Skillingarydssalvan är Årets Nytänkare 2020 i Vaggeryds kommun

Fredagen 11 december var det för andra året i rad dags att utse Årets nytänkare i Vaggeryds kommun. I år blev vinnarna två företagare som blixtsnabbt ställde om och började producera handsprit, när Covid-19 bröt ut under våren 2020. För detta tilldelas nu Karolin Grunditz och Andréas Ahlgren – ägarduon bakom Skillingarydssalvan och varumärket FyraEss – 15 000 SEK i utvecklingspengar.

Årets nytänkare delas ut av Tillväxtstiftelsen, som är en av Science Parks finansieringsmöjligheter. Stipendiet delas ut varje år i länets samtliga kommuner i syfte att stimulera och uppmuntra nytänkande entreprenörer. Priset är även ett sätt att lyfta fram goda förebilder som kan inspirera andra att tänka stort och satsa på sina affärsidéer. På plats vid prisceremonin fanns även Elin Ohlsson, Science Parks affärsutvecklare i Vaggeryd och Mullsjö, Johan Thorsell, Näringslivschef på Vaggeryds kommun och Kent Williamsson (S) oppositionsråd på Vaggeryds kommun.

Juryns motivering:

Förmågan till snabb omställning och möjligheten att leverera en helt ny produkt gjorde att Årets Nytänkare 2020 i Vaggeryds kommun kunde tillgodose en akut brist hos flera samhällskritiska aktörer.

Elin Ohlsson från Science Park, näringslivschef Johan Thorsell och oppositionsrådet Kenth Williamsson

Från salvor till handsprit på bara några veckor

Skillingarydssalvan och varumärket FyraEss har en historia som tar oss tillbaka ända till 1960-talet. Sedan sex år tillbaka är det Karolin och Andréas som tillsammans driver bolaget och på denna korta tid har de lyckats tredubbla bolagets omsättning.

FyraEss tillverkar ett mycket brett sortiment av salvor för både människor och djur. På deras nylanserade webbplats finns allt från tatueringssalvor och skönhetsprodukter till liniment för hästar. Men under våren utökades utbudet med ännu en produkt, nämligen handsprit. I en intervju med Jönköpingsposten i mars berättar Karolin och Andréas hur de i samband med att Covid-19 bröt ut ganska snabbt märkte ett tapp i försäljningen, precis som många andra producenter. Då hörde en av deras företagskunder av sig och undrade om de kunde tänka sig att börja producera handsprit, som det då fanns en större efterfrågan på än vad den befintliga marknaden kunde erbjuda. De nappade på erbjudandet och det visade sig bli en omställning som skulle väga upp det initiala inkomsttappet med råge.

Vi hade visserligen inte alla råvaror hemma, men däremot hade vi ett stort lager av plastflaskor, vilket var en bristvara då i våras. Det innebar att vi kunde komma igång relativt fort med tillverkningen, säger Andréas Ahlgren till Jönköpingsposten.

Bara drygt två månader senare hade Skillingarydssalvan tagit fram över 75 000 flaskor handsprit.

Om Tillväxtstiftelsen

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamheter med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.

Foto: Simone Kamm/Vaggeryds kommun