The business of gaming – allt du vill veta om spelbranschen
På bara ett decennium har omsättning i spelbranschen ökat från en dryg miljard till nästan 35 miljarder. Antalet bolag, vinstsummorna och anställda i branschen – allting ökar. Och nu pratar vi bara om den svenska marknaden som 2020 hade ett rekordår. Våra svenska spelutvecklingsbolag ligger i framkant och övriga världen älskar spel som skapats i Sverige. Tillsammans med DreamHack bjuder vi in till en kväll med fokus på spel och gaming – välkommen att inspireras av entreprenörer, gamers och forskare från spelindustrin!
Idag är det fler människor som spelar än som inte gör det. Och det är inte bara de unga – långt ifrån. Idag är medelåldern bland ”gamers” 34 och så många som en fjärdel av alla spelare är äldre än 50. Branschen är betydligt större än vad många tror och rymmer en mångfald av yrken. Spelutvecklare, programmerare, konstnärer, producenter, tekniker, designer, testare, art leads, 3D- & 2D-artists, animerare och moderatorer. Frågan är inte vem som spelar – utan vem som inte gör det. Och vem vill inte skapa nästa svenska spelsuccé?
Den 15 juni samlar vi experter från industrin – entreprenörer, gamers och forskare – för att lära oss mer om ”the business of gaming”. Häng med online eller på plats på Science Park!

Innehåll
Det finns många och olika vägar att gå. Under kvällen svarar våra föreläsare på alla dina frågor om att starta och driva företag inom spelindustrin:
- Varför starta eget inom spelindustrin?
- Vad behöver du för att starta ett spelföretag?
- Hur mycket kostar det att starta ett spelföretag?
- Hur gör jag? Är det svårt?
- Hur tjänar företagen pengar?
- Hur många – och vilka – behöver jag anställa?
- Är det bättre att köpa ett företag än att starta det?
Föreläsare
”Why the future of esports lies in solving participation”
Philip Hübner – CBDO Challengermode 
Philip Hubner är Chief Business Development Officer på Challengermode. Hans engagemang för e-sportbranschen väcktes under tiden han framgångsrikt spelade strategispelet DOTA. Sedan dess har Philip arbetat i en mängd olika positioner inom e-sportbranschen – från marknadsföring och kommunikation till produktledning till affärsutveckling och strategi. Med en bred erfarenhet har han en förståelse för hur tillgängligheten kan förbättras för alla intressenter inom e-sportbranschen. På fritiden är Philip en mästerkock, en ivrig gitarrspelare och handledare för ledare inom e-sporten.
Kajsa Grafström – Commercially driven CFO, arbetar just nu med bland andra Lurkit.
Alla älskar att bygga spel, men många tycker ekonomi och företagande verkar krångligt. Kajsa Grafström är frilansande ekonomichef i spelbranschen och hjälper oss under kvällen att reda ut begreppen. Med tidigare uppdrag på bland andra Stardoll och Wanderword har Kajsa koll på detaljerna – perfekt för alla som funderar på att starta företag, eller kört en spelstudio ett tag.
Magnus Ling – Sales Manager Ifairs AB
Magnus har en lång bakgrund inom både spel- och eventbranschen. Senast har han drivit dataspelsklustret Sweden Game Arena, arrangör av Sweden Game Conference samt de svenska montrarna vid internationella evenemang som Game Developers Conference i San Francisco och Gamescom, Köln. Dessförinnan har Magnus haft ledande befattningar på företag inom TV-spel, nöjes- och fordonsindustrin.
”Sustainable Esports in the Digital Society”
Dr. Brian McCauley – forskare vid Jönköping University
Dr. Brian McCauley är vice ordförande i Esports Research Network och forskare vid Media, Management & Transformation Center vid Jönköping International Business School. I år kommer han att vara värd för ERN-konferensen på temat ”Hållbar esport i det digitala samhället” i Jönköping strax innan DreamHack Winter. Han är värd för Esports Research Report Podcast och hans forskning fokuserar på skärningspunkten mellan företag och gräsrötter inom områden som LAN, spelutveckling, nationella förbund och utbildning. Brian har publicerat forskning om e-sport och City of DreamHack – här kan du ta del av hans rapport.
När?
Onsdag 15 juni kl. 17.00-20.00
Var?
Restaurang Sajens och sändning via Twitch (sändningen startar 17.30).
Vi bjuder deltagare på Sajens på mat och alkoholfri dryck.
Språk
Eventet och föreläsningarna hålls på engelska.
Anmälan
Anmäl dig till det fysiska eventet senast den 13 juni. Anmälan till sändningen är öppen fram till eventet startar.
Vi bjuder på mat – glöm inte att ange eventuella allergier och specialkost i anmälan. Har du anmält dig men har inte längre möjlighet att delta? Meddela oss att du inte kommer senast 24 timmar innan eventstart genom att maila till linda.palsson@sciencepark.se.
Arrangörer
Eventet sker i samarbete med DreamHack, PhoenixBlue, Justice, Jönköping University