SKAPA 2021 söker Sveriges bästa innovatörer

Över en miljon kronor ska delas ut. Nu är det dags att ansöka till Sveriges största utvecklingspris för talanger inom innovation.

Varje år delar stiftelsen SKAPA ut SKAPA-priset och SKAPA-priset för unga innovatörer, som instiftats till minne av uppfinnaren Alfred Nobel, i syfte att stimulera uppfinnare och innovatörer i hela landet. Förra året stod Miden Melle-Hannah och Multi4, ett av Science Parks tidigare inkubatorbolag, som vinnare i Jönköpings län. Året innan det stod Karolina Malmlöv som driver Sellamigo, också ett av Science Parks tidigare inkubatorbolag, som en av de nationella vinnarna i kategorin SKAPA-talang för unga innovatörer och fick ta emot 50 000 kronor för sitt digitala hästsadelregister. Nu har det blivit dags att ansöka till 2021 års omgång.

Totalt omfattar prissumman över en miljon kronor. Ansökningstiden för att söka Sveriges största utvecklingspris går ut 31 maj 2021.

Idérika människor uppmanas att tävla

500 000 kronor delas ut till årets vinnare av SKAPA-priset. För unga lovande uppfinnare, födda mellan 1991 och 2001, finns också möjlighet att tävla om 250 000 kronor i SKAPA-talang för unga innovatörer.

– Jönköpings län är en innovativ del av Sverige med många drivna människor. Jag är säker på att vi, precis som tidigare år kommer att få in många spännande och kluriga innovationer. Jag ser fram emot att ta del av den uppfinningsrikedom som finns i vårt län! säger Emilia Sundberg, affärsutvecklare på Science Park, ansvarig för SKAPA-priset i Jönköpings län samt ordförande i SKAPA-prisets länsjury.

Pristagare på länsnivå

Det första steget i urvalsprocessen sker på regional nivå, där en regional SKAPA-jury bestående av representanter från Science Park Jönköpings län, Almi Företagspartner, Jönköping University samt lokala uppfinnarföreningar och andra regionala aktörer utser länsvinnare.

En länsvinnare för SKAPA-priset och en länsvinnare för SKAPA-talang för unga innovatörer kommer att utses. Länsvinnarna går sedan vidare för att delta i tävlingen på den nationella nivån där årets nationella pristagare utses.

I varje län hålls en länsprisutdelning med landshövdingen som prisutdelare. Där delas priser på minst 10 000 kronor ut till varje länsvinnare.

Nationell bedömning och prisutdelning

Under SKAPA Innovationsgala, får länsvinnarna chansen att göra en kort, publik, presentation (pitch) av sitt projekt, som då bedöms av en kvalificerad panel. Ett pitchpris utdelas till den bästa pitchen.

500 000 kronor delas ut till årets vinnare av SKAPA-priset och 250 000 till SKAPA-talang för unga innovatörer.

Vi vill nå unga innovatörer som representerar båda könen, vilket innebär att vi gärna ser fler kvinnliga sökande, säger landshövding Minoo Akhtarzand, ordförande i SKAPA.

Enkelt att söka

Intresset för SKAPA-priserna ökar för varje år och i år hoppas SKAPA på fler tävlande än någonsin. Det är enkelt att delta och ansökan görs digitalt på stiftelsens hemsida. Man kan söka själv eller nominera någon annan. Ansökningstiden går ut 31 maj 2021.

Idén får vara kommersiellt introducerad tidigast för två år sedan och ska finnas på marknaden senast nästa år. Vid bedömningarna har kreativiteten stor betydelse liksom marknad och potentiell lönsamhet. Annat som bedöms är teknisk höjd, den immaterialrättsliga situationen, sökandens och projektets bakgrund och samhällsnyttan.

Om Stiftelsen SKAPA

SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. SKAPA-priset delas ut årligen i syfte att stimulera uppfinnare och innovatörer. Bakom priset står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner, Vinnova, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

www.stiftelsenskapa.se