Lagerhyllor fulla med lådor

Norditech är årets inkubatorbolag 2023

3 mars 2023

Guldenen är Science Parks utmärkelse till årets inkubatorbolag och tilldelas det företag som utmärkt sig mest under året. Priset har delats ut årligen sedan 1997 och i år gick priset till Philip Alm och David Bacelj – grundare av Norditech. Guldenen är Science Parks utmärkelse till årets inkubatorbolag och tilldelas det företag som utmärkt sig mest under året. Priset har delats ut årligen sedan 1997 och i år gick priset till Philip Alm och David Bacelj – grundare av Norditech.

Inventeringen av den tillverkande industrins lager är en kostsam och problematisk process. Det kräver tidsödande repetitivt arbete, krångliga rutiner och det blir ofta fel. Detta leder bland annat till att onödiga resurser binds i lager, material och komponenter kan behöva kasseras och tillverkningen blir mindre resurseffektiv. Label Detector är en kostnadseffektiv lösning som med hjälp av intelligenta kameror och avancerad mjukvara automatiskt och kontinuerligt inventerar lagerhyllorna.

Systemet har låga investeringskostnader och det krävs inga stora förändringar av befintliga processer för bolagets lagerhantering. Label Detector är den första lösningen som är optimerad för det medelstora företaget med ett befintligt manuellt lager, och kommer leda till stora besparingar, ökad spårbarhet och resurseffektivisering hos många av vår region, och världens, tillverkande företag.

Kriterierna för Guldenen är att affärsidén är unik, att företaget är en god förebild, att företaget ekonomiskt och resultatmässigt utvecklats väl under det gångna året samt att det finns goda förutsättningar för att lyckas framöver. Utmärkelsen Guldenen delades ut av Henning Lindberg, affärsutvecklare på Science Park inkubator, under fredagen den 3 mars. Philip och David tog emot utmärkelsen i den fullsatta restaurangen under ett mingelfika på Science Park i Jönköping.

Vi sitter just nu och letar investerare. Vi vill hitta någon som har lite mer kunskap om hur man bygger en bra organisation och hur man introducerar en ny produkt på en marknad. Det här priset betyder jättemycket för oss, tack!

Philip Alm

Juryns motivering:

Norditech har under det gånga året gått från konceptidé till färdig lösning via ett skarpt pilotprojekt och gjort stora framsteg i framtagandet av sin Label Detector lösning. Philip och David har visat prov på enastående tekniskt kunnande genom att utveckla en avancerad lösning som kan förbättra effektiviteten, spårbarheten och kvalitén för företag runt om i hela världen. Deras innovation har inte bara visat sig vara effektiv, utan har också hjälpt företag att spara tid och pengar. Nu väntar större pilotprojekt och resten av världen!

En del av Sience Parks inkubator sedan 2022

Science Parks inkubatorprogram är en långsiktig affärsutvecklingsinsats för hållbara startups med stor tillväxtpotential. Av de 1000 idéer som Science Park träffar varje år, kvalificerar ungefär 10 av dessa till inkubatorprogrammet.

Norditech blev en del av inkubatorn under 2022. Under inkubationstiden (6-24 månader) får Philip och David kontinuerlig coaching av en dedikerad affärsutvecklare i ungefär 4 timmar per vecka. Bolaget får även tillgång till värdefulla nätverk, hjälp att hitta finansiering och potentiella investerare, samt stöd i allt från juridiska processer till patentansökningar. Så här sa Henning Lindberg, ansvarig affärsutvecklare för inkubatorn, när han delade ut Guldenen till vinnarna:

Vi på Science Park är väldigt imponerade av hur snabbt ni rört er framåt. Ni har verkligen förflyttat er från idé till produkt i raketfart och det är precis så vi gillar när det går till. Grattis ­– vi ser fram emot att få följa med på er spännande resa framöver.