Theres Eklund är Årets nytänkare i Aneby 2020

Priset ”Årets nytänkare” delades ut torsdagen den 25/6 på J3-köket i Aneby i samband med Aneby Näringslivsförenings årsstämma.

Gröna Lund strax utanför Vireda driver Theres Eklund sitt företag, med café och butik som håller öppet året om. Huset byggdes 1909 av Theres make Niklas farfars far.

Theres kommer ursprungligen från Tranås och jobbade under 18 år som massör i eget företag. För tre år sedan flyttade hon sin verksamhet till Gröna Lund och skapade en miljö som hon tyckte kändes jättebra för kunderna. Men bara ett år efter lokalbytet drabbades Theres av en myom, en godartad tumör, i magen. Sedan den opererats bort blev det komplikationer som resulterade i att det inte länge funkade att jobba som massör.

Efter 18 år tvingades Theres byta bana

– Alla mina kunder försvann och där stod jag och undrade vad jag skulle göra i stället, det var lite deppigt. Jag som varit egenföretagare i stor del av mitt liv fick nu gå till arbetsförmedlingen, berättar Theres i en intervju med Smålands-Tidningen.

Theres satte igång att baka och bestämde sig för att öppna kafé och butik, där allt möjligt säljs. Och fikagästerna började komma, en del från ganska långt bort.

Enligt Theres känner folk ett lugn när de kommer till Gröna Lund.

– De går ner i varv, vilket verkligen behövs i dagens samhälle. Många tycker att det är så mysigt här.

”Jag har fått en andra chans”

Att hon vågade ta steget och kasta sig ut i något helt nytt är anledningen till att hon idag prisades som Årets nytänkare i Aneby.

– Jag ser det som att jag har fått en andra chans och känner tacksamhet. Det kunde ju har varit cancer i magen.

Som Årets nytänkare får Theres inte bara ett fint diplom, utan även 15 000 kronor av Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län som står bakom utmärkelsen.

– Det är jättemycket pengar för mitt företag. Eftersom teknik inte är min grej ska jag nog använda dem till att ta hjälp med att få i gång en hemsida och en webbutik, säger hon.

Ida Fredman, affärsutvecklare på Science Park i Aneby, berättar varför just Theres prisades med utmärkelsen.

– Vi ville lyfta Theres av två anledningar. Dels är vi imponerade av att kunnat tänka om sitt erbjudande då hälsan hindrade henne från att göra det brukade. Dels tycker vi att det finns en värdefull hållbarhet i att se upplevelsen i att ”göra ingenting” och att besökarna som kommer till henne värdesätter att sitta och prata och bara njuta av stillheten, säger Ida.

Motivering Årets nytänkare

”Genom att tänka annorlunda och nytt trots motgångar och hinder, tar årets nytänkare i Aneby kommun sitt företagande vidare och blir förebild för andra. Detta genom att visa att ingenting är omöjligt när du brinner för det du gör.”

Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamhet med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.