Mikael Heilmann med prischeck från Årets Nytänkare 2021 och Tillväxtstiftelsen

MakerSquare är Årets nytänkare 2021 i Gnosjö

16 juni 2021

Tisdagen den 15 juni var det dags att prisa Årets Nytänkare 2021 i Gnosjö kommun. På plats fanns Science Parks affärsutvecklare Ingalill Ebbesson, som delade ut priset och 15.000 kronor till årets vinnare: Mikael Heilmann och MakerSquare AB.

Bakom priset står Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län, som är en av Science Parks finansieringsmöjligheter. Tillväxtstiftelsen delar årligen ut priset i Jönköping läns alla kommuner, till en eller flera personer som tänker nytt och banbrytande inom sin bransch eller företag.

Målet är att få fler produktionsprojekt att komma tillbaka och stanna i Sverige. För vi behöver väl inte ens säga att när det gäller kunskap, erfarenhet och kvalitet är vi nog bäst i världen, skriver MakerSquare på sin webbsida.

Juryns motivering:

MakerSquare är ett initiativ från bland annat Gnosjö Automatsvarvning. Initiativet är till för att skapa en fysisk och digital mötesplats för studenter, designers och yrkesverksamma inom industrin. Målet är att samla all den tillverknings- och materialkunskap som finns i regionen och därigenom bidra till att mer produktion stannar i Sverige. Genom MakerSquare vill initiativtagarna även bidra till att öka attraktivitet och kompetensförsörjning i regionen.

Ett nätverk med stor bredd av kompetenser

MakerSquare för samma kunskap och erfarenhet i tillverkningsindustrin i Sverige. Grundat i Gnosjö kommun jobbar verksamheten för att behålla och utveckla produktionen i Sverige. Det är ett nätverk av allt från producenter, materialleverantörer, konstruktörer och logistiker till hållbarhetsspecialister och marknadsförare. Helt enkelt en knutpunkt för alla kompetenser som behövs för att ta en idé hela vägen till marknaden.

– Att bli uppmärksammad som Årets nytänkare är ett härligt erkännande för MakerSquare och det arbete vi gör tillsammans med kommunens alla företag och organisationer. MakerSquare är ett i grunden gemensamt uppdrag som arbetar för att framtidssäkra produktion, öka intresset för industri och teknik, utveckla och behålla kunskap och kompetens och långsiktigt säkra tillväxt och välfärd i kommunen, säger Mikael Heilmann, VD på MakerSquare.

Om Tillväxtstiftelsen

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF). De har sedan 2006 bedrivit verksamheter med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.