Här är ledarförebilderna som har chansen att bli Årets unga ledande kvinna 2021

11 februari 2022

För sjunde året i rad ska Årets unga ledande kvinna utses. Av 125 nominerade har 20 nya ledarförebilder, födda mellan 1986 och 2000, tagit plats på listan. Den 3 mars presenteras vinnarna i två olika kategorier på en digital prisceremoni.

– Det är fantastiskt roligt att synliggöra den enorma kompetens som finns bland regionens ledande kvinnor. Årets lista visar även på en större mångfald än vi sett tidigare på listan. Det är tydligt att vårt hårda arbete med att nå ut till fler branscher och organisationer ger effekt, och det känns extra roligt, säger Linda Pålsson affärsutvecklare på Science Park Jönköpings län och en av projektledarna. 

En lista på 125 nominerade har till slut blivit 20 personer som nu tar plats på den prestigefyllda listan Årets unga ledande kvinna. Sedan 2019 drivs projektet av Science Park tillsammans med Handelskammaren Jönköpings län. Nana Björnberg, kommunikatör på Handelskammaren och projektledare för Årets unga ledande kvinna, är nöjd med urvalet: 

– Listan är inte bara en otrolig källa för valberedningar och rekryterare när de söker kandidater, experter eller föreläsare. Det är en lista med kompetenta ledarförebilder som också inspirerar potentiella framtida ledare i Jönköpings län.

Bred representation från hela Jönköpings län 

Årets lista visar på en stor bredd och innehåller personer från såväl organisationer som offentlig och privat verksamhet. På listan ser vi bland andra flera VD:ar och grundare inom näringslivet, en styrelsemedlem inom Funktionsrättsrörelsen och Jönköping Qom Ut, en ungdomsledare inom kyrkan samt en chef på ett av länets största besöksmål.

– Sett till alla de unika ledarförebilder som nominerades upplever vi en större bredd än tidigare både när det gäller kompetens och personlighetstyper, samt vilka organisationer de är verksamma inom. Det finns inte bara ett sätt att leda, och det är årets lista ett bra bevis på, säger Nana Björnberg. 

Två pristagare utses på digital ceremoni i mars

Den 3 mars kommer två personer prisas lite extra under en digital ceremoni, då vinnarna av Årets unga ledande kvinna och Årets unga styrelsetalang presenteras. 

– Jönköpings län som helhet är bland de sämsta i Sverige när det kommer till andel kvinnor på ledande positioner, andel styrelseledamöter samt andelkvinnliga entreprenörer. Science Park och Handelskammaren vill vara med och bidra till att näringsliv, offentlig sektor, föreningsliv, ideella verksamheter och innovationssystemet i Jönköpings län blir mer jämställt. Detta är en viktig fråga för oss då mångfald genererar högre kollektiv intelligens, kan öka lönsamheten och ökar trivseln bland både män och kvinnor, säger Linda Pålsson. 

Här är alla 20 nominerade 

 • Alexandra Olofsson (född 1991), Enhetschef LSS, Eksjö kommun
 • Alice Alnervik (född 2000), fd Ungdomsledare, Svenska Alliansmissionen i Skärstad
 • Anna Lexell (född 1986), Kontorschef, Grant Thornton Jönköping
 • Anita Beslic (född 1989), HR- och rekryteringsansvarig, Consid AB
 • Anna Wredenberg (född 1987), Verksamhetschef mark och exploatering, Tekniska kontoret Jönköpings kommun
 • Christina Melle (född 1988), VD, grundare och verksamhetschef för Amandia Group AB, Esotera AB och HumanDoc AB
 • Elin Angenfelt (född 1988), Head of Production and Logistics, SAAB AB Training & Simulation
 • Hake Feka (född 1990), Jurist och VD, JUREDIQ AB
 • Katarina Stekovic (född 1989), Regional säljchef, Consid AB
 • Klara Eklöf (född 2000), Butikschef, Bernards Konditori
 • Madelene Jonsson (född 1987), HR-specialist, Skruf Snus AB
 • Maja Welandson (född 1997), Gästservice- och boendeansvarig, High Chaparral
 • Neda Babaabadi (född 1990), Driftchef Jönköping & Borås, Tier Mobility Sweden AB
 • Parima Attarian (född 1989), Verksamhetsledare, Parima H AB
 • Rebecca Källgård (född 1991), Teamchef & förvaltningsledare, Sogeti Sverige AB
 • Rebecka Roos (född 1987), Styrelsemedlem, Funktionsrättsrörelsen och Jönköping Qom Ut
 • Rebecka Sewing (född 1988), Gruppchef, IKEA Torsvik
 • Sheila Nguyen Lind (född 1991), Vice VD, Petcare AB
 • Sofie Björnberg (född 1988), Avdelningschef, Tyréns AB
 • Therese Salmonsson (född 1989), tf verksamhetschef, vik vårdenhetschef samt administrativ enhetschef, Bra Liv Kungshälsans vårdcentral

Här hittar du alla motiveringar till de nominerade

Vad får vinnarna?

Vinnaren av Årets unga ledande kvinna presenteras den 3 mars och får ett årskort på Friskis och ett specialanpassat ledarskapspris beroende på vem vinnaren blir. På ceremonin presenteras också Årets unga styrelsetalang, som får en styrelseutbildning av och medlemskap i StyrelseAkademien samt tar plats som adjungerad styrelseledamot i Science Park Jönköpings län. Samtliga ledarförebilder får möjlighet att åka på en gemensam resa fylld av kunskap, inspiration och nätverkande.

Tidigare vinnare

I fjol utsågs Agnesa Selmani till Årets unga ledande kvinna 2020. Tidigare vinnare är:

 

Fakta Årets unga ledande kvinna 

Årets unga ledande kvinna är ett initiativ som startades 2015 av Ridsportalliansen. Syftet är att öka andelen kvinnor bland länets ledare genom att lyfta fram förebilder under 35 år. Med årets nominerade har totalt 164 kvinnor tagit plats på listan genom åren. Sedan 2019 driver Science Park och Handelskammaren Jönköpings län projektet.