Emil Karlsson och Thomas Gustafsson står i länsresidenset i Jönköping tillsammans med landshövding Minoo Akhtarzand.

FGRS och Tuva vinnare av SKAPA-priset 2015

17 juni 2015

På onsdagen den 17 juni, delade landshövding Minoo Akhtarzand ut Almis regionala priser till länets bästa innovationer 2015 vid en högtidlig prisutdelning på Residenset i Jönköping. Årets vinnare bestod av två inkubatorsbolag från Science Park, FGRS vann ”Skapa Utvecklingsstipendium” och Tuva Sweden AB vann ”Skapa Framtidens Innovatör”.

Skapa Utvecklingsstipendium i Jönköpings län tilldelades i år Thomas Gustafsson och Mats Udén för idén Energiturbo FGRS med motiveringen: ”Ibland när mycket energi i form av värme behöver skapas, t ex för att torka ur vid ett nybygge, görs detta vanligtvis genom förbränning av diesel, pellets etc. Genom en sinnrik återvinning av energi med hjälp av en värmepump och en ny form av värmeväxlare uppnås en 20 % energiåtervinning och en minskad miljöbelastning av CO2 med upp till 95 %. Energiturbon, som är patentsökt, kommer framöver att kunna användas framgångsrikt i många sammanhang där stora värmeuttag behövs.”

Emil Karlsson är framtidens innovatör

Skapa Framtidens Innovatör i Jönköpings län tilldelades i år Emil Karlsson för idén Tuva med motiveringen: ”Bara i Sverige anmäldes 22.400 bostadsinbrott under 2014 – en ökning med 6 % från året innan. Genom att bilda en smart digital grannsamverkan kan kommunikationen avsevärt förbättras både mellan berörda grannar men också med t ex Polisen. Tuva kommer med sitt system att bidra, inte bara till att snabbare upptäcka och avstyra inbrott, utan framför allt fungera avskräckande samt förhindra att inbrott sker.”

Länsvinnaren av Skapa Utvecklingsstipendium får, utöver Almis regionspris på 15 000 kronor, ytterligare 10 000 kronor från Stiftelsen Skapa och deltagande i den nationellt prestigefyllda tävlingen. Länsvinnaren av Skapa Framtidens Innovatör får utöver Almis regionspris på 15 000 kronor ytterligare 5 000 kr från Stiftelsen Skapa samt deltagande på den nationella prisutdelningen. Vinnarna presenteras på mässan Eget Företag i Stockholm den 5 november.

Det här är SKAPA-priset

Skapa Utvecklingsstipendium har delats ut sedan 1986 av Stiftelsen Skapa till minne av Alfred Nobel. Syftet med stipendiet är att stimulera tekniskt nyskapande och kreativitet som leder till kommersiella möjligheter. Skapa Framtidens Innovatör syftar till att inspirera och ge stöd åt unga innovatörer så att de kan förverkliga sina idéer. Alla födda mellan 1985-1996 har nu chansen att tävla nationellt om tre priser, totalt 150 000 kronor.

Skapa finansieras av Almi Företagspartner, Agne Johanssons minnesfond, SEB, Stockholms-mässan och Vinnova.