Entreprenören Erik Berghiller sitter i en båt med utrustningen han uppfunnit för revolutionera vattenskidåkning.

Rodics Innovation gör nutid av framtidens sätt att åka vattenskidor

26 augusti 2020

Erik Berghiller, grundare av inkubatorbolaget Rodics Innovation, älskar den pulshöjande vattensporten som genom åren lockat mängder av människor i jakt på adrenalinkickar. Vi pratar såklart om vattenskidåkning. En populär aktivitet, som kräver mycket förberedelse – för att inte tala om utrustning.

Bara att anlägga en bana för till exempel slalomåkning (på vatten) innebär att många stora bojar först ska transporteras till sjön. Dessa ska sedan strategiskt placeras ut och förankras i botten. Det är mycket jobb krävs innan själva åkningen blir av. Men inte nu längre. Nu kan världens alla inbitna vattenskidåkare nämligen njuta av en mer effektiv sportupplevelse, utan alla tidskrävande förberedelser. Allt tack vare Rodics Innovation, som på sin webbsida själva beskriver produktens syfte med taglinen:

Vi är här för att ta vattenskidåkningen in i den nya eran som den förtjänar!

Bättre för både upplevelsen och miljön

Rodics Innovation drivs av Erik Berghiller från Mullsjö. Han har i många år jobbat med att förfina och utveckla sin idé som nu är en färdig produkt, snart redo för lansering. Produkten som går under namnet OffCourse™ är en maskin som fästs på din båt och som ersätter den fysiska bojens funktion vid slalomåkning. Istället skapar Offcourse markeringar på vatten som visar var skidåkaren ska svänga – allt i exakt rätt tidpunkt i takt med att båten tar sig framåt över vattnet. Markeringarna skapas genom att projektiler i form av små kulor skjuts ut från maskinen och ned i vattnet. Kulorna, som är 100% biologiskt nedbrytbara går sönder när de träffar vattenytan och löses upp.

En bild på produkten OffCourse som Erik Berghiller tagit fram för att ersätta den fysiska bojens funktion vid slalomåkning inom sporten vattenskidor.

OffCourse™ är en dröm som går i uppfyllelse. Otaliga timmar av forskning, utveckling, tester och lödning har kokats ned till detta.

Erik Berghiller, grundare, Rodics Innovation

Detta nya revolutionerande sätt att skapa slalombanor på vattnet är inte bara tidseffektivt och smidigt – det är också mer hållbart ur ett miljöperspektivt. Mindre båtbränsle går nämligen åt för varje åk, eftersom andelen effektiv åktid per timme som båten är igång blir högre. Detta resulterar i att mindre koldioxid släpps ut men minskar också spill av bensin och olja vid tankning och underhåll av båten.

Rodics Innovation är en del av Science Parks inkubator

Bolaget är sedan i slutet av våren 2020 en del av Science Parks inkubator. Inkubatorn är ett intensivprogram för etablerade bolag med stor framtids- och tillväxtpotential. Som deltagare i inkubatorn krävs ett stort driv, engagemang och en vilja att verkligen vilja satsa helhjärtat på sin affärsidé. I inkubatorn får Erik och Rodics Innovation tillgång till värdefulla nätverk, hjälp att hitta finansiering och potentiella investerare samt kontinuerlig coaching av Joakim Gustavsson – affärsutvecklare på Science Park. Såhär säger Joakim om att jobba med Rodics Innovation:

Rodics Innovation har en hållbar idé och en produkt med hög finish. Detta i kombination med en otroligt noggrann och professionell entreprenör och företagare, gör att vi är väldigt glada att få jobba tillsammans med Erik i vår inkubator.

Joakim Gustavsson, affärsutvecklare, Science Park Jönköping