Comptech Rheocasting är Årets nytänkare i Vaggeryd 2021

21 april 2022

Den 5 april var det dags att dela ut Tillväxtiftelsens utmärkelse ”Årets Nytänkare 2021” i Vaggeryd kommun. I år blev det Comptech Rheocasting i Skillingaryd AB med Per Jansson i spetsen som fick ta emot priset och 15.000 kronor. Priset delas ut av  Science Park Vaggeryd i samarbete med Vaggeryds kommun.Bakom Comptech Rheocasting finns en ny, innovativ gjuteriteknik som bland annat förenklar tillverkningsprocessen av bilar. Traditionell gjutning görs vanligtvis med hjälp av flytande metall, medan Rheocasting-metoden använder sig av metall i en blandning av fast och flytande form. Forskare vid JTH, Jönköping University, har tagit fram den nya tekniken som nu gått från forskning till kommersiellt användbar metod, via Comptech. Med hjälp av den nya metoden möjliggörs lättare och tunnare gjutning, som ger högre kvalitét, har mindre miljöpåverkan och är mer ekonomiskt hållbart.

– Metoden innebär att vi kan tillverka tunnare och lättare produkter, vilket är speciellt viktigt inom fordonsindustrin där det finns många gjutna detaljer. Med kombinationen Rheocasting – och elbilar – kommer man att kunna gå från cirka 1300 detaljer till 300, säger Per Jansson i en intervju i Värnamo Nyheter.

Nu är siktet satt på att marknadsföra och lansera tekniken i Kina och på sikt även Nordamerika.

Motivering

Science Parks affärsutvecklare Elin Ohlsson och Vaggeryds kommuns näringslivschef Johan Thorsell fanns på plats i Skillingaryd för att dela ut priset. Så här löd motiveringen:

”Årets nytänkare i vaggeryd är en förebild för hur forskningssamverkan kan stärka industrins konkurrenskraft och affärsmöjligheter för framtiden. En ny teknik som bidrar till design och produktion av mer hållbara produkter.”Om Tillväxtstiftelsen

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamheter med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.