Ett foto som visar en hylla fylld av återanvända leksaker och böcker.

Footly

Tänk om det som samlar damm hos dig kunde användas av någon annan? Då kunde vi tillsammans minska vårt fotavtryck på planeten. Det är precis så Footly jobbar.

Erik Vaim som grundat företaget Footly står vid en kassa i en lagerlokal och scannar streckkoden på ett paket.

I takt med att han såg korallrev dö och plast förorena våra hav och skada dess djurliv blev miljöproblemen bara tydligare och tydligare för dykaren Erik Vaim. Erfarenheterna och insikterna fick honom att starta Footly – en digital tjänst som sköter försäljningsprocessen av begagnade prylar och därmed hjälper människor att minska sitt ekologiska fotavtryck.

Idén att underlätta för människor att sälja sina begagnade saker kom till redan 2003. Erik insåg tidigt att vi alla – om vi vill komma till bukt med våra miljöproblem – behöver bli bättre på att använda de resurser som redan finns. Han såg också att det behöver vara enkelt, snabbt och lönsamt att bidra till ett mindre fotavtryck på planeten, om det ska kunna göra skillnad på riktigt.

Läs mer om företaget på Footlys hemsida.

Footly bidrar till:

En ikon som visar det tolfte av FN:s globala mål som innebär "hållbar konsumtion och produktion".

Hållbar konsumtion och produktion

En ikon som visar det trettonde av FN:s globala mål som innebär "bekämpa klimatförändringarna".

Bekämpa klimatförändringarna

En del av Science Parks inkubator

Footly var en del av Science Parks inkubator från den 24 oktober 2018 till den 31 januari 2020.

Science Parks inkubator stöttar nya och innovativa startups som strävar efter att göra verklig skillnad för både samhälle och planet. Här får entreprenörer den hjälp de behöver för att ta nästa steg mot lönsamhet och hållbar tillväxt. Programmet pågår under 6 till 24 månader och erbjuder bland annat skräddarsydd affärsutveckling varje vecka, hjälp att hitta finansiering och tillgång till verktyg och modeller.

Är du nyfiken på att veta mer om inkubator-programmet?

Läs mer om inkubatorprogrammet här