En bild på det appstyrda odlingssystemet som företaget Green Matters har tagit fram.

Appstyrt odlingssystem gör det enkelt för hemmaodlaren

25 september 2019

Nutidens odlingssystem är här! Science Park nya inkubatorsbolag Green Matters AB erbjuder ett hydroponiskt odlingssystem för inomhusbruk – styrt via en app. Med smart elektronik skapas rätt miljö för ett optimalt odlingsresultat av allt från grönsaker till kryddor. I köket, på kontoret eller i garaget – så närproducerat som det går att få! 

Styrs via odlingsdator

Green Matters produkter gör det lätt att odla inomhus. Genom ett hydroponiskt system kombinerat med smart elektronik och programvara skapas rätt miljö och förutsättningar för det optimala odlingsresultatet. Säg hejdå till funderingar kring om grönsakerna får rätt vattenmängd. Via Green Matters sköts detta helt enkelt via en app. Kärnan i systemet är en så kallad ”Green Brain” – en egenutvecklad odlingsdator som styr processen och meddelar användaren om eventuella åtgärder behöver göras till odlingen. Som att fylla på vatten, till exempel.

Närproducerat och jordfritt

För att passa på små ytor, som hemma i köket eller på kontoret, tar Green Matters odlingskuber upp minimalistisk med yta och är utvecklad i en stilren design. All odling sker även hydroponiskt, dvs. i vatten istället för i jord. Plantorna behöver då inte leta efter syre eftersom det tillsätts direkt via vattnet. Resultatet? Färska, obesprutade grönsaker och kryddor där även den utan förkunskaper kan bli en självförsörjande hemmaodlare.

Niklas Larsson, affärsutvecklare på Science Park, är glad över att ha med Green Matters AB i inkubatorprogrammet.

Det är ett jättespännande bolag med en produkt i tiden! Inkubatorn fastnade för den spännande kombinationen av ekologisk, hydroponisk odling och den intelligenta digitala styrningen av dessa system. Lägg till ett lager av tidlös design och detta kan mycket väl bli en av våra mest älskade köksmaskiner. Det är svårt att få kryddor och sallader mer närproducerade!

Niklas Larsson, affärsutvecklare, Science Park Jönköping

En hållbar vision

Green Matters AB arbetar utifrån en hållbar värdegrund, där den ekologiska odlingen bidrar till minskad påverkan på flera olika plan.

– Genom att använda systemet för egen odling minskar behovet av att transportera växter från odlingsfirmor. Det bidrar även till ett minskat behov av olika förpackningar och besprutning av växter. Dessutom minskas matsvinnet samtidigt som användaren sparar in tid och transporter genom att slippa åka till matbutiken, säger Andriy Brandis som grundat bolaget.

I dagsläget består teamet i Green Matters AB av 7 personer med bakgrund inom bland annat hårdvaru-och mjukvaruutveckling, kemi, ekologi, marknadsföring och inköp.

– Teamet kommer från 4 olika länder och har alla olika ingångar till odling, vilket hjälper oss att få ett bredare tankesätt kring både produkten och affärsverksamheten samtidigt som det får oss att förstå våra kunder bättre, förklarar Andriy.

Vi på Science Park hälsar teamet på Green Matters AB varmt välkomna till inkubatorn!