Här är Årets nytänkare 2020 

31 december 2020

Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län har, tillsammans med Science Park och länets kommuner, instiftat priset Årets nytänkare. Målet är att främja och stödja nytänkande och entreprenörskap i länet samt lyfta fram goda förebilder som genom sitt arbete inspirerar andra att tänka stort. Pristagaren belönas med 15 000 kronor, och priset delas ut i samtliga 13 kommuner i Jönköpings län.  

Årets nytänkare i Aneby kommun 

Therese Eklund är stolt mottagare av utmärkelsen som Årets nytänkare i Aneby kommun. Efter att ha övervunnit en tumörs komplikationer bestämde sig Therese för att byta bana och startade Gröna Lund-ett kafé och butik. Där skapar hon en plats för människor att koppla av och njuta av stillheten. 

”Genom att tänka annorlunda och nytt trots motgångar och hinder, tar årets nytänkare i Aneby kommun sitt företagande vidare och blir förebild för andra. Detta genom att visa att ingenting är omöjligt när du brinner för det du gör.” 

Årets nytänkare i Sävsjö kommun 

 Femtinge teater, som drivs av ägarna Linda Eleine Byman och Hans-Åke Andersson, är Årets nytänkare i Sävsjö kommun. När turnéerna ställdes in på grund av pandemin, corona-anpassade paret snabbt föreställningarna genom att erbjuda sina shower direkt till människors hem – antingen live eller som personliga inspelningar.

“Att i svåra tider ställa om och tänka nytt kräver mod och kreativitet. Med engagemang och passion sprider de glädje och ger minnen för livet. När kunden inte kan komma till er – då kommer ni till kunden.” 

Årets nytänkare i Eksjö kommun 

Sushi Tree, som drivs av ägarna Enkhchimeg och Ganbolo, är Årets nytänkare i Eksjö kommun. Enkhchimeg och Ganbolo flyttade med sina familjer från Nässjö till Eksjö för att kunna satsa fullt ut på sin restaurang-idé. Restaurangen öppnades i början av 2020 och har redan belönats med utmärkelsen Årets Nytänkare.

”Med naturens krafter som förebild satsar Årets Nytänkare i Eksjö kommun på familjeföretagande och snabb tillväxt” 

Årets nytänkare i Jönköping kommun

Emma Grundström, från företaget Evig Utveckling, är Årets nytänkare i Jönköping kommun. Evig Utveckling skapades för att främja patientsäkerheten genom att underlätta omvårdnadspersonalens rapportering till sjuksköterskor. Emma, som själv är distriktsjuksköterska, utvecklade en praktisk rapporteringsguide i fickformat för att möta behovet av stöd för omvårdnadspersonal. 

Såhär skriver hon på Evig Utvecklings Instagram:

Jag startade Evig Utveckling efter att jag själv sett ett stort behov av stöd till omvårdnadspersonal. Stöd i det vi tar som självklar kunskap och som faktiskt inte finns på pränt ordentligt, men som krävs för att arbetet ska vara patientsäkert. Med det som utgångspunkt tog jag fram boken Rapporteringsstöd – säker rapportering från omvårdnadspersonal till sjuksköterska. Boken, som är granskad av experter, har tagits emot med öppna armar, så oerhört kul!

Årets nytänkare i Gislaved kommun 

Granna Grönsaker är årets nytänkare i Gislaved kommun. Granna Grönsaker, som drivs av Therese Lindell, är en prenumerationstjänst som erbjuder konsumenter möjligheten att köpa närproducerade grönsaker efter säsong. Genom att använda Facebook delar de kontinuerligt bilder på ”Veckans Grönsaker” under perioden från midsommar till slutet av oktober och ger samtidigt recepttips för användningen av de färska råvarorna. 

“Med en affärsmodell i tiden och hållbarhet som drivkraft, tar Årets Nytänkare i Gislaveds kommun en bransch med djupt rotade traditioner till den moderna kunden.” 

Årets nytänkare i Vetlanda kommun 

Caféet Bistro Raw, grundat av Louise Rönnqvist, är Årets nytänkare i Vetlanda kommun. Caféet har på kort tid etablerat sig som en hållbar och attraktiv mötesplats med fokus på raw food, vilket både har imponerat på lokalbefolkningen och lockat nyfikna besökare till kommunen. 

“Med ett koncept i tiden och rötterna i den lokala myllan skapar Årets Nytänkare en hållbar affärsmodell och bidrar samtidigt till ett attraktivare Vetlanda.” 

Årets nytänkare Tranås kommun 

Stoeryd AB är Årets nytänkare i Tranås kommun. Stoeryd har över 50 års erfarenhet inom tillverkning av produkter baserade på stål, aluminium och rostfritt stål. Företaget har genom Marcus Holmberg, Key Account Manager och delägare, utmärkt sig som en inspiratör genom sitt mod att dela idéer och samarbeta med andra. 

“Årets nytänkare är en person som genom sitt brinnande intresse för digitalisering lyckats ta Stoeryd på en spännande tillväxtresa. Genom att samverka med andra, både inom och utanför sin organisation visar vinnaren att flera hjärnor tänker bättre än en.” 

Årets nytänkare Värnamo kommun 

Gjuteriteknik AB är vinnaren av Årets nytänkare i Värnamo kommun. Gjuteriteknik är specialiserade på pressgjutning av zink och företaget drivs av ägarna Jonas och Peter Abrahamsson.

”Årets Nytänkare i Värnamo kommun har förmågan att tro på en idé och att hålla kvar vid den, oavsett hur vindarna blåser. Genom att prioritera långsiktigt framför kortsiktigt med ett tydligt hållbarhetsperspektiv, skapas både konkurrenskraft och konkurrenskraftig kraft.” 

Årets nytänkare i Vaggeryd kommun 

Skillingarydssalvan är Årets nytänkare i Vaggeryd kommun. Karolin Grunditz och Andréas Ahlgren – ägarduon bakom Skillingarydssalvan och varumärket FyraEss, prisas för att ha snabbt och effektivt anpassat verksamheten genom att tillverka handsprit som svar på utbrottet av Covid-19 under våren 2020. 

“Förmågan till snabb omställning och möjligheten att leverera en helt ny produkt gjorde att Årets Nytänkare 2020 i Vaggeryds kommun kunde tillgodose en akut brist hos flera samhällskritiska aktörer.” 

Årets nytänkare i Habo kommun 

Irmas Tobak, som drivs av Camilla Petterson med familj, är Årets nytänkare i Habo kommun. Irmas Tobak har under året utvecklat sin pakethantering och butiken erbjuder numera Instabox. Instabox är ett koncept som går ut på att kunden med hjälp av en kod kan hämta ut sitt paket i ett smart skåp, utan kontakt med butikspersonal eller leverantörer. 

“Årets Nytänkare i Habo kommun har gjort en spännande satsning i år, där hon utökat möjligheterna för den ökande e-handeln genom Instabox och flexibel pakethantering. Hon är en förebild i branschen där branschkollegor från intilliggande kommuner gjort besök i hennes verksamhet för att hämta inspiration och idéer. Årets nytänkare erbjuder också en mycket uppskattad mötesplats som är ett viktigt inslag för Habo kommuns invånare.” 

Årets nytänkare i Gnosjö kommun 

Dogmania, grundat av Hanna Silvertern, är Årets nytänkare i Gnosjö kommun. Dogmania är en webbutik som erbjuder hållbara aktivitetsleksaker för hundar.  

“Hanna har efter utbildning på annan ort återvänt hem till Hillerstorp. Hon har ett stort intresse för hundar och när hon började tävla med sin hund saknade hon hållbara och motiverande leksaker. Det fanns ett behov och för att hjälpa andra i samma situation startade hon sin webbutik Dogmania. Med tiden har sortimentet utvecklats och numera har hon ett stort utbud av kvalitetsprodukter för hund. Hanna har nu kunder främst i Sverige och Norge men även i andra länder, några av hennes trogna kunder finns i Kina.” 

Årets nytänkare i Mullsjö kommun 

Butik Lysalie är Årets Nytänkare i Mullsjö kommun. Systrarna Linda, Sara och Emma tillsammans med mamma Ylva, är ägarna av nystartade gårdsbutiken och webshoppen Butik Lysalie. Med unik shopping-upplevelse i vacker natur, har butiken blivit en uppskattad upplevelse för kunderna. 

“En modig satsning med högt kundfokus, skicklig marknadsföring och nytt koncept gör att Årets Nytänkare i Mullsjö kommun 2020 fått en uppstart över förväntan.”