Barnbokskoncept med fokus på mångfald vann studentpitchtävling

22 oktober 2020

Den 13 oktober var det dags för årets omgång av E-day, ett event som arrangeras av Jönköping University, med fokus på entreprenörskap och företagande. I samband med temadagen bjöd Science Park och JU-utskottet Entrepreneurship Acadamy in till en pitchtävling, där studenter fick presentera sina affärsidéer och tävla om 10 000 SEK i utvecklingskapital.

I sällskap av hård konkurrens och efter tuff överläggning av juryn stod vinnarna klara. Teamet som kammade hem priset blev Step by Step, som presenterade ett inspirerande koncept för en barnbok med fokus på mångfald, där huvudkaraktärerna har ursprung från olika länder i Afrika. Bakom konceptet står JU-studenterna Isabella Capeljan, Corina Kuzma, Isak Andersson, Emelie Lind, Marwan Al-Rabea, Daria Nuikina och Andy Filipec.

Vill utbilda den yngre generationen

Idén bakom barnboken väcktes när en av gruppmedlemmarna fick höra hur hennes pappa hade blivit behandlad av andra barn, på grund av sin hudfärg.

”Rasistiska värderingar är inget man föds med, det är något som man lär sig och just därför kom idén om en barnbok; vi vill lära barn i tidig ålder att en persons hudfärg inte gör en människa mindre eller mer värd än någon annan. Trots att händelserna med pappan var något som hände för många år sedan så är rasism fortfarande ett stort problem runt om i välden än idag, vilket det absolut inte borde vara. För att kunna se en förbättring i framtiden vad gäller rasism, måste vi utbilda våra yngre generationer; det är trots allt dem som är vår framtid och som kommer kunna påverka hur det ser ut längre fram”, berättar Isabella Capeljan – en av medlemmarna i det vinnande teamet.

För att bidra till att utrota rasismen i framtiden, vill teamet med sin bok utbilda den yngre generationen. De förklarar att det trots allt är barnen som är vår framtid och att det är dem som kommer kunna påverka hur samhället ser ut längre fram. Nu är nästa steg att färdigställa illustrationerna i boken, för att så snart som möjligt kunna trycka den. Förhoppningen för framtiden är att kunna göra en hel serie av böcker, med fokus på människor och kulturer från flera olika världsdelar och kontinenter.

Vinsten möjliggör professionell feedback

Vinsten i pitchtävlingen är en prischeck på 10 000 SEK – ett välkommet bidrag menar teamet, som redan har flera tankar om vad pengarna ska användas till:

”Vi ska självklart använda pengarna till att utveckla boken. Vi kommer bland annat kunna betala självaste tryckningen av boken men också möjligtvis kunna betala för att få professionell feedback på vårt första utkast av bokens innehåll”, säger Isabella.