Tävla om SKAPA-priset 2022

Nu är det dags att ansöka till SKAPA-priset – Sveriges största utvecklingspris för talanger inom innovation! Över en miljon kronor ska delas ut till vinnare i tre olika priskategorier.

Varje år delar stiftelsen SKAPA ut SKAPA-priset och SKAPA-priset för unga innovatörer, som instiftats till minne av uppfinnaren Alfred Nobel, i syfte att stimulera uppfinnare och innovatörer i hela landet. Här är priserna du kan söka:

SKAPA talang för unga innovatörer

SKAPA talang är en tävling för dig som är högst 30 år gammal (född mellan 1992 och 2002). Priset premierar nyskapande och kreativitet inom utveckling av produkter och tjänster som kan leda till kommersiella möjligheter.

En regional jury utser först en vinnare i varje län som får 5000 kr. Vinnaren går sedan vidare till den nationella finalen och tävlar där mot innovatörer från hela landet. På den nationella finalen delas 87 000 kr ut i prispengar fördelade på tre vinnare.

Här kan du läsa mer om kriterierna och skicka in din ansökan. Sista ansökningsdag är den 31 maj.

SKAPA-priset

Det ”stora” SKAPA-priset har ingen åldersgräns utan kan sökas av alla innovatörer, oavsett ålder. Även detta pris premierar nyskapande och kreativitet inom utveckling av produkter och tjänster som kan leda till kommersiella möjligheter.

En regional jury utser först en vinnare i varje län som får 5000 kr. Vinnaren går sedan vidare till den nationella finalen och tävlar där mot innovatörer från hela landet. SKAPA-priset är på 200 000 som kan delas på flera personer. Normalt får den nationella SKAPA-vinnaren 200 000 kr.

Här kan du läsa mer om kriterierna och skicka in din ansökan. Sista ansökningsdag är den 31 maj.

SKAPA förebild – till minne av Leffe Smith

SKAPA-förebild är ett pris som är initierat av Lasse Tenerz och Bertil Hök till minne av Leffe Smith. Priset är till för hjältarna bakom kulissen och tilldelas en person vars insats varit avgörande för ett projekt som nått kommersiell framgång, men som inte är entreprenören.

Priset är nationellt och delas ut på den nationella SKAPA-galan i november.

Här kan du ansöka om eller nominera någon till priset. Sista ansökningsdag är den 15 september.

Ann Winbo och Per Hallendorff tar emot diplom och blommor av Landshövding i Jönköpings län Helena Jonsson

2021 utsågs Orthovelox och Optibinary till årets SKAPA-vinnare i Jönköpings län

Regional uttagning och prisutdelning

Det första steget i urvalsprocessen sker på regional nivå, där en regional SKAPA-jury bestående av representanter från Science Park Jönköpings län, Almi Företagspartner, Jönköping University samt lokala uppfinnarföreningar och andra regionala aktörer utser länsvinnare.

Prisutdelning för de regionala vinnarna sker senare i höst, och därefter utses de nationella vinnarna på SKAPA-galan i Stockholm den 10 november.

– Jönköpings län är en innovativ del av Sverige med många drivna människor. Jag är säker på att vi, precis som tidigare år kommer att få in många spännande och kluriga innovationer. Jag ser fram emot att ta del av den uppfinningsrikedom som finns i vårt län! säger Emilia Sundberg, affärsutvecklare på Science Park, ansvarig för SKAPA-priset i Jönköpings län samt ordförande i SKAPA-prisets länsjury.

Här kan du läsa mer om tidigare vinnare av SKAPA-priserna i Jönköpings län:

Om Stiftelsen SKAPA

SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. SKAPA-priset delas ut årligen i syfte att stimulera uppfinnare och innovatörer. Bakom priset står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner, Vinnova, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.