Emys Bakverk är Årets Nytänkare 2021 i Värnamo – ”En unik och hållbar affärsidé”.

7 oktober 2021

Emy Karlsson, entreprenören och grundaren bakom Emys Bakverk, är Årets Nytänkare 2021 i Värnamo! Utmärkelsen delades ut under Värnamos Näringslivmiddag den 1 oktober: en prisfylld kväll där ett flertal innovativa företagare lyftes fram under olika kategorier. Det var en glad och överraskad Emy som tog emot utmärkelsen som Årets Nytänkare, tillsammans med en prischeck på 15 000 kr – ”Fantastiskt, jag känner mig hedrad”, skriver Emy.

Under 2020 bestämde sig konditorn, tillika entreprenören, Emy Karlsson att starta i gång sin egen verksamhet: Emys Bakverk. Sedan dess har det gått i en rasande fart och Emys konditori har snabbt seglat upp som en favorit hos Värnamoborna. Hos Emy får kunden ta del av bakverk där kvalité, estetik och smak är det primära – i kombination med ekologiska och närproducerade råvaror.

Det märks att Värnamoborna är hungriga efter nya bakverk. Att det finns en marknad för det jag står för, hantverk och hög kvalitet

Emy Karlsson

 

Prisades för sitt nytänkande

Juryns motivering löd:

”Årets nytänkare i Värnamo kommun har etablerat en nybakad affärsmodell i krisens spår. Med ett business-on-demand erbjudande till kunderna så skapas en långsiktig, unik och hållbar affärsidé. Ett nytänk med smak på goda affärer.”

Utmärkelsen Årets Nytänkare delades ut under Värnamos Näringslivsmiddag den 1 oktober. Priset delades ut av Science Parks affärsutvecklare Adam Svensson och Värnamo Näringsliv.

Det var en glad och förvånad Emy som mottog stipendiet och en prischeck om 15 000 kr.

Att som så pass ny och liten företagare få en sådan här uppmärksamhet och uppmuntran är ju otroligt fint! Jag känner mig otroligt hedrad.

En hållbar affärsmodell

Att Emys Bakverk utnämns till Årets nytänkare bygger enligt Adam Svensson bland annat på den framgångsrika och framför allt hållbara affärsmodellen.

I sin enkelhet bygger den på att baka ”on demand” med äkta varor. På så vis blir det en hållbar affärsmodell utan svinn och helt anpassat utifrån kundens behov. Kunden gör enkelt sin beställning och varorna hämtas eller levereras, menar Adam.

Ser fram emot vad framtiden har att erbjuda

Med en lång bakgrund som konditor har Emy en tydlig vision om vad hennes företag och kreationer ska stå för: kvalité och ett genuint hantverk. På sin Facebook-sida skriver Emy:

Jag gör allting från grunden och använder mig av äkta och ekologiska råvaror så långt det går. För mig är hantverk och kvalitet något som jag inte tummar på.

Vad är det bästa med att vara entreprenör, Emy?

Det roligaste är att jag har makten i mina egna händer. Både när det kommer till tid, hur jag väljer att lägga upp mina dagar och vad jag vill lägga min tid på. Men också när det kommer till sortiment. Att själv få styra och skapa efter både vad jag vill – och vad kunden efterfrågar. Jag ser verkligen fram emot en framtid med Emys Bakverk!

Om Årets Nytänkare

Årets nytänkare delas ut av Tillväxtstiftelsen, som är en av Science Parks finansieringsmöjligheter. Stipendiet delas ut varje år i länets samtliga kommuner i syfte att stimulera och uppmuntra nytänkande entreprenörer. Priset är även ett sätt att lyfta fram goda förebilder som kan inspirera andra att tänka stort och satsa på sina affärsidéer.