Inkubatorbolaget Paprtect testar sin produkt hos branschjättar

4 oktober 2021

Visste du att pekskärmar i offentliga miljöer är riktiga bovar när det kommer till bakteriespridning? Inkubatorbolaget Paprtect har tagit fram en innovation som ska bidra till att råda bot på just detta problem. Efter att ha fokuserat på att säkerställa patent för innovationen inledde bolaget i början av september publika skarpa produkttest av en prototyp på plats hos globala branschjättar.

I grönsaksdisken, på flygplatsen, på biblioteket och på restaurangen. Självbetjäning och självservice med hjälp av digitala skärmar blir allt vanligare i vår omgivning. Ett hjälpmedel som visat sig vara ungefär lika effektivt, som ohygieniskt. Paprtects innovation gör det möjligt att ta del av självbetjäning utan att utsätta sig själv för smittorisk. Allt genom att användarens fingrar aldrig kommer i kontakt med själva skärmen.

Så fungerar Paprtect

Paprtects produkt är ett fingerskydd av tunt papper som finns tillgängligt för användaren via en automat, i anslutning till en pekskärm. Först matar automaten ut ett fingerskydd i form av ett litet runt pappersark, producerat av 100% återvinningsbart material. När användaren trycker sitt finger mot pappret, omsluter arket automatiskt fingret. Hela pappret är producerat i ett touchscreen-kompatibelt material som gör det möjligt att använda pekskärmen som vanligt. Användaren gör färdigt sin beställning – smidigt och smittsäkert – och slänger därefter skyddet.

 

Ett foto på ett finger som rör på en datorskärm

Tar tempen på storbolagens kunder – får positiva reaktioner

Bakom innovationen står Ola Thorwalls, Eric Elwing och Stefan Alvarsson. De förklarar att syftet med testperioden är att se kundernas reaktioner och mottagande av produkten. Inför testperioden har de tagit fram en prototyp som ska användas i skarp miljö där touchscreens används i stor utsträckning. Just nu finns Paprtect på plats för test på en stor snabbmatskedja och en global varuhuskedja.

Hittills är Ola och Eric mycket nöjda med utfallet. Några veckor in i testperioden kan de konstatera att kunderna känner sig både trygga och hygieniska. Kunderna är också förvånade över produktens självklarhet och enkelhet.

Många som har testat produkten säger att det kommer kännas svårt att röra en touchscreen utan detta skydd framöver. Det märks också nu i testerna att den engagerar kunderna och att de känner en självklarhet kring produktens många användningsområden. Första gången de använder den är det trevande, men från gång två och framåt är det som att de alltid använt den – och aldrig kan tänka sig att vara utan den framöver, berättar Ola.

Framöver står Paprtects sikte på att fullfölja sin strategi för att ta sin produkt till marknaden. Sedan är planen att inleda produktionen via lokala, Jönköpingsbaserade, samarbetspartners.

Papertect får stöttning genom Science Parks inkubatorprogram

Inkubatorn är Science Parks affärsutvecklingsprogram för hållbara innovationer och bolag med stor tillväxtpotential. Programmet, som varit aktivt ända sedan Science Parks start för snart 20 år sedan, utgör en mycket viktig del av organisationens verksamhet som helhet. De bolag som deltar i inkubatorprogrammet får en dedikerad affärsutvecklare som jobbar med dem ca fyra timmar per vecka. Bolagen får tillgång till värdefulla nätverk, hjälp att hitta finansiering och potentiella investerare, samt stöd i allt från juridiska processer till patentansökningar.

Genom inkubatorn har Science Park under årens lopp bidragit till att utveckla många framgångsrika och kunskapsintensiva företag. Infobric, Multi4, Verendus och Carefox är exempel på bolag vi har haft förmånen att arbeta med och som idag är väletablerade – och ofta branschledande – företag och innovationer i Jönköpings län.

– Paprtect är en spännande innovation. Den är både banbrytande och enkel. Jag har deltagit vid testerna och sett reaktioner från framtida användare. Covid har öppnat våra ögon för smittspridningen, men det finns väldigt mycket annat på pekskärmar som vi inte vill ha i oss, så även efter Covid är Paprtects produkt superrelevant för att hålla nere smittspridningen på ett hållbart sätt med små avtryck på vår planet. Det är inte minst viktigt att Paprtects produkt är mer miljövänlig OCH mer effektiv än t ex desinfektionsmedel eller andra kemiska produkter. Och till lägre kostnad för touch screenägaren. Potentialen är otrolig och global, då touch screens finns snart när överallt.