Sweratel får genombrottsorder på trådlöst bredband till paradisöar

Till sommaren kommer huvudstaden Providenciales på de karibiska paradisöarna Turks och Caicos få trådlöst bredband i en standard som kan mäta sig med de hetaste IT städerna i världen.

En miljon turister per år kommer oavsett vart de befinner sig i staden kunna koppla upp sig trådlöst med bättre kvalitet än vad många har hemma på kontoret. Bakom lösningen står Jönköpingsföretaget Sweratel med sitt egenutvecklade system för trådlösa IP-tjänster.

 Ordern kommer från kanadensiska bolaget Pure Mobility International (PMI) och installationen invigs i juni 2015. Affären är en genombrottsorder för det lilla Jönköpingsföretaget Sweratel efter att man haft en installation under ett år för PMI i Conakry, Guinea med goda resultat. PMI har ambitionen att växa både i Karibien och USA så chanserna är goda till ytterligare affärer för Sweratel.

System för smarta, uppkopplade städer

Över hela världen växer den mobila datatrafiken lavinartat vilket skapar stora tekniska utmaningar för internet- och mobil-operatörer. Sweratel har, trots sin litenhet, skapat ett trådlöst system med basstationer och växlar som ger förutsättningar för att skapa smarta städer där gatubelysning, trafikljus, maskiner och annat enkelt kan vara uppkopplade. Systemet kan både fungera som avlastning för existerande mobila nät och som trådlös förlängning till optisk fiber, till ett mycket konkurrenskraftigt pris.

Nyanställningar på gång

– Vi har ett antal förfrågningar kring vårt system från ett flertal världsdelar och vi behöver nu anställa nyckelpersoner för att kunna växa. Kanske kan det locka att Karibien och andra exotiska marknader ligger först ut, säger Mohammed Fahd, VD Sweratel.

Om Sweratel

Sweratel erbjuder ett egenutvecklat molnbaserad system för metro trådlöst nätverk som ger ISPs och telebolag ett flexibelt och kostnadseffektivt sätt att avlasta 3G och 4G-nät och förse användare med utmärkt täckning såväl inomhus som utomhus. Bolaget grundades 2012 och har idag 7 anställda fördelade på huvudkontoret i Jönköping och utvecklingsavdelningen i Malaysia.

Sweratel är en del av inkubatorn på Science Park Jönköping 

För ytterligare information:

Sweratel: Mohammed Fahd, vd/grundare, + 46 70 712 22 24
Science Park: Lars Birging, affärsutvecklare, +46 (0)703 620621

Foto: ”Resorts on Grace Bay, Providenciales” by RoadTripWarrior