Evig AB är årets inkubatorbolag 2022

29 mars 2022

Guldenen är Science Parks utmärkelse till årets inkubatorbolag och tilldelas det företag som utmärkt sig mest under året. Priset har delats ut årligen sedan 1997 och i år tilldelas Emma Grundström och hennes bolag Evig AB utmärkelsen.

Evig har tagit fram ett så kallat rapporteringsstöd för omvårdnadspersonal inom allt från äldrevård och LSS till hemtjänst och socialpsykiatri som vägleder anställda när en vårdtagares tillstånd ska rapporteras till en sjuksköterska. Produkten släpptes först i form av en pedagogisk handbok i fickformat, och är nu digitalt översatt till en mobilapplikation. Rapporteringsstödets kapitel är uppdelade efter symptom – till exempel ”Ont i magen” – och innehåller bland annat en kort allmän bakgrund om vad symptomen kan bero på. Varje kapitel innehåller även en lista med frågor, till exempel: När började det göra ont i magen? Var gör det ont i magen? Är magen svullen? Gör det ont vid beröring?

Pedagogisk app underlättar och säkerställer kunskapsöverföring

Med rapporteringsstödet från Evig Utveckling får omvårdnadspersonalen, utbildad som outbildad, hjälp med vad de bör ta reda på vid vanliga tillstånd och besvär, före de kontaktar en sjuksköterska. Stödet kan användas i många olika verksamheter, men fyller alltid samma syfte: Att öka patientsäkerheten.

Kriterierna för Guldenen är att affärsidén är unik, att företaget är en god förebild, att företaget ekonomiskt och resultatmässigt utvecklats väl under det gångna året samt att det finns goda förutsättningar för att lyckas framöver. Utmärkelsen Guldenen delades ut av Henning Lindberg, affärsutvecklare på Science Park inkubator, under fredagen den 11 mars. Emma Grundström tog emot utmärkelsen i den fullsatta restaurangen på Science Park Jönköping.

Juryns motivering

– Emma Grundström och hennes bolag Evig har tagit vård- och omsorgssektorns växande utmaningar på allvar. År 2030 förväntas behovet av omvårdnadspersonal i Sverige ha ökat kraftigt. Denna personal, som är en viktig pusselbit i vårdkedjan, kommer behöva mer stöd i det dagliga arbetet.Evig lägger med sitt digitala rapporteringsstöd en viktig pusselbit till helheten för att säkra en patientsäker vård och möjliggöra en tillfredställande kompetensförsörjning över tid.

Evig AB är årets Inkubatorbolag 2021 för att man på under åtta månader tagit produkten från en analog MVP till en färdig, lanserad produkt med flera pilotkunder. Emma har under året dessutom kompletterat teamet med två ytterst relevanta kompetenser för att säkra bolagets möjlighet till tillväxt och framdrift mot sin vision om att göra skillnad för väldigt många människor.

Tar in kapital och siktar på att bli standard för branschen

Evig AB har varit en del av Science Parks inkubator sedan januari 2020 och avslutar nu programmet. Att utveckla idén under år som strakt präglats av pandemin beskriver Emma som tufft – men att det samtidigt gett henne värdefull tid till att bygga bolaget.

  • Inkubatorns roll har varit väldigt viktigt och avgörande för att jag har kommit så här långt – att jag tagit steget fullt ut och vågat tro på mig själv. Att få utmärkelsen känns oväntat men jätteroligt – för mig är det stort att utses till Årets inkubatorbolag! säger Emma efter att ha tagit emot priset. 

Under tiden i inkubatorn har Emma jobbat tillsammans med både affärsutvecklare och externa specialister. I början av 2022 lanserades rapporteringsstödet i app-form och målet är att den ska bli ett verktyg som finns i varje vård- och omsorgsverksamhet. Nyligen tog Evig in kapital från Speed Capital och Almi Invest som bland annat ska gå till att fortsätta utveckla appen.

– Det har varit jätteroligt att jobba med Emma som på många sätt gjort sin företagsresa ”by the book”. Det finns såklart inget rätt eller fel sätt att bygga bolag – men Emmas resa från idé till marknad har skett strukturerat och på många sätt följt de steg som återfinns i nuvarande startup-teori. Idén har utvecklats strategiskt och bygger på tänket kring MVP, teamkompletteringar, kapitalintag och en tidig dialog med kunden. Som affärsutvecklare känns det också extra bra att idén bakom bolaget adresserar en stor utmaning i samhället och lägger en viktig pusselbit för att på lång sikt ta bättre hand om våra äldre. Att jobba med innovationer sprungna ur faktiska utmaningar – och att vara med och bidra till en bättre värld – är det vi på Science Park brinner för, säger Henning Lindberg, affärsutvecklare och ansvarig för Science Parks inkubator.