Fem kvinnliga lärare på utbildningen Hello, Girl! står uppställda bredvid en rollup med text om utbildningen.

Hello Girl! utbildar tjejer som vill lära sig koda

23 oktober 2019

Under helgen den 18-19 oktober arrangerades för tredje gången den populära utbildningen Hello, Girl!. En utbildning för tjejer som vill lära sig grunderna i kodning och få en större inblick i programmeringsbranschen.

– Söktrycket har varit enormt och i helgen samlades 25 tjejer på Science Park i Jönköping för att lära sig koda, inspireras och träffa grymma förebilder inom yrket, säger Linda Pålsson, projektledare för Hello, Girl!.

Utbildningen arrangeras inom projektet Transform to AAA. Bakom initiativet står Science Park och Jönköping University, som tillsammans med lokala företag, organisationer och skolor har som mål att göra regionen mer digitalt jämställd.

Jönköpings län har ett lågt procentantal kvinnor som söker sig till tekniska utbildningar och som jobbar i tekniska näringar. Dessa siffror har projektet bestämt sig för att förbättra. Vi gör Hello, Girl! för att få fler kvinnor att bli intresserade av kodning och få möjlighet att testa sitt intresse.

Linda Pålsson, projektledare, Science Park Jönköping

Ska bryta normer

Utbildningen arrangeras för tredje gången, och enligt Linda Pålsson så är ett viktigt syfte också att förändra den normativa bilden av kodare.

När någon nämner yrket programmerare så dyker ofta en bild upp av en kille som är intresserad av – och är bra på – teknik och matte. Vi vill synliggöra att programmering kan vara ett estetiskt och kreativt yrke där du kan få jobb inom de flesta branscher.

Linda Pålsson

Förebilder lär ut

Utbildare under helgen är 6 stycken tjejer som jobbar som programmerare och kodare på olika IT-bolag runt om Jönköping. En av dem är Emma Kihlberg, som arbetar som digital mediaspecialist och webbutvecklare på designbyrån Ny.

Det är jätteroligt att lära ut kodning och jag vill bidra till att det blir en mer jämställd bransch. Med den här kursen fångar vi upp både de som kommer från gymnasiet och som ska välja en utbildning, och även tjejer som står inför ett karriärsval. Mitt mål är att visa att kodning inte är svårt, och att visa att tjejer är precis lika kvalificerade som killar att arbeta med det. Allt handlar om att ha tillräckligt mycket intresse för det du gör, säger Emma Kihlberg, webbutvecklare på Ny.

Skapar intresse för karriärsbyte och utbildningar

En av deltagarna på utbildningen är Sofia Romedahl. Under 20 år har hon arbetat som lärare, men är nu i startgroparna till att testa något nytt.

Jag står inför ett karriärsbyte där jag i framtiden vill jobba som webbdesigner. Jag har alltid varit intresserad av bild och form och har tidigare studerat grafisk design. Nu har mitt intresserad för kodning också väckts.

Sofia Romedahl

Under två intensiva utbildningsdagar har Sofia fått en inblick kring HTML, CSS och Javascript.

Det har varit mycket nytt och jag har fått en idé om vad allt innebär. Kursen har även väckt en nyfikenhet kring vilka utbildningar jag kan välja för att ta detta intresse vidare.

Och enligt Linda Pålsson är precis det ett av målen med utbildningen.

Kursen är även till för att låta tjejerna känna om de har ett intresse för kodning. Och detta för att de inte ska hoppa på en längre utbildning och ångra sig. Genom Hello Girl! kan de checka av det intresset redan under en sådan här kurs.

Inspirationsföreläsning avslutade första utbildningsdagen

Under fredagskvällen avslutade kursdeltagarna första utbildningsdagen med att ansluta sig till en större After Work arrangerad av Science Park. Under en inspirerande timme berättade motivationsföreläsaren Anna Sandborn om hur hon fick rollen som programmerare på Nordens största bank (utan att ha haft någon tidigare erfarenhet av kodning), och om strategier för att våga nå sina drömmer, testa nya saker och vända motgångar till framgångar.

Det var en grym föreläsning. Jag fick mycket motivation till hur jag tar min dröm vidare.

Zuhal Hussein, deltagare, Hello, Girl!