Inkubatorbolaget P-air vill göra upp med parkeringsletandet, en gång för alla

Att hitta en parkering i en lite större stad är ofta både tidskrävande, dyrt och frustrerande. Samtidigt finns det mängder av abonnerade och förhyrda parkeringsplatser som står onyttjade större delen av dagarna. Den ekvationen bestämde sig de före detta kollegorna Victor Wallin och Per Gerleman att det var dags att hitta en lösning på. Efter ett år av intensiv utveckling var det i mars 2020 dags att börja etablera lösningen på allvar.

”Det vi försöker göra är att öppna upp outnyttjade resurser för medborgarna. Du behöver inte spendera din dyrbara tid på att leta efter parkeringar, utan tanken är att en ledig parkering ska vänta på dig!” berättar Victor Wallin – som förutom det intensiva arbetet med P-air jobbar deltid som affärsutvecklare på Science Park.

Gör det möjligt att förhandsboka sin parkering

P-air är en app som ska bespara stadsbilåkaren både tid, stress och frustration i vardagen. Detta genom att tillgängliggöra förhyrda och abonnerade parkeringsplatser under de tider på dygnet de inte används. Med hjälp av appen kan användaren i förväg boka sin parkering och checkar sedan på plats in på parkeringen med hjälp av ett digitalt lås. Samtidigt görs en god gärning för miljön då cirkulationstiden med hjälp av P-air minskas med i snitt 30%.

”Det började med att vi brainstormade kring ett koncept med digitala lås för padelarenor och leveranstjänster som till exempel Mathem. Sedan var Per vid ett tillfälle uppe i Stockholm och där svor han över hur svårt det var att hitta parkeringar. Då slog det oss att idén med digitala lås borde funka perfekt för parkeringar också!”säger Victor.

Duon jobbar framförallt mot privata markägare, fastighetsägare och olika hotell. I dessa typer av verksamheter har de i snitt en beläggning på ungefär 8 timmar, vilket gör det möjligt att hyra ut platserna övrig tid på dygnet. Företagen som blir en del av P-airs koncept får sedan även ta del av de intäkter som genereras.

Nästa steg är att öka beläggningen

Nu är en första version av appen lanserad och redo att möta nya användare. Målgruppen är i dagsläget personer som bor utanför stadskärnan, jobbar i city och behöver parkering dagtid samt de som bor i centrala staden och som behöver parkering på nätter och helger. Parallellt ligger fokus på att öka beläggningen med fler parkeringsplatser och samarbetspartners.

”Nu är den stora utmaningen att få människor att våga testa tjänsten. Hur vi parkerar idag är grundat i starka vanor och många kommer nog känna att vår lösning är för bra för att vara sann.” berättar Victor.

En del av Science Parks inkubator

P-air är sedan i början av 2020 en del av Science Parks inkubator – ett intensivprogram för företag som är redo att verkligen satsa på sin affärsidé och ta sitt bolag till nästa nivå. Förutom värdefulla kontaktnät med potentiella intressenter och hjälp att finslipa på affärsmodell och strategi, får deltagare i inkubatorn även kontinuerlig coaching med en affärsutvecklare från Science Park.

”P- Air adresserar en stor samhällsutmaning på ett nytt sätt som möjliggör ett win-win upplägg för alla parter. Utmaningarna kring såväl tillgången på parkeringar, som modeller och lösningar för laddning av elbilar, är stora och därför är vi jätteglada över att välkomna P-Air till inkubatorn och att få vara med på deras resa mot lösningen. Det intressanta är att incitamenten för ägare av parkeringsytor är stora och till viss del andra än de som tycks uppenbara vid en första anblick – något P-Air har identifierat och som ger dem ett starkt utgångsläge” säger Henning Lindberg, ansvarig affärsutvecklare.  

För P-air ligger just nu stort fokus i inkubatorn på bolagets nästa stora fas – nämligen förbokning av elbilsplatser. Såhär säger Victor om framtiden:

”Vi vill bli den första parkeringsappen som möjliggör förhandsbokning av elbilsparkeringar. För att komma dit jobbar vi tätt med inkubatorn för att hitta rätt roll i värdekedjan. Sedan är en framtidsvision såklart att etablera oss i Stockholm. Och Berlin, London, kanske Paris…”