Alla i resesällskapet står uppradade framför en vägg med neontexten "SLUSH"

Entreprenörsfestivalen Slush öppnade upp för nya affärer och gav hopp om framtiden

24 november 2022

Den 17-18 november samlades över 4600 startup-entreprenörer, 2600 investerare och över 12 000 nyfikna individer från hela världen på Helsinki Expo and Convention Center i Finland. Det var dags för den stora entreprenörsfestivalen Slush och Science Park var där tillsammans med ett härligt gäng inspirationstörstande entreprenörer.

Slush är Europas största event och mötesplats för entreprenörer, företagare och startups inom tech. Under årets festival stod framtidens möjligheter och utmaningar för tech-industrin i fokus. Det blev ett färgsprakande event med mängder av föreläsningar, panelsamtal, möjlighet att knyta affärskontakter, leta talanger och pitcha affärsidéer. Deltagarna fick bland annat ta del av nya spännande material och tekniker samt lösningar för insamling och tillvaratagande av CO2. Stora satsningar och nya innovationer inom healthtech var också ett återkommande tema under festivalen.

– Efter några dagar med Science Park i Helsingfors och Slush är jag ännu mer övertygad om att vi kan lösa många av världens samhällsutmaningar genom innovation och entreprenörskap! Mest inspirerande var alla 12000 deltagare med övertygelsen att just de ska vara med och göra världen till en bättre plats, säger Linda Pålsson, affärsutvecklare på Science Park Jönköping.

Miljardbolag och startups från hela världen kom för att inspirera

På talarlistan för Slush fanns ett brett utbud av föreläsningar med framgångsrika entreprenörer. Här är ett smakprov på några av festivalens stora namn:

  • Kate Ryder, grundare och CEO på Maven Clinic
  • Emmet Shear, medgrundare och CEO på Twitch
  • Nikolay Storonsky, grundare och CEO på Revolut
  • Sanna Marin, premiärminister i Finland
  • Sebastian Siemiatkowski, medgrundare och CEO på Klarna
  • Matthew Prince, medgrundare och CEO på Cloudflare
  • Jessica Schultz, partner på Northzone och medgrundare av HelloFresh.
Fyra personer går i en stor eventhall

Science Park reste tillsammans med 8 lokala startups

Med hjälp av finansiering från BeGlobal – företagscoacher inom export – fick Science Park möjlighet att ta med sig åtta bolag till Slush. Det blev en härlig blandning av lokala egenföretagare och startups från Science Parks inkubator. Här är bolagen som deltog:

 

Vilka dagar vi hade på Slush – det blev en fantastisk resa! Jag tar med mig flera aha-upplevelser från intressanta möten, en peppkänsla och ökad tro på min idé. Att resa med andra entreprenörer och bolla tankar och idéer var också en otroligt värdefull del av resan.

Emma Grundström, grundare av Evig Utveckling AB, fd. inkubatorbolag på Science Park.

Resan gav både inspiration, nya kontakter och unika exponeringsytor för bolagen. Björn Crona, medgrundare av XENSE Vision, fick bland annat möjlighet att pitcha bolagets affärsidé på Svenska Ambassaden.

För oss var resan väldigt värdefull eftersom det både ledde till bra kontakter för framtida samarbeten och för att öka vår förståelse för vad investerare letar efter, även om vi inte just nu letar efter investeringar. Hela eventet var även en riktig energiboost med mycket inspiration och det var kul att lära känna lite fler entreprenörer från Jönköping på djupet.

Björn Crona

David Borg, medgrundare av Skogsnejd, fick med sig värdefulla investerarkontakter hem:

 

Det var oerhört inspirerande och lärorikt att få dela denna resa med dom andra fantastiska entreprenörerna som kommit olika långt i sina företagsbyggen. Vi fick också konkreta investerarkontakter som vi ska fortsätta prata med efter eventet.

David Borg

Den 30 november-1 december nästa år är det dags för Slush 2023. Är du nyfiken på att följa med? Hör av dig till linda.palsson@sciencepark.se så hör vi av oss nästa höst.