Här är Årets nytänkare 2021 

31 december 2021

Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län har, tillsammans med Science Park och länets kommuner, instiftat priset Årets nytänkare. Målet är att främja och stödja nytänkande och entreprenörskap i länet samt lyfta fram goda förebilder som genom sitt arbete inspirerar andra att tänka stort. Pristagaren belönas med 15 000 kronor, och priset delas ut i samtliga 13 kommuner i Jönköpings län.  

Årets nytänkare Eksjö kommun 

Produktionsbolaget REDI, grundat av Carl Stenlöv och Jonas Nilsson, är Årets nytänkare i Eksjö kommun. REDI överkom Covid19-pandemins utmaningar och har framgångsrikt skapat spännande uppdrag i samarbete med både världsstjärnor och den lokala besöksnäringen. 

”Det stora artisteriet har flyttat hem till småstaden! Att finna sin egen väg, hitta hem och våga satsa på det som är den egna drömmen är inte många som vågar. Årets Nytänkare bjuder på en stor bredd och ett gediget arbete med hög kvalitet som ledstjärna. Som ren bonus uppmärksammar de också hemstaden i olika mediesammanhang när de samarbetar med världsstjärnor från när och fjärran i sina produktioner.” 

Årets nytänkare Gnosjö kommun 

Med ambitionen att behålla och utveckla tillverkningsindustrins produktion i Sverige, prisas MakerSquare AB som Årets nytänkare i Gnosjö kommun. MakerSquare är ett nätverk som sammanför producenter, materialleverantörer, konstruktörer, logistiker, hållbarhetsspecialister och marknadsförare inom tillverkningsindustrin i Sverige.

“MakerSquare är ett initiativ från bland annat Gnosjö Automatsvarvning som är till för att skapa en fysisk och digital mötesplats för studenter, designers och yrkesverksamma inom industrin. Målet är att samla all den tillverknings- och materialkunskap som finns i regionen och därigenom bidra till att mer produktion stannar i Sverige. Genom MakerSquare vill initiativtagarna även bidra till att öka attraktivitet och kompetensförsörjning i regionen.” 

Årets nytänkare i Aneby kommun 

Restaurang Byn, som drivs av ägaren Rickard Nilsson, är Årets nytänkare i Aneby kommun. Under Covid19-pandemin har Rickard visat innovativt tänkande genom att införa nya lösningar för att fortsätta erbjuda sina kunder vällagad mat under rådande omständigheter. 

“Trots bara några år över 20 vårar visar vår pristagare stor erfarenhet och brett ansvar. Detta, i kombination med ungdomlig entusiasm, har skapat nya vägar i entreprenörskapet i takt med pandemins framfart. Genom förmågan att tänka nytt och se möjligheter i stället för hinder har ”byn” försetts med vällagad mat såväl till lunchen som till fredagsmyset där hemma. Till storhelgerna har det också dukats upp kompletta festmiddagar på take away-menyn.” 

Årets Nytänkare i Värnamo kommun 

Med sitt unika koncept att baka på beställning, prisas Emys Bakverk och grundaren Emy Karlsson till Årets Nytänkare i Värnamo kommun. Hos Emys Bakverk får kunden ta del av bakverk där kvalité, estetik och smak är det primära – i kombination med ekologiska och närproducerade råvaror. Affärsmodellen bygger på att baka ”on demand”, vilket skapar en hållbar affärsmodell utan svinn, helt anpassad efter kundens behov. 

“Årets nytänkare i Värnamo kommun har etablerat en nybakad affärsmodell i krisens spår. Med ett business-on-demand erbjudande till kunderna så skapas en långsiktig, unik och hållbar affärsidé. Ett nytänk med smak på goda affärer.” 

Årets nytänkare i Jönköping kommun 

Med klimatsmarta glasögonbågar från Taberg, prisas Taberg Eyewear och Marie-Louise Malmberg som Årets nytänkare i Jönköping kommun. 

“Årets Nytänkare 2021 utmanar en global bransch med starka varumärken på ett innovativt, unikt och hållbart sätt. Med en tidlös design och miljövänliga material inspirerar entreprenören till ett sunt konsumtionstänk, med ambitionen och visionen att produkten ska älskas – och användas – under en lång tid. Genom att göra tvärt om och utmana traditionella affärsmodeller är denna entreprenör en sann förebild. En nytänkare som inspirerar andra till stordåd.” 

Årets nytänkare i Vetlanda kommun 

För sitt mod att våga kasta sig ut i entreprenörskapets nya utmaningar, prisas Veronica Löfgren och Grow n Glow till Årets nytänkare i Vetlanda kommun. Under våren 2021 vågade Veronica testa något nytt och startade företaget Grow n Glow. Företaget specialiserar sig på coachning och HR-tjänster för både företag och privatpersoner. Veronica driver verksamheten från sitt kontor i Vetlanda och hanterar uppdrag över hela södra Sverige.

”Med modet att våga bryta vardagens trygghet och kasta sig ut i entreprenörskapets nya utmaningar erbjuder Veronika sin kunskap inom HR och coachning ”on demand” helt efter företagets eget behov och önskemål. Veronika har lång erfarenhet av HR frågor i internationella företag där hon arbetat både strategiskt och operativt med det mesta inom HR området. Veronika är också ny certifierad coach och stöttar med framgång ledare och chefer i sin nya roll.”    

Årets nytänkare i Gislaved kommun 

Med VD Mattias Uhlmann i spetsen prisas Gela Plast AB som Årets nytänkare i Gislaved kommun. Gela Plast är specialiserade på formsprutning av olika plastmaterial och fokuserar på hållbar och kostnadseffektiv produktion. Under Covid19-pandemin visade företaget sin kreativitet och flexibilitet genom att på endast tre dagar ställa om sin produktion från Lego till att tillverka skyddsvisir för vård och omsorg.  

”Med en innovativ idé och snabb omställning är Årets nytänkare i Gislaveds kommun en förebild genom att vända samhällsutmaningen till en möjlighet”. 

Årets nytänkare i Mullsjö kommun

Urmakaren Tomas Schenström, som driver DinUrmakare.se, är Årets Nytänkare i Mullsjö kommun. Efter 24 år som anställd på ett av Jönköpings äldsta urmakerier tog Tomas Schenström steget att starta sitt eget företag, DinUrmakare.se. Tomas tar service inom branschen till en ny nivå genom att personligen leverera och montera väggur för sina närmaste kunder och erbjuder även direktservice på plats.  

”Med ett tydligt nyhetsvärde för sin bransch tar Årets Nytänkare i Mullsjö kommun sitt tjänsteerbjudande och det personliga mötet till en ny nivå på kundens villkor. Tomas har ett nytänk inom branschen där han erbjuder både hemleverans och direktservice på en ny arena.” 

Årets nytänkare i Habo kommun 

Julared med Hagårds Lagård, grundat av Jessica och Håkan Hagård, är Årets Nytänkare i Habo kommun. Med flera års erfarenhet av äventyrliga upplevelser, såsom Zipline och höghöjdbana, tog de under 2020 steget att utöka sitt utbud med det populära Glamping-konceptet. 

” Årets Nytänkare i Habo Kommun har vågat att satsa på något helt nytt i en tid som präglats av extrem osäkerhet, i spåren av pandemin. Genom att utöka sin verksamhet med det starkt växande konceptet Glamping så har man öppnat upp för, och hittat nya kundsegment. Man har genom sitt nytänkande stärkt både sitt eget erbjudande och bidrar även till att utveckla turistnäringen i Habo kommun i stort.” 

Årets nytänkare i Sävsjö kommun

Forssa Kvarnagård, grundat av Therese och Claes Rostedt,  är stolta mottagare av utmärkelsen Årets nytänkare i Sävsjö kommun. Forssa Kvarnagård, ett kvarn- och gårdsbageri strax utanför Sävsjö, levererar ekologiskt odlat spannmål och stenugnsbakat surdegsbröd. I deras café erbjuds nybakade godsaker och kulinariska pizzor, samt färdiga pizza- eller pepparkaksdegar för att göra hemmamiddagen extra speciell. Trots de utmaningar som uppstod under Covid-19-pandemin valde paret att accelerera och utveckla sin verksamhet.

”Årets nytänkare i Sävsjö kommun har tagit sats istället för att backa i en utmanande tid. De har vågat bygga ut och bygga nytt, med ett hållbarhetsfokus i alla led. Uttrycket ”från ax till limpa” har aldrig känts så verkligt som på Forssa Kvarnagård”. 

Årets nytänkare i Nässjö kommun 

Meglio of Sweden, skapat av bygglovsingenjören Jimmy Runbom, hyllas som Årets nytänkare i Nässjö kommun. Med sina tekniska lösningar fokuserar Meglio of Sweden på att förbättra boendemiljön och lösa tillgänglighetsproblem, särskilt inom bostäder. Genom en innovativ tätad list har Jimmy framgångsrikt övervunnit tröskelutmaningar för äldre, vilket garanterar en smidig och säker passage för dem som använder rullatorer. 

”Genom stor finurlighet har Årets nytänkare i Nässjö kommun med sin uppfinning löst ett stort problem, som kommer att förenkla vardagen och tillgängligheten för sina kunder”. 

Årets nytänkare i Vaggeryd kommun

Med Per Jansson i spetsen prisas Comptech Rheocasting i Skillingaryd AB som Årets nytänkare i Vaggeryd kommun. Comptech Rheocasting introducerar en innovativ gjuteriteknik som förenklar tillverkningsprocessen av bilar genom att använda Rheocasting-metoden. Den nya tekniken, framtagen av forskare vid Jönköping University, möjliggör lättare och tunnare gjutning. Detta resulterar i högre kvalitet, minskad miljöpåverkan och ökad ekonomisk hållbarhet.

”Årets nytänkare i vaggeryd är en förebild för hur forskningssamverkan kan stärka industrins konkurrenskraft och affärsmöjligheter för framtiden. En ny teknik som bidrar till design och produktion av mer hållbara produkter.”