Ett bildkollage med foton på vinnarna av de nationella SKAPA-priserna: Joakim Staberg på Coloreel och Ahmed Mirée på Progressive Saftey.

Science Park-bolag utsedda till länets bästa innovatörer

12 september 2018

Under onsdagen delades det prestigefyllda SKAPA-priset och SKAPA-priset för unga innovatörer ut vid en högtidlig ceremoni på Residenset i Jönköping. Vinnare blev Joakim Staberg på Science Park-bolaget Coloreel samt Ahmed Mireé på Science Park-bolaget Progressive Safety, som tog emot utmärkelserna av landshövding Helena Jonsson.

SKAPA-priset delas ut årligen i syfte att stimulera uppfinnare och innovatörer. Bakom priset står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner, Vinnova, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket. Årets vinnare, Joakim Staberg från Science Park-bolaget Coloreel, tilldelades utmärkelsen för sin idé Coloreel, en banbrytande innovation som möjliggör högkvalitativ infärgning av textiltråd.

Juryns motivering:

”Årets vinnare av SKAPA-priset i Jönköpings län effektiviserar produktionen och minskar miljöpåverkan i en hel industri samtidigt som tekniken möjliggör helt nya uttrycksformer för designers. Genom sin innovativa trådinfärgningslösning revolutionerar vinnaren en hel bransch.”

– Fantastiskt roligt att få ta emot en sådan här utmärkelse. Jag hoppas att vår resa kan uppmuntra andra att våga satsa fullt ut på sina idéer, säger Joakim om vinsten.

Coloreel lanserar sin trådinfärgningsenhet på mässan Avantex i Paris, den 17-20 september. Världsledande företag inom textil, mode och sportkläder står på kö för att använda den revolutionerande produkten.

SKAPA-priset för unga innovatörer

Eftersom var fjärde nyregistrerat företag har startats av en ung person, under 30 år, vill SKAPA uppmuntra ännu fler unga att våga tro på sina idéer och bidra till Sveriges utveckling. 2011 lanserades därför utmärkelsen SKAPA-priset för unga innovatörer. Bakom priset står Vinnova.

Under onsdagens prisceremoni tilldelades Ahmed Mireé, från Science Park-bolaget Progressive Safety, SKAPA-priset för unga innovatörer för sin idé E-Z Pin, en säkerhetssprint för handbrandsläckare.

Juryns motivering:

”Årets vinnare av SKAPA-priset för unga innovatörer i Jönköpings län löser ett problem som kan få stora konsekvenser. Genom sin innovativa och användarvänliga säkerhetssprint har vinnaren lyckats förbättra dagens handbrandsläckare på ett sätt som kan vara avgörande vid kritiska och livsavgörande situationer.”

– Det känns väldigt kul att E-Z Pin uppmärksammas med SKAPAs prestigefyllda pris. Problemet med att användare klämmer brandsläckarsprinten vid panikartade situationer har existerat väldigt länge, vilket uppmärksammats av bland annat räddningstjänsten. Jag har jobbat med att hitta en lösning under två års tid och därför är jag väldigt glad att nu kunna lansera produkten. Samtidigt väljer Presto, som är Nordens största tillverkare av handbrandsläckare, att ha E-Z Pin som standardutrustning på sina bästa släckare, säger Ahmed Mireé om vinsten.

Går vidare till den nationella tävlingen

Länsvinnarna av SKAPA-priset och SKAPA-priset för unga innovatörer får tillsammans med diplom, 10.000 kronor vardera från Stiftelsen SKAPA samt deltagande i den nationellt prestigefyllda tävlingen. De nationella vinnarna av SKAPA-priset delar på en total prissumma på 550.000 kronor och vinnarna av SKAPA-priset för unga innovatörer delar på en totalsumma på 250.000 kronor. De nationella vinnarna presenteras på mässan Eget Företag i Stockholm den 8 november.

Vi önskar Joakim, Coloreel, Ahmed och Progressive Safety stort grattis och lycka till i den nationella tävlingen!