Speed Capital investerar 150 000 i Progressive Safety

Science Parks såddkapitalbolag Speed Capital investerar 150 000 kronor i Jönköpingsbolaget Progressive Safety AB.

Innovativ produkt räddar liv

Att vardagen ser annorlunda ut för den som inte kan lyfta eller bära fick tävlingssimmaren Ahmed Miree uppleva när han råkade ut för en svår skidolycka och bröt såväl rygg som handleder. I en diskussion med vännen Faruk Kastrat över alla saker som han inte längre klarade att göra föll blicken på brandsläckaren i lokalen och Ahmed konstaterade frustrerat att han till exempel inte skulle kunna lyfta den för att släcka en brand.

Faruk kontrade med att med tanke på att en vanlig brandsläckare väger kring 16 kilo är det många barn och äldre som inte heller kan lyfta dem. Tänk om varje brandsläckare istället satt på en lätt nedmonterad vagn, som kunde rullas ut alternativt lätt knäppas av och bäras dit det brinner. Då skulle alla, även äldre, barn och personer med muskelsvaghet kunna rädda liv.

Från UF-företag till aktiebolag

De första stegen i idén utvecklades som ett UF-företag som Ahmed drev på gymnasiet. Sedan flyttade han till Jönköping för att studera Industriell Ekonomi på Jönköping University och samtidigt bestämde killarna sig för att arbeta vidare med tankarna och få fram en färdig produkt. Från Almi fick de innovationsstöd och hjälp med att skydda produkten, en brandsläckarvagn som fick namnet EasyExtinguish.

Brandsläckarvagnen passar till alla brandsläckare på marknaden och är konstruerad så att vem som helst ska kunna hantera den. Vagnen hänger på väggen och allt som krävs är ett enkelt ryck, sen har du frigjort den från sitt fäste. Med hjälp av hjulen kan du enkelt dra vagnen till platsen där det brinner och börja bekämpa lågorna.

Prisad produkt mot internationell marknad

Ahmed och Faruks företag Progressive Safety belönades 2013 med priset ”Framtidens innovatör i Jönköpings län” av stiftelsen SKAPA och vann även pris i företagartävlingen Venture Cup.

Nu när de båda grundarna är klara med sina studier är det fullt fokus på att utveckla företaget som redan har kontrakt med Kiddo, Dafo och Presto, tre av de fyra stora leverantörerna av brandsläckare, och inom kort förhoppningsvis kommer leverera på hela den nordiska marknaden.

För att spetsa affären och marknadsarbetet samt bygga ett starkt varumärke inom innovativ säkerhet har Progressive Safety valt att bli en del av Science Parks inkubator.

– Vår vision är att finnas på en internationell marknad med ett brett sortiment produkter inom innovativ säkerhet säger Faruk Kastrat