OICAN ansluter till Science Parks Inkubator

29 september 2021

Ett tydligt behov och en stark personlig drivkraft blev startskottet för OICAN, som sedan juni 2021 är en del av Science Parks inkubator. Grundarna Sofie Hellström och Sarah Hellström har sedan ett år tillbaka arbetat med att utveckla en innovativ produkt inom segmentet stödkläder, som – framför allt – ska underlätta för barn med medicinska diagnoser.

När Sofies son Gabriel var ett år gammal ramlade han i gräset som, trots det mjuka fallet, orsakade en fraktur. Efter en lång utredning kunde det till slut konstateras att Gabriel hade en medfödd sällsynt benskörhetssjukdom. Under utredningstiden försågs Sofie och hennes man med en produkt som skulle hjälpa och underlätta för Gabriel i sin vardag. Men denna produkt lämnade mycket att önska.

Vi kände att denna produkt inte var en klockren lösning, och att det hade kunnat gå att utveckla något mycket bättre

Sofie Hellström

Det blev startskottet på Sofie och Sarahs resa, som strax därpå bildade företaget OICAN. Företaget, som just nu befinner sig i en prototyputvecklingsfas, utvecklar funktionella stödkläder till – framför allt – barn med medicinska diagnoser. En idé sprungen ur ett tydligt och viktigt behov.

Entreprenörerna, tillika systrarna, har trots olika arbetsbakgrund länge funderat på att starta företag ihop. Men det var inte förrän de uppmärksammade behovet om stödkläder till barn som det blev tydligt vad för typ av företag de ville utveckla.

  • Jag har drivit företag sedan 2015 inom coaching-verksamhet. Så samtidigt som att jag är erfaren är mycket fortfarande nytt, eftersom detta handlar om någonting helt annat, förklarar Sarah.

Under ett års tid har de arbetat med idé- och prototyputveckling, och befinner sig just nu i en slutfas. Om allt går enligt plan är förhoppningen att lansera vid årsskiftet.

”Skönt med extra muskler från inkubatorsprogrammet”

Sedan juni 2021 är OICAN en del av Science Parks inkubator, vilket är den affärsutvecklingsinsats i organisationen som har allra störst resurser att hjälpa till när det kommer till innovativa idéer med stor potential. Under inkubationen, som normalt pågår 6-24 månader, får OICAN skräddarsydd affärsutveckling med fokus på att ta deras affär till nästa nivå.

Sofie och Sarah ser mycket fram emot de resurser, och framför allt den coachning, som inkubatorn kommer att kunna erbjuda.

– Vi har endast varit med i ett par månader men har redan hittat en bra struktur tillsammans med vår affärsutvecklare. Det är lyxigt med veckoavstämningar där någon hjälper till att hålla i rodret, säger Sofie.

Att ha ett bollplank med längs resan, är även något som Sarah ser som mycket värdefullt:

– Det är skönt med ett par extra muskler och tryggt att alltid ha någon att kunna utbyta tankar och funderingar med. Jag ser fram emot att lära mig mycket, och även att kunna utvecklas tillsammans som ett team, förklarar Sarah

Ansvarig affärsutvecklare för OICAN är Joakim Gustavsson, som säger så här om det nya samarbetet:

– OICAN har en otroligt viktig produkt, som det känns bra att få vara med och jobba med från Inkubatorn. OICAN och vi kommer dessutom att samarbeta med Inkubator i Borås som har särskilt bra koll på textil och textilproduktion. Tillsammans hoppas vi bli en bra komplettering till de starka entreprenörerna Sofie och Sarah.