Ett kollage med bilder på några av de ledare som tagit plats på den prestigefyllda listan Årets unga ledande kvinna.

Science Park stolt partner till Årets unga ledande kvinna

2 oktober 2017

För tredje året i rad ska Årets unga ledande kvinna utses, en satsning för att synliggöra förebilder i Jönköpings län. Science Park Jönköping är stolt partner till utmärkelsen som på sikt ska bidra till att fler kvinnor återfinns på ledande positioner. Idag ligger Jönköpings län i botten i statistiken med kvinnor på endast 28% av chefsposterna* och bland de 50 största bolagen finns endast 2 kvinnliga vd:ar**.

Under föregående två år har totalt 55 kvinnor valts ut till listan Årets unga ledande kvinna, en lista som med denna omgång kommer växa med cirka 20 namn. Förra året utsågs Eva Skogeryd, HR-manager på IKEA Torsvik, till högsta vinnare och fick en inspirationsresa och en styrelseutbildning i pris. Nu har det blivit dags att utlysa priset igen.

Överskottet går till ledarskapsutbildning för unga

Överskottet i projektet kommer användas till en ledarskapsutbildning för ett 20-tal unga med målet att ge dem inspiration och verktyg till att vilja söka sig till ledande positioner i framtiden. Science Park är en av aktörerna som står för innehållet i utbildningen. Deltagarna kommer handplockas från Ridsportalliansens föreningar och en stor del av dem kommer vara kvinnor.

– I år ville vi på ett väldigt konkret sätt bidra till att utveckla framtidens ledare. Eftersom majoriteten av de engagerade ungdomarna i ridklubbarna är tjejer så kommer deltagandet spegla den fördelningen, säger Kicki Alm som är ordförande i Ridsportalliansen Jönköping.

För oss känns det som en självklarhet att vara med som partner till Årets unga ledande kvinna. Med dagens skeva siffror går samhället miste om viktig kompetens och det vill vi vara med och förändra. Ett sätt är att få fler kvinnor att starta företag vilket vi jobbar med dagligen. Utöver det vill vi få in fler kvinnor i vår community och våra nätverk för att få en bredare kunskapsbas. I ledarskapsutbildningen som Årets unga ledande kvinna erbjuder håller vi i en del som handlar om just entreprenörskap. Vi är stolta över att få vara med och utbilda nästa generations ledare.

Gustav Österström, VD, Science Park Jönköping

Söker alla typer av ledare

Nytt för i år är att Ridsportalliansen Jönköping står bakom initiativet, en sammanslutning av ridklubbarna Jönköpings Fältrittklubb, Vissmålens ridklubb, Ölmstad Rid- och Körsällskap och Bankeryds ridklubb. Ridsporten är nämligen bevisat skickliga på att fostra ledare och eftersom majoriteten av de som utövar ridsport är tjejer och kvinnor, har ridsporten alltså en god förmåga att utveckla framtidens ledande kvinnor. Utmärkelsen vänder sig dock brett, till alla typer av ledare. Projektet genomförs i samarbete med företag och organisationer i länet.

Alla kan nominera sina förebilder

På www.aretsungaledandekvinna.se kan allmänheten från och med idag och fram till och med den 19 november nominera kvinnor under 35 år. Därefter påbörjas gallringsarbetet och under februari 2018 kommer en lista på ledarförebilder att publiceras. En av dessa vinner högsta pris, en inspirationsresa och en styrelseutbildning, och vinnaren koras under en prisceremoni 1 mars.

Juryn består bland annat av Mats Tidstrand, VD Hallpressen, Fridolf Eskilsson, VD Jönköping Energi och Åsa Thegström, affärsenhetschef Saab.

Om projektet

Årets unga ledande kvinna syftar till att öka jämställdheten bland länets ledare genom att lyfta fram förebilder. Initiativtagare är Ridsportalliansen Jönköping och satsningen förverkligas genom stöd av Poolia, Hallpressen, Combitech, Saab, IKEA, Länsförsäkringar Jönköping, Jönköping Energi, Länsstyrelsen i Jönköpings län, HSB Göta, Jönköpings kommun, Yellon, Science Park Jänköping, Fotograf Patrik Svedberg, StyrelseAkademien och VY skybar.

Källor:

*Ledarnas jämställdhetsbarometer 2015

** Ledarnas chefsbarometer 2016