Rapport från Berlin-resan

De första vintervindarna har dragit in över Berlin. Och över hela staden har överraskade fastighetsägare skruvat upp värmen på caféer och kontor till en liknande tropisk hetta. Det är den 23 oktober och på Berlin Tegel landar tjugotvå entreprenörer för att besöka Europas hetaste startup scen.

High risk. High gain

På Berlins startup scen samlas entreprenörer från hela världen. De berättar om månader och år med tomma fickor. Rika på idéer. Om att släppa taget när glädjen och syftet försvinner. Falla. Igen och igen. Om att borsta av sönderskrapade knän. Ställa sig upp. Att ta fel väg för att hitta rätt. Om människor.

The greatest challenge is knowing who we are

I Berlin Mitte, sida vid sida med Berlinmuren, ligger Factory. Ett campus för teknikföretag. Här sitter startups med internationella företag som SoundCloud och Twitter. På en historisk plats som i vår tid har separerat människor finns nu utrymme för gemenskap där idéer kan födas och företag växa.

Love what you do

Längs Kreuzbergs gator. På U-bahn mot Zoologischer Garten. Upp och ner för trappor. Vid Brandenburger Tor. Pratar vi drömmar och idéer. Och jag tänker hur häftig människan är. Att mötet mellan människor och drivkrafter kan flytta gränser. Förvandla drömmar till verklighet. Och idéer till företag.

Don´t do what you love

Sen söndag kväll lyfter Air Berlins flight AB8304 från Berlin Tegel. Stadens 3, 5 miljoner människor försvinner allt längre bort. Gatlampor bleknar. När vi försvinner in i molnen hör jag fortfarande tonerna från Berlins gatumusikanter ”Oh, when the Saints go marching in…” Slutet på en resa. Början på en ny.

Make it happen now

——–
Text: Maria Nycander, MeetFrankie
Bilder kärleksfullt lånade från Maria Nycanders och Calle Anderssons Instagramflöden