Phoebe Aschan, Matthias Sundman, Jenna Saga, Andra Neagoe och Erik Thorwalls, studenter på Jönköping University. De står på rad och håller i ett diplom.

Nya produkter av ölrester – de prisades på Entrepreneurship Day

1 november 2023

Den 25 oktober var det dags för årets omgång av Entrepreneurship Day på Jönköping University (JIBS). Under eventet fick skolans förstaårselever presentera sina startups som jobbat med i åtta veckor. I samband med eventet bjöd Science Park och JU-utskottet Entrepreneurship Academy in till en pitchtävling, där studenter fick presentera sina affärsidéer och tävla om 5000 SEK i utvecklingskapital.

I år var det startupen BeyondBeers som kammade hem Science Park pris för bästa hållbara affärsidé och 5000 kronor. Bakom affärsidén står studenterna Phoebe Aschan, Matthias Sundman, Jenna Saga, Andra Neagoe och Erik Thorwalls från Civilekonomprogrammet, International Management och Sustainable Enterprise Development.

Om BeyondBeers:

Varje år genererar ölbryggeriindustrin tonvis av restprodukter. Ibland används dessa som djurfoder, men det kastas också ofta bort som avfall utan att tas vara på. I stället för att låta denna värdefulla restprodukt gå till spillo förädlas den genom BeyondBeers till en resurs.

Genom att använda överskottet av spelt från ölproduktionen vill de skapa en mängd olika produkter, med bröd som startpunkt. Detta är inte bara ett sätt att minska avfall och främja hållbarhet, det är också ett sätt att inspirera kommande generationer till hälsosammare och mer miljövänliga levnadssätt.

BeyondBeers affärsidé är kort och gott att omvandla överskott av spannmål från ölproduktion till högkvalitativa produkter. Och målet är enkelt – att bidra till en mer hållbar värld och minska matsvinnet i samhället.

Juryns motivering:

Det vinnande teamet identifierade en enorm mängd avfall inom sin bransch och har inte bara hittat ett sätt att omvandla detta avfall till en ny, värdefull, hållbar och hälsosam produkt, utan har dessutom vidtagit konkreta åtgärder för att förverkliga sin dröm om en grönare framtid och ett hälsosammare och miljömedvetet liv.

Om Entrepreneurship Day

Entrepreneurship Day är ett årligt evenemang som arrangeras för förstaårsstudenter på Jönköping International Business School (JIBS) vid Jönköping University (JU). Denna dag är en del av en gemensam kurs i entreprenörskap där studenterna har som mål att utveckla en hållbar produkt, designa en egen monter och presentera sin idé inför en jury. Under evenemanget får studenterna chansen att visa upp och presentera de produkter de har skapat. Deltagande studenter kommer från olika kandidatprogram som Civilekonom, Marketing Management, Sustainable Enterprise Development och International Management. Kursen fokuserar på entreprenörskap, hållbarhet och produktframtagning.

Vill du bli eller anlita en studententreprenör? Kontakta Simon:
Science Parks affärsutvecklare Simon Hagedorn står i en lounge i Science Park Towers
Simon Hagedorn
Affärsutvecklare