Irmas Tobak är Årets Nytänkare 2020 i Habo

Den 10 december var det dags att prisa Årets Nytänkare i Habo kommun. Denna gång blev det Irmas Tobak som fick ta emot utmärkelsen och en check värde 15 000 SEK i utvecklingskapital.

På plats vid utdelningstillfället fanns Science Parks affärsutvecklare Matilda Löf, Monica Raske, näringslivsansvarig på Habo kommun, Susanne Wahlström (M), kommunalråd på Habo kommun samt dagens huvudperson och pristagare – Camilla Petterson.

Bakom priset ligget Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län, som är en av Science Parks finansieringsmöjligheter. Utmärkelsen delas ut varje år i samtliga kommuner i Jönköpings län, till den eller de som genom sitt sätt att tänka nytt är banbrytande föregångare i sin bransch eller i kommunens företagare. Syftet med utmärkelsen är att stimulera och uppmuntra nytänkande och entreprenörskap – samt att lyfta fram goda förebilder som genom sitt arbete inspirerar andra att tänka stort.

Juryns motivering

Årets Nytänkare i Habo kommun har gjort en spännande satsning i år, där hon utökat möjligheterna för den ökande e-handeln genom Instabox och flexibel pakethantering. Hon är en förebild i branschen där branschkollegor från intilliggande kommuner gjort besök i hennes verksamhet för att hämta inspiration och idéer. Årets nytänkare erbjuder också en mycket uppskattad mötesplats som är ett viktigt inslag för Habo kommuns invånare.

En uppskattad mötesplats för Haboborna

Camilla driver tillsammans med sin familj butiken Irmas Tobak i centrala Habo. En verksamhet som sedan dess start för 40 år sedan utvecklats till en självklar mötesplats för många av invånarna i Habo kommun. Tidigare i år flyttades butiken till större lokaler för att kunna utveckla sin pakethantering – bland annat genom frakttjänsten Instabox. Konceptet bakom Instabox går ut på att kunden med hjälp av en kod kan hämta ut sitt paket i ett smart skåp, utan kontakt med butikspersonal eller leverantörer. I samband med att e-handeln ökat under 2020, har även efterfrågan på den här typen av smidiga frakttjänster varit mycket stor bland konsumenter.

I en intervju i Jönköpingsposten berätta Camilla om hur hon känner inför att ha blivit utsedd till Årets nytänkare:

Jag känner mig överväldigad. Jag har aldrig haft en sån här tanke. Jag blev lite chockad när Monika Raske ringde. Det känns helt fantastiskt, jättekul.

Företagarna i Habo ställer om

Precis som i resten av Sverige har 2020 fört med sig många stora utmaningar för näringslivet i Habo. Företagen i kommunen har varit tvungna att ställa om för att kunna fortsätta driva sina verksamheter – någonting som imponerar på Monika Raske, näringslivsansvarig.

Tar du handeln som finns här i centrum, som är väldigt viktig för Habo där man ser hur varenda företag här ställer om för att vi som kunder ska känna oss trygga. De gör fantastiska åtgärder för att vi ska kunna gå in och handla och ha det här centrumet. Habos invånare är också lojala mot handeln och det syns att de tänker på att stötta sina lokala handlare, säger Monica till Jönköpingsposten.

Kort om Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamhet med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.