Ljusblått konfetti singlar ned från en mörk himmel.

Inkubatorföretagen OptiBinary och Orthovelox utsedda till länets främsta innovationer

21 oktober 2021

Tisdagen den 19 oktober offentliggjordes länsvinnarna av Sveriges största innovationspris, SKAPA-priset. Årets SKAPA-pris och SKAPA-talang i Jönköpings län tilldelas inkubatorsbolagen OptiBinary och Orthovelox. Nu väntar den nationella finalen där bolagen har chansen att vinna 500 000 respektive 125 000 kronor.

Optibinary och Orthovelox tar emot SKAPA-priset av landshövdingen i på residenset i Jönköping.

SKAPA-priset delas ut årligen i syfte att stimulera uppfinnare och innovatörer. Vinnarna belönas med 10 000 kronor vardera och får representera Jönköpings län i den nationella finalen som går av stapeln den 11 november. Länsfinalen hölls på residenset i Jönköping, där landshövding Helena Jonsson ledde prisceremonin.

Gemensamt för de vinnande bolagen är att de båda är med i Science Park inkubator.

Pristagaren Per om sin innovation: ”Den har en hög igenkänningsfaktor”

Årets vinnare, Per Hallendorff och OptiBinary, tilldelas årets SKAPA-pris för sin innovation Binärkartongen: en lösning som optimerar e-handelsförpackningar efter dess innehåll och sparar resurser både när det kommer till transport och material. Genom att anpassa förpackningarna efter storleken på de varor som transporteras kommer stora fossila utsläpp kunna undvikas.

– Jag är väldigt glad för denna utmärkelse – det känns fantastiskt stort! Detta är en affärsidé och problem med hög igenkänningsfaktor som många kan sätta sig in i. Och framför allt vill jag lyfta fram att det är en lösning som är skapad genom ett starkt teamwork. Detta är resultatet av när många människor svetsar samman kring en idé och genom kunniga inkubatorer lyckas tillsammans, säger Per Hallendorff.

Så här löd motiveringen:

”Företaget har utformat en teknisk innovation som väldigt tydligt löser ett stort problem för en stor kundgrupp, och dessutom bidrar till ett mer hållbart samhälle. OptiBinary och deras innovation Binärkartongen erbjuder en lösning på ett problem vi alla har upplevt, och det är det stora slöseriet med transport av onödig luft i för stora kartonger inom e-handeln. Lösningen ger kostnadsbesparingar för en viktig och växande kundgrupp samt bidrar starkt till att minska klimatpåverkan av transporter inom e-handeln. Innovatören Per Hallendorff har kombinerat sitt brinnande intresse för miljön och ett mer hållbart samhälle men sin gedigna erfarenhet inom distributionssystem och teknik i industriella tillämpningar.”

Orthovelox tilldelas SKAPA-talang för unga innovatörer

Eftersom var fjärde nyregistrerat företag har startats av en ung person, under 30 år, vill SKAPA uppmuntra ännu fler unga att våga tro på sina idéer och bidra till Sveriges utveckling. Under ceremonin delades SKAPA-talang för unga innovatörer ut till Erik Hermansson och Glenn Winbo Sondell från startupen Orthovelox.

Orthovelox har tagit fram en innovation som med hjälp av modern 3D-teknik kan leverera färdiga och individanpassade skoinlägg till ortopedtekniska verksamheter inom sjukvården. En lösning med stor potential att spara tid för både vården och patienten.

– Det känns fantastiskt att få denna utmärkelse, ett kvitto på att vi kommit på något nyskapande och är på rätt väg. Vi tror så otroligt mycket på vår idé, och det är väldigt uppmuntrande när även andra tror på den. Jag är så tacksam över våra partners och teamet som kompletterar varandra till hundra procent, det är vår framgångsfaktor, säger Orthovelox medgrundare Ann Winbo.

Så här löd motiveringen:

”Genom en visionär idé och ett stort utvecklingssteg utmanar och omskapar Orthovelox dagens metoder för framtagande av ortopediska skoinlägg. Att flytta utformning och tillverkning närmre vårdgivaren och patienten sparar inte bara tid och resurser utan minskar även risken för fel och minskar behovet av slitsamt efterarbete. Orthovleox bygger sin tjänst med modern teknik och löser hela processen, från scanning och modellering till förhandsgranskning och tillverkning i ändamålsenliga material. Dessutom samlar tjänsten upp värdefulla data som löpande förbättrar resultaten och minskar riskerna för fel. Orthovelox skapar ett stort kundvärde på en internationell marknad och kan ge fler tillgång till en bättre vård.”

”Framtiden ser ljus ut för Jönköpings län och världen”

Linda Pålsson, länsordförande för SKAPA’s jury i Jönköpings län, säger så här om de vinnande kandidaterna:

– Vi ser fram emot årets nationella final där Jönköpings Län kommer att representeras av två starka kandidater som vi är stolta att lyfta fram. Kandidaterna har goda utsikter framöver, både vad gäller fina placeringar vid Årets Nationella Skapa-tävling och inte minst att ta en plats på marknaden. Med andra ord, framtiden ser ljus ut för Jönköpings län och världen, säger Linda Pålsson, länsordförande för SKAPA’s jury i Jönköping län.

Science Park önskar inkubatorsbolagen Optibinary och Orthovelox stort lycka till i den nationella finalen den 11 november!