Entreprenörerna Erik Hermansson, Glenn Winbo Sondell och Ann Winbo sitter vid ett bord i Science Parks coworkingmiljö.

Orthovelox

Orthovelox har tagit fram en innovation som hjälp av modern teknik inom 3D-scanning, generativ design och 3D-printning (additiv tillverkning) kan leverera helt färdiga individanpassade skoinlägg, till ortopedtekniska verksamheter inom sjukvården.

Innovationen har potential att spara mycket tid för både vården och patienten. Arbetstiden på avdelningen kan omfördelas från verkstaden till patienten – och patienten kan göra färre besök och på kortare tid få tillgång till sitt färdiga hjälpmedel.

Ann Winbo, Erik Hermansson och Glenn Winbo Sondell är teamet bakom Orthovelox som med sin 3D-lösning för ortopediska hjälpmedel vill spara tid och pengar för såväl patienter som vården. 2020 vann teamet Science Parks idétävling och 100 000 kronor i utvecklingsmedel.

Såg stora möjligheter att modernisera och effektivisera

Fröet till idén såddes hos Erik efter att han läst till ortopedingenjör på Jönköping University. Några år tidigare hade själv fått sin första knäortos (ett knäskydd) efter att ha skadat sig när han jobbade som skidlärare. Väl ute i arbetslivet blev han varse den omfattande framställningen av hjälpmedel som tog plats på den ortopedtekniska avdelningen. En process som var både manuell och tidskrävande – och hade stor potential att moderniseras.

Tillsammans med barndomsvännen Glenn, som är maskiningenjör och programmerare, och Ann som har en master i UX-design, började de slipa på sin idé:

Att med hjälp av modern teknik inom 3D-scanning, generativ design och 3D-printning (additiv tillverkning) leverera helt färdiga individanpassade skoinlägg, till ortopedtekniska verksamheter inom sjukvården.

Syftet med idén har flera delar. Dels skulle den spara mycket tid för både vården och patienten. Arbetstiden på avdelningen skulle kunna omfördelas från verkstaden till patienten – och patienten skulle behöva göra färre besök och på kortare tid få tillgång till sitt färdiga hjälpmedel. Dels skulle den också spara pengar för vården vilket ju är en stor vinst för samhället.

Erik Hermansson

Vinsten gav möjlighet att börja testa skarpt

Ett av teamens stora styrkor är att de har vitt skilda kompetenser. Det var Ann som hittade tävlingen och skrev ihop ansökan. Att de vann kom som en glad men välkommen överraskning, och initialt ligger utmaningen i att hitta mer tid i vardagen till att jobba vidare med idén.

Vi känner varandra väl och har stor nytta av varandras kompetenser. Tillsammans blir vi väldigt starka.

Ann Winbo

Entreprenörerna Erik Hermansson, Glenn Winbo Sondell och Ann Winbo står i Science Parks coworkingmiljö.

Skalbarhet utan avkall på hållbarhet

Orthovelox är inte ensamma på marknaden, men än så länge är de unika i sin modell för affären och tillverkningen. Teamet beskriver själva konkurrensen som stor. Med vården som kund är det inte helt enkelt att ta sig in på marknaden, utan det är offentlig upphandling som krävs. Och vården tar inte in 3D-printade inlägg – än.

Konkurrensen sitter i teknik och timing – när vården väljer att satsa på den här typen av inlägg. Vår stora konkurrensfördel är att vi kan göra produktionen billigare och snabbare. Det unika jämfört med dagens lösningar är att den är helt automatiserad, eliminerar slitsamt efterarbete för ortopedingenjören och inte heller genererar spill i samma utsträckning.

Erik Hermansson

”Hjälpmedel får inte vara en klassfråga”

Utöver kommersiell och internationell potential var ett tävlingskrav att idén på något sätt skulle bidra till FN:s hållbarhetsmål. Och hållbarheten står i allra högsta grad i fokus.

Vår vision är att nå utomlands med vår teknik. Kostnadseffektiva produktionsmaskiner i kombination med vår leasingstrategi gör att Orthovelox kan anpassa sig efter de lokala marknadernas behov. På så sätt kan vi öka tillgängligheten och kvaliteten på ortopediska hjälpmedel i stora delar av världen, utan att konkurrera ut lokala leverantörer. Enkelt uttryckt: genom att skapa billigare hjälpmedel i andra länder kan fler få en bättre vardag – hjälpmedel får inte vara en klassfråga, säger Erik. 

På det personliga planet är Ann, Erik och Glenn överens om vad de vill uppnå.

Målsättningen är såklart att det ska bli skitbra, men i värsta fall har vi åtminstone ägnat tiden åt något riktigt bra och lärt oss en massa saker på vägen. Det ska vara kul att gå igenom livet!

Ann Winbo

Orthovelox bidrar till:

En ikon som visar det tredje av FN:s globala mål som innebär "god hälsa och välbefinnande".

God hälsa & välbefinnande

En ikon som visar det tolfte av FN:s globala mål som innebär "hållbar konsumtion och produktion".

Hållbar konsumtion och produktion

En del av Science Parks inkubator

Orthovelox har varit en del av Science Parks inkubator sedan 1 november 2020.

Science Parks inkubator stöttar nya och innovativa startups som strävar efter att göra verklig skillnad för både samhälle och planet. Här får entreprenörer den hjälp de behöver för att ta nästa steg mot lönsamhet och hållbar tillväxt. Programmet pågår under 6 till 24 månader och erbjuder bland annat skräddarsydd affärsutveckling varje vecka, hjälp att hitta finansiering och tillgång till verktyg och modeller.

Är du nyfiken på att veta mer om inkubator-programmet?

Läs mer om inkubator-programmet här