Hello, Girl! inspirerar tjejer att koda

3 april 2019

I helgen gick andra omgången av den populära programmeringskursen ”Hello, Girl!” av stapeln. 24 tjejer och kvinnor samlades på Gro36 i Jönköping för att lära sig grunderna i HTML, CSS och Javascript med ledning av fem lärare från Jönköpings IT-bolag.

Hello, Girl! är en kurs i kodning för kvinnor av kvinnor. Kursen arrangeras inom det kvinnliga nätverket WI-Tech Brains, som drivs inom projektet Transform to AAA och Digital Dreams. Bakom initiativet står Science Park och Jönköping University, som tillsammans med lokala företag, organisationer och skolor har som mål att göra regionen digitalt jämställd.

Flera kvinnor sitter vid datorer i en stor, ljus lokal. På en skärm syns delar av ett utbildningsmaterial för en kodutbildning.

Inspiration för digital jämställdhet

I dag är andelen kvinnor 28 % inom IT- och telekombranschen. Andelen kvinnor är också låg bland sökande till tekniklinjer på universitet och högskolor. Allt detta påverkar näringslivets kreativa förmåga, innovationskraft och omställningsförmåga. Kursen Hello, Girl! ger fler kvinnor chansen att hitta ett intresse inom IT, vilket är ett steg för att öka jämställdheten inom branschen.

– Att utbildningen blev fullbokad på mindre än ett dygn, och att vi fick en lång reservlista, är ett tydligt tecken på att intresset är stort och att behovet av utbildningen finns. Vi hoppas och tror att detta initiativ ska leda till en högre andel sökande kvinnor till tekniska utbildningar, samt fler kvinnor som jobbar inom, startar och driver tillväxtbolag, startups, tech- och teknikföretag i Jönköpings län, säger Linda Pålsson, affärsutvecklare på Science Park, projektledare och ansvarig för kursen.

En kurs för kvinnor av kvinnor

Kursens fem kvinnliga lärare arbetar på olika IT-bolag runt om i Jönköping, vilket gav deltagarna möjlighet att skapa kontakter i branschen. De blir också goda förebilder för kvinnor som är intresserade av IT och tech.

– För mig är Hello, Girl! plattformen där jag får träffa andra tjejer som är nyfikna på programmering. Varje gång vi samlas blir jag fylld av glädje, inspiration och girl-power. Det är också roligt att få vägleda andra i teknik, kod och terminologi jag själv tyckt varit svår och läskig. Jag hoppas att Hello, Girl! kan visa att rollen som programmerare är kul, utmanande och utvecklande – vilket säkerligen många söker i sin nästa yrkesroll, säger Emmelie Strand, designer och frontendutvecklare på Knowit, lärare i kursen Hello, Girl!.

Stort intresse för branschen

Efter fredagens utbildningstimmar hölls en frågestund där deltagarna fick chans att ställa frågor till utbildarna. Intresset av yrket var stort och det ställdes frågor om allt ifrån hur deras arbetsplatser och arbetsuppgifter ser ut till vad de har studerat, och varför de valde dessa yrken.

Bland deltagarna fanns tjejer och kvinnor i olika åldrar och av olika nationaliteter. De flesta kom från Jönköping med omnejd men en del var inresta från andra delar av Sverige. Anledningarna till att de anmält sig till en grundutbildning i programmering var flera. Vissa ville få en större inblick i vad det innebär att arbeta med kod, innan de eventuellt söker till en längre utbildning; andra ville bara testa något nytt i livet. Någon ville lära sig om kod för att kunna bygga sitt företags webbsida medan en annan var arbetssökande i dag och vill bättra på sina chanser till jobb. Många ville träffa och lära känna likasinnade och såg kursen som ett bra tillfälle att få nya kontakter. Gemensamt för alla dessa tjejer och kvinnor är att de vill vara med och forma framtiden.

På en läktare sitter ungefär femton kvinnor och tittar in i kamerna. De är alla deltagare på kodutbildningen Hello, Girl!

– Jag har länge velat lära mig grunderna i kodning och tycker denna kurs var ett perfekt upplägg och tillfälle för det. Med ledning av fem grymma tjejer programmerade vi vår egna receptsida. Tillsammans jobbar vi för en mer jämställd techbransch där vi vill vara med och bygga framtiden! Jag fick verkligen upp ögonen för kodning och vill lära mig mer, bra att ha på cv nu när jag söker jobb märker jag. Det var så kul att lära känna nya coola tjejer och vi alla inspirerades av de som höll i kursen, säger Sofie Norman, en av deltagarna i kursen.

– Jag har alltid, eller i alla fall sedan internet kom till världen, varit nyfiken på hur en hemsida ”blir till”, men det har inte blivit av att jag gett mig in på det förrän nu i helgen. Jag kommer att ta med mig att det kan vara svårt i början men kul att koda, att det finns flera kodspråk och att fler kvinnor behövs i teknikens värld, säger Bahrie Zogaj Krasniqi, en av kursens deltagare.

Under kursen fanns representanter från Jönköping University på plats för att informera om de utbildningar som finns för vidareutbildning inom ämnet. Kursen hölls på Gro36, som sponsrat initiativet med sina öppna och kreativa lokaler, vilka skapade goda möjligheter för deltagarna att nätverka.

Hello, Girl! är ett samarbete mellan Science ParkJönköping UniversityEn AppstudioKnowitConsidCybercomJordbruksverketGro36 och Teknikcollage Södra Vätterbygden och arrangeras inom projektet Transform to AAA, Digital Dreams och nätverket WI-Tech Brains.

Transform to AAA delfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden.