Samverkansprojekt i Råslätt ska skapa fler nya företag

20 mars 2019

Under tisdagskvällen samlades ett tjugotal nyfikna och drivna individer på Stadsgården i Råslätt för att få inspiration, tips och idéer kring entreprenörskap och företagande. Träffen var rivstarten på pilotprojektet Kickstart Råslätt, ett samarbete mellan Vätterhem, Science Park och Jönköpings kommun, som ska ge de som drömmer om att starta företag stöd och hjälp att komma framåt.

Kickstart Råslätt riktar sig till personer i åldern 18–55 år, som är intresserade av att starta och driva företag i Jönköpings län. Programmet, som är ett pilotprojekt, är ett samarbete mellan Vätterhem, Science Park och Jönköpings kommun. Med är också Nyföretagarcentrum som stöttar med rådgivning. Under programmet får deltagarna inspiration, råd och tips inom företagande. Målet är att de genom programmet ska kunna gå från idé till företagsregistrering.

Vi hoppas att detta blir början för oss och våra partners att kunna nå utanför vår befintliga verksamhet, och att vi kan bredda vår målgrupp till andra bostadsområden, såsom Råslätt och Österängen, där vi inte riktigt når ut i dag. Vårt mål är att skapa fler entreprenörer, fler växande företag och en stark regional innovationsmiljö i Jönköpings län, samt att skapa Sveriges hetaste företagarregion 2025. För att göra det behöver vi lyfta blicken och inkludera hela Jönköpings län.

Yankuba Daffeh, affärsutvecklare, Science Park Jönköping

– Jag hoppas att satsningen väcker intresse för företagande hos en målgrupp som vi kan ha svårt att nåoch att det så småningom resulterar i ett antal nya företagare, säger Sven Rydell, näringslivschef på Jönköpings kommun.

Entreprenören Sanjay Joshi från Jönköping står på en scen och pratar.

Inspirationskväll med lokal entreprenör

Tisdagens inspirationskväll blev projektets startskott. Tillsammans med ett tjugotal deltagare fanns entreprenören Sanjay Joshi på plats och delade med sig av sina erfarenheter. Sanjay är uppvuxen på Råslätt och är i dag framgångsrik företagare och har drivit ett flertal bolag.

– Vi tror att en inspiratör som Sanyaj kan skapa en bild av de möjligheter som finns och att han kan bli en förebild för deltagarna. Sanyajs resa blir ett tydligt och konkret exempel på att det går att förverkliga sin dröm genom hårt arbete och motivation, men också att ditt bostadsområde och din härkomst inte bestämmer över din framtid, säger Yankuba Daffeh.

Fler aktiviteter planerade

Inom en nära framtid kommer fler träffar och workshops, där deltagarna får vägledning i hur man startar företag, att arrangeras på Råslätt.

– Vi är övertygade om att det finns många som har idéer med stor potential men behöver vägledning och inspiration för att bli framgångsrika entreprenörer. Mycket av stödet som erbjuds finns oftast i andra delar av staden än där man själv bor. Vi vill hjälpa fler att nå sina drömmar. Det tror vi stärker våra stadsdelar, säger Christina Odén, hållbarhetschef på Vätterhem.