Internationell start-up-tävling återvänder till Jönköping

2016 arrangerades för första gången den internationella start-up-tävlingen Betapitch på Science Park i Jönköping. Den 20 oktober återvänder Betapitch till Jönköping för att utse en vinnande idé som får presentera sig på den internationella finalen i Berlin i december.

Betapitch är den internationella start-up-tävlingen som går av stapeln på åtta särskilt utvalda och entreprenörstäta platser runtom i världen. Tillsammans med världsstäder som Wien, Kairo, Lissabon och Hamburg är Jönköping utvald som en av städerna där en finalist ska utses.

I varje stad väljs 8 tävlande ut som får presentera sin affärsidé inför en namnkunnig jury. Vinnaren får en biljett till finalen i Berlin i december där hen får presentera sin idé för internationella investerare, och bland annat har chans att vinna en resa till Silicon Valley.

Pengar, kontorsplats och rådgivning i vinstpotten

I Jönköping arrangeras tävlingen av Science Park Jönköping i samarbete med Jönköpings kommun. Här utses en vinnare som utöver finalplatsen får rådgivning av Science Parks affärsutvecklare och en kontorsplats i co-workingytan Spark i sex månader. Jönköpings kommun sponsrar vinnaren med ett resebidrag på 5000 kr inför finalen.

NordicAdventours

2016 var det JU-studenten Moritz Witter som kammade hem vinsten i Jönköping med sin idé Nordic Adventours, en bokningsplattform för nordiska outdoor-aktiviteter som lanserades i slutet av augusti i år.

– Att som enda svenska deltagare få vara med i finalen i Berlin var en fantastisk möjlighet förr oss! Vi fick nätverka, testa vår idé på en extremt kunnig publik och träffade dessutom vår investerare. Kvällen innan finalpresentationen fick vi värdefull feedback från Betahaus-teamet och det hjälpte oss mycket inför pitchen. Sitter man på en affärsidé och funderar på att vara med i Jönköping kan jag bara säga: Gör det! säger Moritz Witter, grundare av Nordic Adventours och förra årets Betapitch-vinnare i Jönköping.

Anmälan öppen

Anmälan till tävlingen i Jönköping är nu öppen och idérika personer kan anmäla sig till Science Park.  Jönköpingsjuryn som ska kora en vinnare består av:

  • Tobias Dahlberg, affärsutvecklare Science Park Jönköping
  • Simon Markström, patentombud Awapatent
  • Sven Rydell, näringslivschef Jönköpings kommun
  • Ida Rydh, varumärkeskonsult och partner Identx kommunikation
  • Madelene Hollender, Art Director och partner Bolt Kommunikation

– Science Park har ett pågående samarbete med Betahaus, som är en ansedd som en av världens främsta start-up-miljöer och vi tycker det är spännande att vi även på det här sättet kan knyta den internationella start-up-scenen till Jönköping, säger Calle Andersson, affärsutvecklare på Science Park.

Vill du vara med och pitcha din idé i Jönköping? Anmäl dig senast den 24 september.