Agnesa Selmani är Årets unga ledande kvinna 2020

5 mars 2021

Under en livesänd prisceremoni direkt från Husqvarna Garden i Jönköping utnämndes vinnaren i Årets unga ledande kvinna. Av årets 120 nominerade var det till slut Agnesa Selmani, Gruppchef på IKEA Torsvik, som vann högsta pris och kan titulera sig Årets unga ledande kvinna 2020. Under ceremonin utsågs även Amanda Hilding till Årets unga styrelsetalang.

Redan i höstas påbörjades processen för att utse årets mest framstående unga ledare. Över 120 personer – som är nytt rekord – nominerades i startskedet från hela Jönköpings län, och efter en tuff urvalsprocess lyftes 20 ledare fram som nominerade på årets lista med ledarförebilder. För dessa 20 personer innebär placeringen på listan en fin merit där de utsetts till duktiga ledare och goda förebilder genom sitt sätt att leda.

Juryns arbete har varit en förmån; att få se, höra och lära känna så många olika inspirerande ledartalanger gör att vi känner stark tilltro för framtidens ledare i länet, säger Knowit som är partner till Årets unga ledande kvinna och dessutom en av jurymedlemmarna.

Knowit

En ledare utmärkte sig lite extra

Under ceremonin delades ett individuellt pris ut – Årets unga ledande kvinna – till en person på listan som utmärkt sig lite extra. Årets vinnare blev Agnesa Selmani, gruppchef på IKEA Torsvik. Agnesa, som är född 1994, har trots sin unga ålder uppnått flera fina resultat där hennes arbete bland annat har resulterat i högre frisknärvaro, produktivitet och kvalitet. Juryns motivering löd:

”Med kreativitet, engagemang och stor tilltro till sin grupp ser årets unga ledande kvinna alltid det bästa i alla medarbetare och lägger ständigt stort fokus på deras utveckling. Hon besitter stort mod och en förmåga att hitta nya vägar vid motgångar – alltid med målet i nära sikte. Dessutom har hon initierat många förbättringar och drivit en förändringsprocess som skapat stora besparingar. Som ledare är hon närvarande och uppvisar entusiasm, flexibilitet och sunt förnuft. Hennes ledarskap präglas också av en stark vilja att skapa ett bättre samhälle för andra människor och hon vill inspirera andra kvinnor och unga tjejer att våga tro på sig själva och vara modiga. Denna ledare drömmer stort, siktar högt och bryter ny mark. Årets unga ledande kvinna 2020 är Agnesa Selmani, IKEA Torsvik.”

Agnesa vinner ledarskapscoachning för sig själv och sin arbetsgrupp. Hon vinner dessutom ett årskort på Friskis & Svettis.

Läs mer om Agnesa här.

Amanda Hilding utnämndes till Årets unga styrelsetalang 2020

Under ceremonin fick dessutom Amanda Hilding, VD på Axelent AB, ta emot StyrelseAkademins utmärkelse Årets unga styrelsetalang. Motiveringen löd:

”Med vilja att vara i framkant är årets unga styrelsetalang en person som med hjälp av sin förmåga att tänka strategiskt och långsiktigt redan lyckats ta sig långt. Hon har en förståelse för och kunskap om det affärsmässiga med tydligt fokus på kundens behov och känsla för trender. Hon drivs av förändring, har ett hungrigt framtidstänk och är en stor förebild i sitt sätt att inspirera andra till att våga satsa och ta sig an nya utmaningar.  För denna person är kommunikation, laganda och kultur viktiga byggstenar, vilket kommer vara till stor fördel för denna talangs framtida styrelsekarriär. Årets unga styrelsetalang 2020 är Amanda Hilding, Axelent.” 

Amanda vinner en plats på utbildningen Rätt Fokus i styrelsearbetet, från StyreseAkademin. Hon bereds även plats som adjungerad styrelseledamot hos Handelskammaren Jönköpings län under ett års tid, men start enligt överenskommelse.

Läs mer om Amanda här.

Vill se ett mer jämställt Jönköpings län

Årets unga ledande kvinna är ett projekt som syftar till att lyfta fram goda förebilder som kan inspirera andra att bli framtidens ledare. Projektet drivs av Science Park och Handelskammaren i Jönköpings län, i samarbete med en rad partners som stöttar och engagerar sig i projektet. Sedan starten 2015 har flera hundra kvinnor nominerats genom  Årets unga ledande kvinna. De finns i det offentliga, det privata och det ideella.

– Vi vill se fortsatt förändring på siffrorna. Därför kommer projektet att fortsätta så länge det behövs. Årets lista är ytterligare att bevis på alla fantastiska ledarförebilder som finns i vårt län.  Anställ dem, anlita dem och välj in dem i era styrelser. Nu är det upp till er, säger Linda Pålsson, affärsutvecklare på Science Park och projektledare för Årets unga ledande kvinna.