Ett foto på en bil som laddar.

Pair tar in kapital och signar stort ramavtal med Soltechbolag

4 oktober 2021

Grundarna bakom inkubatorbolaget Pair tröttnade på att leta parkering. Så, de skapade en tjänst som möjliggör smidigare, tryggare och smartare parkering i storstäder. För ett år sedan investerade det Science Park-grundade investeringsbolaget Speed Capital i bolaget tillsammans med Almi Invest. I år fyller Pair på kassan med ytterligare 3,5 MSEK genom nyemission. Samtidigt skriver de stort ramavtal med Soltech och dotterbolaget Swede Energy.

De senaste åren har det varit stor brist på laddstolpar för el- och hybridbilar runt om i landet. Nu ska Pair med hjälp av Swede Energy leverera och installera hundratals förbokningsbara laddstolpar i hela Sverige. Användarna kommer att hitta de nya laddstolparna i anknytning till allt från stora hotellkedjor till golf- och padelbanor.

– Laddstolpar blir en allt viktigare service för att skapa en attraktiv besöksnäring och det märks tydligt att hotellbranschen andas framtidsoptimism igen och därför känns det extra bra att vi nu kommer att erbjuda laddpunkter på fler hotell framöver”, säger Per Gerleman, en av grundarna av Pair, i ett reportage av mediabyrån Insights.

Soltech är en helhetsleverantör som genom sina hela sjutton dotterbolag utvecklar, säljer, installerar och optimerar byggnader med allt från solceller till laddstolpar och batterier.

Smidigare och miljövänligare parkering

Pair är tjänsten som hjälper dig att hitta, boka och betala parkeringsplats i förväg, redan innan du sätter dig i bilen. En insats för minskad stress och tidspress i vardagen, men kanske framför allt en insats för klimatet. Genom att använda Pair minskar cirkulationstrafiken, samtidigt som dina koldioxidutsläpp minskar med upp till 30%. Ett av de senaste tillskotten i bolagets tjänsteportfölj är Pair Recharge, som gör det möjligt att förboka parkeringsplatser med laddstolpar för el- och hybridbilar.

– Möjligheten att erbjuda sina kunder parkering med laddningsmöjlighet är någonting som mängder av hotellkedjor och liknande anläggningar behövt under flera år. Idag är det ett måste inom besöksnäringen. Men för många har det inte funnits ekonomiskt utrymme – speciellt inte under pandemin. Nu kan Pair hjälpa dem att ta investeringen, med hjälp av vårt ramavtal med Soltech, säger Victor Wallin, medgrundare av Pair.

Speed Capital utökar sin investering och blir delägare i Pair

Speed Capital investerar upp till 300 000 kronor i tillväxtföretag och heta startups i Jönköpings län. Detta kombineras med aktiv affärsutveckling genom Science Parks inkubatorsproram, för att se till att de utvalda bolagen når maximal framgång. Under 2020 investerade Speed Capital i Pair, och nu omvandlar de sina aktier till ägarandelar.

– Vi investerade i Pair för att de har en riktigt intressant marknadspotential. Både med sin lösning i att smidigt kunna förboka och utnyttja tillfälligt lediga parkeringsplatser – men framför allt i hur deras tjänsteportfölj möter Sveriges enorma efterfrågan på laddstolpar för el- och hybridbilar. Bolaget drivs av ett bra team som har möjlighet att fortsätta på en spännande tillväxtresa, säger Lovisa Skyborn, affärsutvecklare på Science Park och ansvarig för Spectria Invest.

En del av Science Parks inkubator

P-air är sedan i början av 2020 en del av Science Parks inkubator – ett intensivprogram för företag som är redo att verkligen satsa på sin affärsidé och ta sitt bolag till nästa nivå. Förutom värdefulla kontaktnät med potentiella intressenter och hjälp att finslipa på affärsmodell och strategi, får deltagare i inkubatorn även kontinuerlig coaching med en affärsutvecklare från Science Park.