Jan-Philipp och André som grundat företaget BlockchainX sitter tillsammans med en kollega i en soffa.

Science Park välkomnar spännande blockchain-app till inkubatorn

25 november 2019

Employchain är mobilapplikationen som radikalt förenklar matchningsprocessen mellan företag och kandidater. Genom appen ersätts skriftliga CV:n med korta, relevant profiler och jobbannonser. På sikt kommer appen att på ett innovativt sätt använda så kallad ”blockchain”-teknik för att säkerställa trovärdigheten i kandidatens profil och underlätta rörligheter på en internationell arbetsmarknad.

Bakom appen står bolaget BlockchainX som jobbar för fullt med att ta fram sin första version av produkten. Sedan oktober är BlockchainX en del av Science Parks inkubator – vår spetssatsning på de tillväxtföretag i regionen som vi bedömer har störst tillväxtpotential. ”Blockchain” – eller ”blockkedja”- är en metod för att genomföra transaktioner. Här kan du läsa mer om begreppet. 

Bilden visar en hand som håller i en smartphone. På skärmen syns startsidan för rekryteringsappen Employchain.

Idén föddes ur frustration

Det var under studietiden på JIBS som idén föddes hos de två tyska studenterna Jan-Philipp och André – att skapa ett helt nytt sätt för arbetssökande och arbetsgivare att hitta varandra. Idén är sprungen ur en frustration över svårigheterna för internationella studenter att hitta rätt på den svenska arbetsmarknaden. Nu förverkligar Jan-Philipp och André sin idé i bolaget BlockchainX med produkten Employchain, en mobilapplikation som radikalt förenklar matchningsprocessen mellan företag och kandidater.

BlockchainX har redan byggt upp ett internationellt team av studenter och alumner från Jönköping University. Tillsammans har teamet en bred kompetens, redo att utveckla produkten och bolaget.

Vill förbättra användarupplevelsen för båda parter

Employchain ersätter skriftliga CV:n och traditionella jobbannonser genom korta, relevanta profiler och jobbannonser. Profilerna skapas via en mobilapplikation på mindre än fem minuter och består bara av sökord med kompetensnivåer. Företag skapar samtidigt jobbannonser med hjälp av nyckelord och etiketter. Tekniken bygger bland annat på artificiell intelligens, AI, och att använda de allt fler öppna datakällor som erbjuds kring lediga tjänster och strukturer på arbetsmarknaden. Ett exempel är Arbetsförmedlingens nya satsning Jobtech.

Företag kan tack vare verktyget spara mycket tid och pengar på att få en mer kompakt kompakt och exakt profildatabas – och därmed mer relevanta kandidater. Dessutom kommer Employchain att ge en förbättrad användarupplevelse. Det uppnås genom ett användargränssnitt som endast meddelar kandidaten när ett företag har ett starkt intresse för deras profil – som ett ”Tinder” för rekryteringsmarknaden. Ett resultat av detta blir att kandidaten inte upplever att hen blir avvisad före en arbetsintervju. Företagen behöver inte heller skanna ett stort antal inkommande ansökningar som inte överensstämmer med deras kriterier.

Vill använda blockchain för att validera CV och akademiska meriter

Den långsiktiga visionen är att förenkla rörligheten på den internationella arbetsmarknaden. Verktyget ska också underlätta för arbetssökande med en annan bakgrund att validera och bekräfta sin yrkeslivserfarenhet och akademiska meriter. EmployChain kommer att använda en mycket innovativ lösning baserad på blockchain-teknik för att säkerställa äktheten i jobbsökandes CV och utbildningar.

Aktivt val att etablera sig i Jönköping och Sverige

Jan-Philipp och André har tagit ett aktivt beslut att etablera bolaget i Jönköping. De ser stora fördelar med innovationssystemet i regionen och det nära samarbetet mellan Jönköping University, Science Park och flera andra aktörer. I Sverige är det enkelt att starta företag, och det gör att entreprenörer kan fokusera på att utveckla sin verksamhet istället för att lägga tid på byråkrati och administration.

– EmployChain erbjuder en nyskapande och attraktiv lösning på det ständiga problemet att matcha arbetssökande med arbetsgivare på ett relevant och enkelt sätt. Produkten kommer framför allt att underlätta för de sökande som inte har en naturlig ingång i det lokala nätverket, så som internationella studenter, och därmed motverka kompetensflytten från stan efter avslutade studier. Den framtida utökningen med blockchain är innovativ och kan drastiskt förbättra den internationella arbetsmarknadens rörlighet. Att bolaget dessutom utgörs av ett internationellt hungrigt team som aktivt väljer att etablera sig i Jönköping gör utvecklingen av bolaget extra intressant och spännande”, säger Anders Nyberg, affärsutvecklingschef på Science Park.