Henning Lindberg delar ut diplom och blommor till Erik Berghiller.

Rodics Innovation är årets inkubatorsbolag 2021

18 mars 2021

Guldenen är Science Parks utmärkelse till årets inkubatorbolag och tilldelas det företag som utmärkt sig mest under året. Priset har delats ut årligen sedan 1997 och i år är det Erik Berghiller och hans Rodics Innovation som kammar hem utmärkelsen.

Rodics Innovation är företaget som gör nutid av framtidens sätt att åka vattenskidor. Slalomåkning på vattenskidor är en stor sport i USA, men är relativt okänt i Sverige. Sporten går ut på att med högsta möjliga hastighet och kortast möjliga lina runda sex bojar i en bana.

Genom produkten Offcourse™ har Rodics Innovation skapat ett revolutionerande sätt att skapa slalombanor på vattnet som är både hållbart, tidseffektivt och smidigt. Detta genom en maskin som du fäster på din båt och som ersätter den fysiska bojens funktion vid slalomåkning. Du kan använda produkten som träningsredskap inför tävling, eller som fritidsåkning.

Tar vattenskidåkningen in i en ny era

Henning Lindberg och Joakim Gustavsson, affärsutvecklare på Science Park inkubator, delade ut Guldenen  under onsdagen den 10 mars till en glad Erik Berghiller. Juryns motivering löd:

”Rodics Innovation, med Erik Berghiller i spetsen, tar med sin innovation vattenskidåkningen in i en ny era. Produkten möjliggör slalomåkning på vattenskidor utan otymplig och tidskrävande utrustning och skapar istället en bana direkt efter båten. Sedan Erik kom in i Inkubatorn i april 2020 har han lyckats förflytta sin innovation och sitt företag till helt nya nivåer. Patentet har de tagit vidare, tillsammans med förutsättning för produktion och försäljningen på den amerikanska marknaden. Ett bolag i USA har startats, export har påbörjats och under hösten 2020 nådde enheterna de första amerikanska kunderna. Parallellt med försäljning och produktion fortsätter Erik att utveckla sin produkt vidare, bland annat med ett hållbarhetsfokus i användandet.”

Gjort stora förflyttningar under 2020

Såhär säger Erik själv om sitt gångna år:

– Under 2020 lossnade det verkligen, och jag fick modet att sätta några stora milestones mot USA. Att sätta upp bolaget i USA blev nödvändigt, och nu vågade jag göra det. Att ha de första enheterna ute i marknaden är nervöst och härligt samtidigt

Bollplank och stöd genom Science Parks inkubator

Sedan 2020 är Rodics Innovation en del av Science Park inkubator, ett intensivprogram för etablerade bolag med stor framtids – och tillväxtpotential. Under ett år av pandemi, där de sociala kontakterna varit få, har han varit tacksam över att kunna bolla sina tankar med affärsutvecklarna i inkubatorn.

– Jag har haft mycket nytta av Inkubatorn i vardagen som ensamföretagare. Någon att bolla tankar med och någon som följt upp. Det har varit särskilt värdefullt under ett år som detta

Såhär säger Joakim Gustavsson, affärsutvecklare på Science Park, om Rodics Innovations utveckling det gångna året

– Att jobba med Rodics innovation i lanseringsfasen är väldigt spännande. Mycket av det som man har jobbat för under många år i framtagningen av produkten bär nu frukt och får tydliga kvitton från marknaden. Det är härligt att jobba med entreprenörer som vågar och vinner, vilket Rodics Innovation verkligen visat under året som gick.