Lyckat innovationsrace i Värnamo skapade nya produkter

– Vilken otrolig möjlighet! Här kör ett företag in naket och kommer ut i fullständig kostym!

Citatet ovan kommer från Göran Bergqvist, patentingenjör Zacco som var en av deltagarna i 54H Innovation Race i Värnamo 30 november – 2 december.

Under ett 54 timmar långt Innovation Race i Värnamo skapade ett trettiotal aktörer lösningar till nya kommersiella produkter och tjänster. Dessa kommer att mynna ut i nya affärsområden och nya samägda bolag.

Det var sex företag från Jönköpings län som deltog i ett 54H Innovation Race på Gummifabriken i Värnamo och som fick hjälp av processledare, designers och ett team av experter från områden som immateriella rättigheter, marknad och affärsutveckling, teknik och akademi att producera innovationer.

Resultatet är otroligt; Tre registrerade patent, fem registrerade varumärken, fem inlämnade ansökningar om förstudiemedel, illustrationer, presentationer, affärsplaner och handlingsplaner. För att rusta företagets genomförandekraft, handlar racet också om strategiskt tänkande, varumärke och kundsegmentering. Som pricken över i-et har flera av de medverkande företagen inbokade möten med potentiella affärspartners och kunder att ta tag i efter racet.

Deltagare 2015

Garantell AB i samverkan med Corner Cube AB presenterar:
Innovation: Schipt v1 – digitala fraktavtal. Schipt v2 – classified.

Ronnie Uthas är vd på Cube Corner och säger entusiastiskt; ”Redan första svaret på måndag förmiddag från back office var värt vår medverkan. Jag har flera idéer i byrålådan och vill gärna medverka på nästa Innovation Race”.

KEYnet AB presenterar:
Innovation: B4B IT system – digitala flöden för kundens kundnytta

M2M Solutions AB presenterar:
Innovaton: Purple Point Hub och Purple Point Portal (inlämnat patent/varumärke) – enhet som kan mäta vad som helst. En hub för alla möjliga sensorer och styrsystem.

Procima AB presenterar:
Innovation: Lavinskydd (patentinlämnat) Silvergrizzly TM (varumärke)
Mats Håkansson är vd och ägare av Procima: ”Fantastiskt! Jag var tveksam innan om detta verkligen var något för mig men det här är ju helt otroligt. Det som skulle tagit mig flera år att klara på egen hand har jag nu fått hjälp med på 54 timmar. Kontakt och inbokade möten med flera intresserade kunder. Redan nästa vecka åker jag till en internationell lavinkongress och har med mig presentation, roll-up och prototyper. Under racet har jag dessutom hunnit med att beställa verktyg och samarbete med leverantör. ”

Xcen AB, Värnamo presenterar:
Innovation: XiT – (patent/varumärke) specialutvecklad stickkontakt som snabbt löser ut sig själv från vägguttaget när någon drar eller vrider på sladden.
Fallolyckor i hemmet kostar 25 Mdr per år, vilket beror på hala golv, mattor och sladdar.

”Genom att fokusera och samla alla nödvändiga resurser på en gång, når vi resultat mycket snabbare än vad man gör i traditionella utvecklingsprocesser. Vi börjar på morgonen och arbetar ibland sent in på natten och det är en otroligt rolig, givande, utvecklande, spännande och resultatinriktad process som få får möjlighet att uppleva”, säger Carola Öberg från Science Park, som är processledare och koordinator.

Blir det inte stökigt att leda en arbetsprocess i 54 timmar, med 30 deltagare? ”Visst händer det att man kör fast, eller snarare fastnar i gamla vanor svarar innovationsprofessor Kaj Mickos. Men det ligger liksom i den kreativa processens natur men här får företagen hjälp med att hitta balans mellan det operativa och det strategiska tänkandet”.

Här kan du läsa mer om Innovation Runway