Inkubatorbolaget Awaio tar delningsekonomin till kontorsbranschen

10 mars 2022

Startupen Awaio grundades i maj 2020. Bara ett drygt halvår senare närmar de sig med stormsteg lansering av sitt koncept – en app där du kan hitta, boka och dela ditt kontor med andra.

Bara tio procent av våra kontorsytor i Sverige nyttjas. Detta innebär att nio av tio kvadratmeter inte används alls. Samtidigt står fastighetssektorn för hela 40% av det globala CO2-utsläppen. Ska vi ändå bygga fler kontorsfastigheter? Detta var en ekvation som inte gick ihop för Charlotte Persson, Niclas Eglinger, Tommy Englund och Björn Kjellgren, grundare av Awaio.

För ett hållbart och flexibelt arbetsliv

Det som förenade teamet bakom Awaio var intresset för arbetsklimatet, kontoret och hållbarhet. De upplevde alla fyra att fastighets- och kontorsbranschen inte hade hängt med i delningsekonomitrenden som börjat sprida sig brett över världen. Nu vill de erbjuda ett verktyg som hjälper människor att anpassa sin arbetsplats efter sitt arbetsliv – istället för tvärt om. Samtidigt ger de företag en möjlighet till större kostnadseffektivitet, genom att hjälpa dem att hyra ut sina outnyttjade lokaler. En win-win-lösning, helt enkelt.

– Våra arbetsplatser påverkar oss enormt mycket med tanke på att många av oss spenderar nästan en tredjedel av våra liv där. Hur vi jobbar har varit sig väldigt likt under en väldigt lång tid. Nu vill vi förenkla människors vardag. Vi vill hjälpa dem att minska stressen och pendlingstiden, samtidigt som vi hjälper företag att ta hand om sina outnyttjade resurser och ge sina anställda mer flexibilitet och bredare perspektiv och kontaktnät, berättar Charlotte Persson, medgrundare av Awaio.

Pandemin bekräftade Awaios tes

Först kom idén om Awaio. Sen kom Corona-pandemin, och på bara några månader blev det tydligt att behovet av ett flexibelt arbetsliv och en flexibel arbetsplats var enorm. Den beteendeförändring som teamet hade förutspått skulle krävas för deras tjänst, har under året fått en rejäl skjuts framåt. Charlotte förklarar att pandemin har visat att konceptet kring hybridkontor fungerar och att folk mår bra av det.

Från start till lansering på 8 månader

Sedan bolaget startades i maj tidigare i år har utvecklingen gått i en rasande fart och nu jobbar de för fullt inför att efter årsskiftet kunna börja testa tjänsten mot kund.

”Många reagerar på hur fort allting har gått. Men både jag, Niclas, Björn och Tommy är seniorer i branschen – så den här typen av processer är ingenting nytt för oss. Tillsammans har vi dessutom kompetens inom både försäljning, marknadsföring, programmering och customer experience, vilket såklart varit otroligt värdefullt”, säger Charlotte.

Sedan Awaios webbsida lanserades tidigare i december, har responsen varit enorm. Enligt Charlotte är den stora utmaningen just nu att få tiden att räcka till. Att helt enkelt bli klar med produkten och alla de aspekter som skapandet av en app innebär. Såhär säger Charlotte om framtiden:

– Nu ser vi fram emot att få lansera appen och ta emot feedback från våra kunder. Då kan vi utvecklas och göra en ännu bättre produkt. I det långa perspektivet sätter vi siktet på att expandera i Norden, Europa, USA… Vi vill göra skillnad för så många som möjligt och skapa en ny definition av vad och var en arbetsplats är.

En del av Science Parks inkubator

Awaio är sedan i september 2020 en del av Science Parks inkubatorprogram. Inkubatorn är den affärsutvecklingsinsats där vi har absolut störst resurser att hjälpa etablerade företag att ta sin affärsidé till nästa nivå. Ett företag är med i inkubatorn mellan 6-24 månader och får som deltagare individuell coachning med Science Parks affärsutvecklare, värdefulla kontakter med potentiella investerare och samarbetspartners och experthjälp inom allt ifrån juridik och ekonomi till webbutveckling och marknadsföring.

Vi har fått hjälp från Science Park och vår affärsutvecklare Joakim, som har varit helt ovärderlig. Det är vi superglada för!

Charlotte Persson

Såhär säger Science Parks affärsutvecklare Joakim Gustavsson om samarbetet:

”I AWAIO finns ett vansinnigt dedikerat team av kompetenta och målinriktade personer med en stor samlad erfarenhet från relevant bakgrund – och en produkt som ligger i tiden. I år har vi mer än någonsin tidigare hemarbetat, och därav faller ljuskäglan tydligt även på hur våra kontor och resurser används hållbart och välutnyttjat. Vi står även i detta avseende inför det ”nya normala”. Optimering av kontors/resursanvändningen bidrar till ökad hållbarhet, och därför är det väldigt kul att AWAIO vill jobba tillsammans med oss i Science Parks Inkubator när de tar sin produkt till marknaden.”