Närbild på en han hand som håller i en telefon. På telefonen syns Employchains app.

Nu lanseras Employchain – appen som ska göra jobbsökandet lustfyllt

7 april 2021

”Som Tinder fast för arbetssökande”. Ja, så beskriver Jan-Philipp Arps – grundaren av inkubatorbolaget Employchain – appen som idag lanseras på den svenska marknaden.

Det hela började med en känsla av frustration. Sommaren 2010 hade de tyska studenterna Jan-Philipp och André precis tagit studenten och kände en stor frustration över hur svårt det var att söka jobb i Tyskland. Men det var först när de båda började studera på Jönköping Uniersity, som affärsidén började ta form på allvar. Affärsidén om en app som skulle göra det roligt och enkelt att söka jobb – men även att rekrytera. Efter en tid av hårt arbete med betaversioner har de nu lanserat appen skarpt.

Förenklar matchningsprocessen mellan företag och kandidater

Så startades arbetet med mobilapplikationen Employchain. En app som radikalt förenklar matchningsprocessen mellan företag och kandidater genom att ersätta skriftliga CV:n med korta, relevanta profiler och jobbannonser. Appen gör det lättare för företag att rekrytera, då den med hjälp av så kallad ”blockchain-teknik” kan säkerställa trovärdigheten i kandidatens profil. Samtidigt matchar den bara kandidaten med företag som visat stort intresse för dennes profil. Som en följd blir hela rekryteringsprocessen en positiv upplevelse, ur båda parters perspektiv.

Börjar med studenter på Jönköping University

I versionen som nu lanseras ligger fokus till att börja med på matchning mellan arbetsgivare och jobbsökande studenter från Jönköping University. Förhoppningen är inte bara att hjälpa studenter att hitta anställning, utan även att få fler att stanna i Jönköpings efter examen. Något som tidigare inte varit en självklarhet. Såhär säger Jan-Philipp i en intervju med JU:

Vi tror att Employchain kommer att bidra till att bevara talang här i Jönköping. Appen är skräddarsydd för studenter och är enkel att använda. Vi tror att den är smidigare och bättre än någon annan rekryteringsapp på marknaden.

En del av Science Parks inkubator sedan 2019

– EmployChain angriper arbetsmarknaden på ett innovativt och datadrivet sätt och med ett stort fokus på upplevelsen för både arbetsgivare och arbetssökare. Det blir ny möjligt att framtidens talanger på ett mer rättvist och transparent sätt kan hitta sin framtida arbetsplats, samtidigt som arbetsgivaren får möjlighet att nå målgrupper som tidigare var svåra att nå. Bakom EmployChain står ett drivet och internationellt team, där flertalet tidigare har studerat på Jönköping University, och det är en förmån att få hjälpa dom att få ut sin produkt på marknaden, berättar Anders Nyberg, affärsutvecklingschef på Science Park.

Sedan hösten 2019 är BlockchainX en del av Science Parks Inkubator – ett intensivprogram för företag med stor tillväxtpotential som verkligen vill satsa på sin idé. Som deltagare i programmet får teamet hjälp med att ta sin startup framåt och nå sin dröm. Detta genom kontinuerlig coachning med en dedikerad affärsutvecklare, som bland annat stöttar dem med att ta fram rätt affärsmodell och strategi. De får även tillgång till specialistkunskap inom exempelvis teknikutveckling, ekonomi och marknadsföring.

– Science Park har framförallt stöttat oss med att ta fram underlag för finansieringsstöd. Vår affärsutvecklare har en teknisk bakgrund, och har därför gett oss väldigt mycket kunskap inom affärssystemet och mjukvaruutveckling. Det har verkligen varit ett givande mentorskap”, säger en av teamets medlemmar, Christoffer Ramsten.

Här kan du ladda ned Employchain för Android och iPhone. Du kan även scanna QR-koden med din telefon nedan för att komma till nedladdningssidan.