En mamma sitter med två barn i en soffa och tittar på en ipad.

CliMate revolutionerar användning av värmepumpar

18 februari 2020

Cli Mate är en ny, digital prenumerationstjänst som optimerar husägares värmesystem och inomhusklimat. Allt sker på nätet med självlärande och självgående teknik. I samma stund som Cli Mate får tillgång till värmepumpen kan husägaren se fram emot skönare inomhuskomfort, roligare räkningar och ett mer klimatsmart hem. Nu kan du anmäla dig för att bli en av de första som får testa tjänsten.

Alla vattenburna värmesystem som tar värme från berg, jord, luft, sjö eller fjärrvärmenät har en inbyggd tröghet.

Det är inget fel på pumparna i sig, de triggas på fel information och gör det alldeles för sent. Problemet är att värmepumpar, golvvärmesystem och radiatorer inte talar samma språk. I de flesta fall försöker de inte ens tala med varandra. De är reaktiva när vädret ställer om. I stort sett alla värmepumpar styrs enbart av den aktuella medeltemperaturen utomhus, oftast med hjälp av någon utomhusgivare. Cli Mate kommer in mellan värmepumpen och resten av värmesystemet via nätet. Med hjälp av självlärande teknik som analyserar allt från väderdata till byggnadens konstruktion förändrar Cli Mate spelplanen för hur värmepumpar arbetar och hur husägare kan påverka sitt inomhusklimat.

Minskad energiåtgång med upp till 30%

Cli Mate läser in alla väderparametrar som påverkar huset, inte bara den aktuella utomhustemperaturen. Sol, vind och regn påverkar också inomhusklimatet. Sådan data hämtas direkt från SMHI. Tjänsten analyserar även historisk väderdata och anpassar sig efter hur huset ser ut, hur det är byggt, var det ligger och en mängd andra saker. Det gör att huset hela tiden ligger ett steg före och husägaren får ett optimalt inomhusklimat och sparar dessutom mycket energi och pengar. Huset blir också bättre på att utnyttja solenergi. Värmen kommer gratis och värmepumpen behöver inte ställa om i onödan. Husägaren behöver ingen hårdvara och behöver inte heller justera med sin pump för att det ska fungera. Faktum är att användaren inte behöver bry sig om sin värmepump överhuvudtaget. För att komma igång behövs en uppkopplad värmepump. Allt sker sedan automatiskt via nätet.

Beroende på hustyp, konstruktion och husets placering kan husägaren minska energiåtgången med upp till 30% varje år. I pengar rör det sig om många tusenlappar årligen.

Inkubatorbolag sedan 2019

Cli Mate är en del av Science Parks inkubator sedan 2019. Bolagets grundare, Eric Liljegren, beskriver Cli Mate som ”en självlärande och självgående kompis på nätet för din värmepump”.

– Vi kan göra ett tankeexperiment. Tänk dig att det var plusgrader ute igår, men idag är det soligt och flera minusgrader. Din värmepump börjar sakta förstå vad som händer och förbereder sig för kalla tider. Det kan ta upp till ett dygn för värmepumpen att ställa om. Solen hjälper dessutom till med att värma upp huset och enligt väderprognosen ska det vara milt igen imorgon. Resultatet blir ett väldigt svajigt inomhusklimat. Ibland är det för kallt, ibland är det för varmt, men det är aldrig perfekt. Du slösar praktiskt taget bort energi som du kunde ha dragit nytta av istället. Räkningarna blir dessutom höga och du måste justera på pumpen för att komma i fas. Cli Mate löser det problemet, säger Eric Liljegren, Marknad och Innovation på Cli Mate.

En tjänst anpassad för streaminggenerationen

För en typisk husägare är en värmepump ett stort skåp som står någonstans i huset. Hen vet att den gör nytta, men förstår inte riktigt hur den arbetar. De allra flesta vill inte heller förstå eller modifiera sin pump. Den ska fungera och leverera ett skönt inomhusklimat. Självklart finns det husägare som gärna ändrar allt från värmekurvor till pumphastigheter för att optimera sina pumpar, men de tillhör inte majoriteten.

Gränssnittet är uppbyggt för att passa streaminggenerationen. Allt sker automatiskt på nätet och man betalar för direkt nytta. Användaren har förstås möjligheten att pausa eller avsluta sitt abonnemang direkt. Ingångsvärdet är att man inte ska behöva bry sig om sin pump och samtidigt få ett bättre inomhusklimat.

Under 2020 lanseras Cli Mate på bred front. Nu öppnar man upp för kunder att skriva upp sig på väntelistan för att bli först med att förbättra sitt inomhusklimat.

Här kan du anmäla ditt intresse för tjänsten.