Två kvinnor wstår bredvid varandra, den ena håller ett inramat diplom och en blomsterbukett.

Ansök till SKAPA-priset 2023

27 april 2023

Nu är det dags att ansöka till SKAPA-priset – Sveriges största utvecklingspris för talanger inom innovation! Över en miljon kronor ska delas ut till vinnare i tre olika priskategorier.

Varje år delar stiftelsen SKAPA ut SKAPA-priset och SKAPA-priset för unga innovatörer, som instiftats till minne av uppfinnaren Alfred Nobel, i syfte att stimulera uppfinnare och innovatörer i hela landet. Här är priserna du kan söka:

SKAPA talang för unga innovatörer

SKAPA talang är en tävling för dig som är högst 30 år gammal (född mellan 1993 och 2003). Priset premierar nyskapande och kreativitet inom utveckling av produkter och tjänster som kan leda till kommersiella möjligheter.

En regional jury utser först en vinnare i varje län som får 10 000 kr. Vinnaren går sedan vidare till den nationella finalen och tävlar där mot innovatörer från hela landet. På den nationella finalen delas 250 000 kr ut i prispengar fördelade på tre vinnare.

Här kan du läsa mer om kriterierna och skicka in din ansökan. Sista ansökningsdag är den 31 maj.

SKAPA-priset

Det ”stora” SKAPA-priset har ingen åldersgräns utan kan sökas av alla innovatörer, oavsett ålder. Även detta pris premierar nyskapande och kreativitet inom utveckling av produkter och tjänster som kan leda till kommersiella möjligheter.

En regional jury utser först en vinnare i varje län som får 10 000 kr. Vinnaren går sedan vidare till den nationella finalen och tävlar där mot innovatörer från hela landet. SKAPA-priset omfattar 500 000 kr som kan delas på flera personer.

Här kan du läsa mer om kriterierna och skicka in din ansökan. Sista ansökningsdag är den 31 maj.

SKAPA förebild – till minne av Leffe Smith

SKAPA-förebild är ett pris som är initierat av Lasse Tenerz och Bertil Hök till minne av Leffe Smith. Priset är till för hjältarna bakom kulissen och tilldelas en person vars insats varit avgörande för ett projekt som nått kommersiell framgång, men som inte är entreprenören.

Priset är nationellt och delas ut på den nationella SKAPA-galan i november och omfattar 100 000 kr.

Här kan du ansöka om eller nominera någon till priset.

Tre män och en kvinna står på rad framför kameran. Två av männen håller varsitt inramat diplom och blombukett.

Regional uttagning och prisutdelning

Det första steget i urvalsprocessen sker på regional nivå, där en regional SKAPA-jury bestående av representanter från Science Park Jönköpings län, Almi FöretagspartnerJönköping University samt lokala uppfinnarföreningar och andra regionala aktörer utser länsvinnare.

Prisutdelning för de regionala vinnarna sker senare i höst, och därefter utses de nationella vinnarna på SKAPA-galan i Stockholm i höst.

Jönköpings län är en innovativ del av Sverige med många drivna människor. Jag är säker på att vi, precis som tidigare år kommer att få in många spännande och kluriga innovationer. Jag ser fram emot att ta del av den uppfinningsrikedom som finns i vårt län! säger Emilia Sundberg, affärsutvecklare på Science Park, ansvarig för SKAPA-priset i Jönköpings län samt ordförande i SKAPA-prisets länsjury.

Här kan du läsa mer om tidigare vinnare av SKAPA-priserna i Jönköpings län:

Om Stiftelsen SKAPA

SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. SKAPA-priset delas ut årligen i syfte att stimulera uppfinnare och innovatörer. Bakom priset står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner, Vinnova, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.