Med envishet som drivkraft

Sofia Friberg är i grunden molekylärbiolog och har under drygt tio års tid arbetat inom läkemedelsindustrin. Hon har också i många år lidit av anemi, dvs blodbrist. Hennes bakgrund fick henne att 2015 starta bolaget Innovative Health Sweden som ligger bakom en helt ny form av järntablett, Winst Iron.

– Det som fick mig att våga ta steget var att jag gillar utmaningar. Gör jag det inte nu så blir det inte av. Punkt. Sen bara körde jag – jag ville veta vad som skulle hända. Ekonomin har såklart varit en tuff del, men envishet är min största drivkraft, säger Sofia.

Till skillnad från traditionella järntabletter som tas upp i tarmen så smälter Winst Iron på tungan vilket gör att användarna slipper de så vanliga biverkningarna i form av magproblem.

– 30% av kvinnorna i Sverige har järnbrist, av dessa upplever upp till 50% biverkningar av sin medicinering. Det är alltså över en halv miljon människor och – då pratar vi bara om kvinnor, och inte andra personer i behov av järntillskott, säger Sofia.

Brist på alternativ till traditionella tillskott

Sofia menar att kunskapen hos användarna tyvärr ofta är låg. Förstahandsalternativet vid järnbrist är idag perorala järntillskott, som tas via munnen. Vissa patienter har ingen eller begränsad förmåga att tolerera dessa, och då är ett tillskott med munsönderfallande formula ett mycket bra alternativ.

Järn är också ett vanligt tillskott för personer som tränar mycket – man svettas nämligen ut järn. Läkare skriver idag ut tillskott enligt en särskild rekommendationslista och när det kommer till järntillskott finns bara två läkemedel på listan. Båda dessa tas upp i tarmen, vilket till exempel gör att personer med inflammatoriska tarmsjukdomar inte kan få effekt.

– Forskningen kring järntillskott är bristfällig – vi är duktiga på att packa innehåll i tabletterna men har inte brytt oss så mycket om hur det tas upp i kroppen, säger Sofia.

sofiafriberg

Personlig kontakt i alla led

För Sofia är det viktigt att ha direktkontakt med kunderna även när företaget växer. Inte minst eftersom hon själv vet hur jobbig sjukdomen kan vara. Sofias egna problem med anemi förvärrades med åren och hon fick recept på traditionella järntabletter. Dessa kunde hon dock bara äta under högst ett par dagar innan magen gjorde uppror. Som en följd av biverkningarna slutade hon med medicineringen vilket medförde en berg- och dalbana i Sofias välmående med många dagar av total utmattning.

– Jag förstår mina kunder. Jag hör hur matta de är när järntabletterna de fått på recept inte fungerar. När jag pratar med kunderna kan jag försöka peppa och motivera – för jag vet hur hopplöst det kan kännas. Den personliga kontakten är extremt viktig och hos många e-handlare är det svårt att få tag i någon att prata med, säger Sofia,

Affärsutvecklare och investerare ger hjälp på vägen

Sofia kom i kontakt med Science Park genom Almi som tipsade om inkubatorsprogrammet, där tillväxtbolag kan få stöd i affärsutvecklingsprocessen.

– Av Almi fick jag mycket stöd kring produkterna, och för att våga satsa fullt ut behöver jag hjälp med affärsutvecklingen – därför vände jag mig till Science Park, säger Sofia.

Genom Science Parks investerarnätverk fick Sofia också kontakt med en privat investerare, Hans Franzén, som förstod hennes affärsidé och gick in som delägare i bolaget. Än så länge jobbar Sofia ensam i bolaget, men målet är att anställa inom kort.

Testas av forskare vid Karolinska Institutet

Innovative Health Sweden, som har nominerats till utmärkelsen ”Årets Innovation” i Jönköpings län, siktar nu på att utveckla bolagets e-handel och komma in på apotekskedjorna i Sverige. Just nu genomförs en studie kring Winst Iron tillsammans med Karolinska Institutet där tabletten testas av barnmorskor och forskare inom gynekologi.

– När studien är slutförd ska vi se till att få ut den till yrkeskåren inom landstinget – och allmänheten såklart, säger Sofia. Winst Iron är inte receptbelagt, man kan redan idag köpa tabletten på vår sajt och hos vissa barnmorskemottagningar. Målet är att vi ska bli ett av de främsta järntillskotten i Sverige inom ett år. För att nå dit behöver vi få människor att förstå hur järn tas upp i kroppen och varifrån biverkningarna kommer. Då blir det ett enkelt val för kunden, säger Sofia.

Fakta om Winst Iron och dess verkan

Winst Iron är en munsönderfallande (smälttablett) järntablett innehållande järnfumarat (30 mg tvåvärts järn), c-vitamin samt folsyra. Winst Iron skiljer sig från traditionella järntabletter som sväljs och tas upp via mag-tarmkanalen, så kallade perorala tabletter.

Munnens slemhinna består av olika typer av cellager. Permeabiliteten (genomsläpplighet) från cellyta till blodkärl varierar, högst permeabilitet finns under tungan och insida kind och minst permeabilitet finns i gommen. Teorin bakom Winst Irons verkningsmekanism är:

  • Winst Iron löses upp i munnens slemhinna (insida kind, tandkött, på/under tungan).
  • Winst Iron löses upp i kontakt med saliv och järnfumarat blir tillgängligt för absorption.
  • Blodkärl har en insida av endotelceller och en utsida av epitelceller.
  • DMT1 och TFR1 är membranprotein som tar upp tvåvärtsjärn och återfinns i flertal celltyper bland annat i endotelceller och aktiva keratinocyter.

Här kan du läsa mer om Winst Iron och användarnas upplevelse.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta till siten godkänner du att cookies används för detta ändamål. Läs mer.
Jag förstår