Två skidstavar står i snö

ClickIn UF vinner Årets innovation på UF-mässan

27 mars 2023

UF-företaget ClickIn UF från Gislaveds gymnasium kammade hem två storvinster under UF-mässan den 2 mars 2023! De vann inte bara titeln som Årets UF-företag, utan gjorde sig även förtjänta av utmärkelsen Årets innovation som delades ut av Science Park. ClickIn UF har utvecklat en innovativ och praktisk stavhållare för sittliftar, som bidrar till en säkrare skidupplevelse. Nu väntar den stora SM-finalen i Stockholm den 23-24 maj.  

Syftet med produkten är att skapa en tryggare upplevelse i skidbacken där transporten med sittlift får bli en plats för samtal och umgänge. Med hjälp av företagets innovation behöver inte skidstavarna hållas i handen under liftresan, utan kan i stället klickas fast i en praktisk hållare som är fäst på liften. Produkten bidrar särskilt till en säkrare resa för föräldrar som åker skidor tillsammans med barn.

Fem ungdomar står framför en banderoll och har händerna upp i luften. Bredvid står Science Parks affärsutvecklare Elin Ohlsson.

Att vinna Årets innovation är givetvis väldigt roligt.Detta gav oss ny motivation till att faktiskt göra vår idé till verklighet och fortsätta utvecklas. Vi anser att vår innovation har potential att nå långt och därför är det något vi känner att vi vill fortsätta med även efter studenten, berättar teamet.

ClickIn UF:s vision är att produkten ska finnas på Skistars alla skidanläggningar i Sverige och Norge. Redan nu har företaget tolv exemplar av sin produkt för testning på en av deras anläggningar. Men långsiktigt är drömmen att få se innovationen ta sig vidare ut över hela världen.

Vi har hittat ett nytt användningsområde för en redan befintlig produkt

Produkten består av en unik plasthållare tillverkad av ett egentillverkat formsprutningsverktyg, som de tagit fram med hjälp av Nylanders Plast i Anderstorp.

Närbild på två skidstavar och två tumvantar.

Vår innovation i produkten är att vi har hittat ett nytt användningsområde för en redan befintlig produkt. Vi har designat och lagt till en ny funktion till produkten och skapat något bättre. Dessutom har vi monterat en redskapshållare på plasthållaren för att man enkelt ska kunna klicka in sina stavar. Dessa har vi i nuläget fått av vår samarbetspartner Delex i Forsheda, som producerats av Toolflex.

Elsa Gunnarson, marknadsansvarig på ClickIn UF

På plastdelen finns det även en flexibel gummirem som gör det möjligt att enkelt och smidigt klicka fast ett par skidstavar. Med hjälp av konstruktörer har ClickIn UF även lyckats minimera godstjocklek vid produktionen, vilket innebär mindre påverkan på miljön.

Juryns motivering:

Science Park affärsutvecklare Elin Ohlsson fanns på plats på UF-mässan för att dela ut priset till de lyckliga vinnarna. Så här löd juryn motivering:

Årets innovation har skapat en innovativ produktidé som inte finns på marknaden idag. De har valt ett material som fungerar i alla väderförhållanden. En praktisk design som ökar trygghet och smidighet för användarna. En kostnadseffektiv produkt med stor potential att nå toppen.

Teamet bakom ClickIn UF:

  • Axel Hallberg – VD
  • Elin Gunnarsson – Ekonomiansvarig
  • Anton Andersson – Produktionsansvarig
  • Elsa Gunnarsson – Marknadsansvarig
  • Ronny Gradin – Säljare

Demonstration av ClickIn UF:s stavhållare i montern på UF-mässan 2023Trots utmaningar längs vägen väger den värdefulla erfarenheten tyngre

Att driva ett UF-företag har inneburit flera lärorika utmaningar både när det gäller planering, ekonomi och att jobba i team. Men trots det väger de positiva erfarenheterna mycket tyngre.

Det bästa med att driva UF-företag är att få inblick i hur arbetslivet fungerar i praktiken som vi senare kommer ha med oss i framtiden. Dessutom har det gett oss bättre självförtroende då vi har fått sättas i situationer som kräver både tålamod, kunskap och vilja. Vårt UF-år har även gett oss en bättre gemenskap och förståelse för varandra. Det har krävts många samtal och kontakt med olika människor för att vara där vi är nu. Det har gett oss lärdomen att det är viktigt att inte ge upp och att utnyttja varandras styrkor för att skapa en helhet i företaget.

Alla nominerade till Årets Innovation:

  • ClickIn UF, Gislaved Gymnasium, Gislaved
  • Collect to Recycle, Erik Dahlbergsgymnasiet, Jönköping
  • Kaffe Von Linné, Njudungsgymnasiet, Vetlanda
  • Leviosa UF, Finnvedens Gymnasium, Värnamo

Här kan du läsa mer om UF-företagen och vinnarna i alla kategorier.