Kristin och Jacob Nilsson och Reelab är Årets nytänkare i Gislaved 2022

Den 8 september var det dags för den traditionella Prismiddagen för näringslivet i Gislaveds kommun. Middagen hölls på Restaurang Höganloft där Kristin och Jacob Nilsson – företagarna bakom Reelab – prisades som Årets nytänkare i Gislaved 2022.

Bakom priset Årets nytänkare står Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län. Utmärkelsen delas ut varje år i samtliga tretton kommuner i Jönköpings län. Syftet med utmärkelsen är att stimulera och uppmuntra nytänkande och entreprenörskap, samt att lyfta fram goda förebilder som genom sitt arbete inspirerar andra att tänka stort. På plats för att dela ut priset var Science Parks affärsutvecklare i Gislaved Niclas Hiljemark.

Upp till 100% återvunnet material

Reelab grundades 2011 och tillhandahållet återvunnet råmaterial enligt egna recept till polymerindustrin i både Europa, Asien och USA. Deras produktion utgår från mottot att cirkulärt produktionsflöde är nyckeln till ett minskat CO2-utsläpp. Detta är något som alla branscher och industrier måste förhålla sig till, vilket ställer högre krav på allt från energieffektivisering till materialförsörjning.

– På Reelab tillför vi kunskap inom plastindustrin och plaståtervinning för att på bästa sätt kunna förädla ett material från avfall som kan nyttjas till en ny produkt. Vi kallar det Greenology, ett hållbarhetskoncept som hjälper våra kunder att bli grönare, skriver bolaget på sin webbsida.

Juryns motivering

Branscher och företag ställs inför utmaningar i omställningen för klimatets skull. Med ett tydligt hållbarhetsfokus skapar Årets Nytänkare i Gislaveds kommun nya affärsmöjligheter för såväl sina kunder som för den egna verksamheten.

Om Tillväxtstiftelsen:

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamheter med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.