Science Park-bolaget Cind ett av Sveriges 33 hetaste unga teknikföretag

I början av april presenterades vinnarna på den prestigefyllda 33-listan som uppmärksammar Sveriges 33 hetaste unga teknikföretag. Med på listan i år är Saab-avknoppningen Cind som under 2016 tog plats på Science Park Jönköping efter ett samarbetsprojekt med Saab. 

Den 4 april presenterade tidningarna Ny Teknik och Affärsvärlden den prestigefyllda listan ”Sveriges 33 hetaste unga teknikföretag” vid en stor galaföreställning och där stod det klart att Science Park-bolaget Cind är ett av de utvalda bolagen. Kriterierna för att komma med på den så kallade ”33-listan” är att företaget är baserat på en innovation, är max sju år gammalt och inte är noterat på någon form av handelsplats.

Tuff konkurrens i startup-Sverige

– Att komma med på 33-listan är ett av de finare betyg man kan få i startup-Sverige. Bara i vår region finns det mängder av lovande startups och på det nationella planet är konkurrensen ännu tuffare. Det här är en ytterligare bekräftelse på att vi är något på spåren. Att juryn ser något som särskiljer Cind är en skön konfirmation att fokusera på i mitt i alla utmaningar med att starta ett nytt bolag, säger Anders Nyberg, VD på Cind.

Cind är resultatet av en satsning för att kommersialisera delar av den tunga teknik som används inom Saab. Idén har sitt ursprung i bildbehandlingsteknik från Saab som bygger på decennier av utvecklingsarbete med ursprung i missilutveckling. Utifrån denna utvecklades ett program av utrustningar för att med stor precision mäta till exempel timmerlass, enskilda timmerstockar eller styckegods. Cind startades våren 2016 efter att Saab genomfört ett verifieringsprojekt tillsammans med Science Park Jönköping – och bolaget har haft en imponerande start. På mindre än ett år har man tagit fram sin första produkt, fått den godkänd enligt gällande branschregler, installerat den i skarp drift hos sin första kund och har redan ytterligare åtta sålda system som just nu håller på att installeras.

Teknik med stor utvecklingspotential

Cind tog under 2016 in kapital från såväl affärsänglar som Almi Invest och det italienska skogsindustribolaget Microtec. Kunderna finns idag inom skogsindustrin och logistikbranschen men tekniken har betydligt fler tillämpningsområden.

Cind tar plats på prestigefyllda 33-listan

För Cind innebär utmärkelsen extra luft under vingarna och nya möjligheter att attrahera kapital och potentiella kunder i regionen. Man är godkända av de oberoende organen och har redan sålt sin lösning till de flesta stora bolagen i branschen. Produkten är i skarp drift och det är dags att växla upp ytterligare.

Söker ytterligare nyckelpersoner till bolaget

– Vi har haft en riktigt bra start och att placera sig som ett av Sveriges hetaste unga företag ger oss ännu mer självförtroende att satsa. Just nu söker vi två ytterligare nyckelpersoner inom sälj och projektledning till bolaget. Jag vill verkligen lyfta fram Science Parks roll i vår resa. Många brottas med hur man ska göra för att bygga företag av storbolagens teknik, och när Science Park Jönköping mötte Saab Ventures uppstod magi. Vi fick hjälp med bland annat management och det är tack vare Science Park som bolaget faktiskt landade i Jönköping och inte Linköping där tekniken finns, säger Anders Nyberg.

– För ett par år sedan tog vi beslut om att öppna upp våra affärsutvecklingsprocesser, vårt nätverk till entreprenörer och vår koppling till riskvilligt kapital för redan etablerade bolag. Detta för att få fler avknoppningar från storbolag. Samarbetet med Saab Venture blev vårt pilottest, vilket senare resulterade i bolaget CIND. Att de nu finns med som ett av de absolut hetaste bolagen nationellt ger oss mycket energi att fortsätta satsa på våra etablerade bolag, säger Gustav Österström, VD på Science Park Jönköping.