Inspirationskalendern – 24 dagar av pepp för dig som funderar på att starta eget

Vi på Science Park gillar entreprenörer. I vår kalender får du därför möta 24 spännande företagare. Blir du själv inspirerad att testa en idé eller starta ett företag så är du varmt välkommen att höra av dig till oss.

1. Ina Nilsson
2. Helena Boström
3. Amanda Boqvist Thiel
4. Celina Burman
5. Annie Grönblad
6. Maria Nycander
7. Sarah Wikner
8. Katrin Bååth
9. Sainabou Jeng
10. Rebecca Ekström
11. Petra Lindomborg
12. Martina Ek
13. Gun-Britt Fransson
14. Deniesé Thorvaldsson
15. Lisa Andersson
16. Hillevi Magnell
17. Helena Nordström
18. Caroline Dahl
19. Lotta Alberius
20. Margaretha Forss
21. Sara Rudenstam
22. Sara Landstedt
23. Johanna Pilfalk
24. DU


24 – DU

idea

Bakom sista luckan har vi DIG. Du som sitter på en idé som du skulle vilja förverkliga men inte vet hur, eller du som kanske inte har tänkt på att starta eget men som har en idé som skulle kunna bli någonting riktigt bra. Vi hoppas att du med hjälp av de inspirerande entreprenörer vi lyft upp nu ska våga ta steget – för vi väntar på dig.


23 – Johanna Pilfalk

JOHANNAPILFALK

Nästa dos av inspiration står inredningsstylisten Johanna Pilfalk för. Hon inreder och stylar för reklamfotograferingar, filmningar och inspirationsreportage till inredningsmagasin i Sverige och Europa samt inreder bostäder.

Varför det blev just inredning och styling?

Att inreda, styla och projektleda har alltid varit ett stort intresse. Jag är perfektionist när det gäller detta och jag behövde få utlopp för det.En dag tog jag steget och startade eget och det har jag aldrig ångrat.

Hur resan från affärsidé till där du är idag sett ut?

Jag velade ett tag, att starta eget kändes stort men en dag tog jag bara steget. Jag tänkte väl lite att so what om det håller i ett halvår, då har jag antagligen haft ett fantastiskt roligt halvår där jag lärt mig massor. Och jag skulle aldrig förlåtit mig själv om jag inte testat.

Jag var ivrig och beredd att kämpa och det tror jag man behöver vara. Min plan var att ta mig in i tidningsvärlden för där syns du och ditt namn. Jag tog kontakt med en fotograf vars bildspråk jag gillade och byggde upp en portfolio. Vi hade tur, tidningarna gillade det vi gjorde och vi kom snabbt in och fick jobba med de största inredningsmagasinen. Från det har det utvecklat sig åt flera olika håll där reklambranschen nu är den största biten jag jobbar med.

Vad har du för tips till de som funderar på att starta eget?

Ta steget! Men ha en plan, ta gärna hjälp med att utforma den – en mentor är toppen, och var beredd på att jobba hårt. Just därför bör det vara något du brinner för.


22 – Sara Landstedt

SaraLandstedtJPG

Sara Landstedt är fotograf och ägare av Dayfotografi som hon startade tillsammans med Jönköpingsfotografen Patrik Svedberg för några år sedan. Idag driver hon företaget och arbetar tätt tillsammans med kollegan Mia.

Varför blev det just fotografi för din del?

Jag har en pappa och hade en morfar som bägge två var väldigt fotointresserade, jag framkallade bilder i mörkrum med dem när jag var liten och fascinerades av hela upplevelsen. På gymnasiet gick jag konst och Form men var rätt usel på att måla. När vi senare gick en fotokurs under ett av åren insåg jag att detta var ju min grej, här kunde jag uttrycka mig på mitt sätt och allt föll på plats. Där och då fastnade jag på riktigt.

Vad är det bästa med ditt arbete?

Oj, det är väldigt mycket olika saker. När det gäller våra privatkunder är det såklart att kunna hjälpa folk skapa minnen för livet. Att hänga med under till exempel ett bröllop som för många är en av livets viktigaste dagar är fantastiskt roligt och man får en chans att dela detta fina med dem, det är härligt. Sen gillar jag ju folk som pussas framför kameran så det underlättar. För övrigt är nog det bästa den frihet jag faktiskt har att kunna göra på mitt eget sätt. Jag får göra min grej och det är då jag jobbar som bäst och slutresultatet blir så bra som det kan bli.

Vad har du för tips till de som funderar på att starta eget?

Våga satsa ordentligt. Man hamnar lite i moment 22 om man inte vågar fullt ut, det är svårt att växa om man inte kan gå all in. Njut och ha kul och oroa dig inte lika mycket som jag gör i onödan, haha!

Det låter nog tråkigt men jag vill verkligen tipsa om att hålla dig till det du faktiskt gör bäst. Jag är bra på att fota, jag är verkligen sämst på att sköta papper och pengar, helt ointresserad och just därför låter jag någon annan göra detta. Det är så skönt. Dessutom ger det mig mer tid att lägga på det jag faktiskt mår bra av samt tjänar pengar på.


21 – Sara Rudenstam

sara

Vår nästa inspiratör är Sara Rudenstam, formgivare och entreprenör som under sin utbildning valde att starta eget företag. 

Hur resan från affärsidé till där du är idag sett ut?

Under min utbildningstid startade jag tillsammans med två klasskompisar Formbruket. Då var det ett projekt för att få en känsla av hur man som frilansande formgivare arbetar. Efter studenten så fortsatte jag ensam arbetet med att driva Formbruket vidare, just då var riktningen mer vag men på vägen har bitarna fallit på plats. I samband med att jag flyttade in i vår studio nere på Tändsticksområdet tillsammans med Smålands Skinnmanufaktur så tog företaget en annan riktning och våra samarbeten har blivit det som jag i dag arbetar med. Vi har ett tydligt mål med vårt arbete och en tydlig inriktning och form på våra produkter. Idag vet jag vad jag vill arbeta med men allt är en process och det har tagit sin tid att komma dit. 

Vilka är dina största utmaningar?

De största utmaningarna jag har mött som ny är bristen på resurser och vägen fram utan sådana. Att nå ut till kunden med vårt budskap när konkurrensen är hård är också utmanande.

Utmaningar är dock det som driver en framåt och utan dessa skulle vägen framåt vara väldigt rak och tråkig. Att få lösa problemen på vägen gör att man drar lärdom, vilket är något man aldrig kan få för mycket av.

Vem och/eller vad som inspirerar dig?

Min kollega, våra samtal och möten med varandra och de vi samarbetar med, både kunder och leverantörer. Att få sätta sig i bilen och rulla ut i skogen för att köra rakt till ett litet snickeri och få höra deras berättelser och se deras kunskap och prata om vad vi kan skapa tillsammans.


20 – Margaretha Forss

MARGARETA_FORSS

Margaretha Forss arbetar med att skapa lönsamhet och hållbarhet i företag genom att knyta samman affärsutveckling med förändringsledning. Hon arbetar också som samtalsterapeut (eller mental PTTM som någon kallade henne). ”Den gemensamma nämnaren i allt jag gör handlar om att våga förändra och förstå konsekvenserna av olika vägval, oavsett om det är en organisation eller enskild människa som ska göra vägvalet” menar hon.

Varför det blev just det du arbetar med?

Jag är genuint intresserad av människor, vad som driver vårt beteende och hur olika erfarenheter styr framtida val – oavsett om vi talar om individer eller organisationer. Jag har haft förmånen att vara med och starta upp en ny bransch och gjort tillväxtresor där bolagen jag har jobbat i har vuxit flera hundra procent. Jag har drygt 20 års erfarenhet av förändringsledning och trivs bäst i dynamiken och utmaningarna som följer av att företaget vill växa eller att du som individ vill göra annorlunda i ditt liv. Det finns många gemensamma nämnare mellan företag som vill förändras och individer som vill samma sak – den största handlar om relationer – du är beroende av dem oavsett om du är en organisation, ett företag eller människa.

Hur resan från affärsidé till där du är idag sett ut?

För mig är det viktigt att ha erfarenhet av det jag hjälper mina kunder att åstadkomma. Det har tagit några år att bygga upp den erfarenheten men det är genom den som jag kan erbjuda skräddarsydda lösningar istället för förenklade modeller och verktyg – one size doesn´t fit all! Min tillvaro vilar i det nätverk jag har byggt upp genom åren och att gå från affärsidé till verksamhet var egentligen inte utmanande alls, det tog två dagar, den stora utmaningen var att våga kliva av, att sluta luta sig tillbaka på en anställning. Det beslutet tog lite längre tid…

Vad du drömmer om för framtiden?

Jag drömmer nog inte om något särskilt i framtiden, jag tycker att jag lever min dröm här och nu och det är jag väldigt tacksam för!


19 – Lotta Alberius

LottaFamilyfood

Dagens inspiration får vi från Lotta Alberius, VD och delägare till Familyfood. Företaget levererar matkassar med recept till privata hushåll. Fokus ligger på hållbarhet, närproducerat, småskaligt och ekologiskt.

Vad är det bästa med ditt arbete?

Att få vara med hela vägen från planering av skörd, slakt, syltkokeri, mejeriproduktion och så vidare tillsammans med mathantverkaren till en färdig middag hemma hos någon av våra kunder. Det är kul att se! Och att vara en entreprenör, det är kul! Jag får jobba precis när jag vill, var jag vill, hur länge jag vill. Att styra den egna tiden är värd mycket. Det ger frihet och inspiration att fortsätta driva och utveckla företaget.

Vilka är dina största utmaningar?

Att driva eget företag är alltid en utmaning. Vad händer imorgon? Hur kommer våra matvanor se ut i framtiden? Hur kan vi hitta en bra väg för en hållbar utveckling både inom matindustrin men också inom vårt företag? Utmaningen är att bli en hållbar entreprenör helt enkelt.

Vem och/eller vad inspirerar dig?

Lösningsorienterade finurliga människor som hittar vägar framåt. Människor som står upp för våra rättigheter och skyldigheter för att vi ska kunna leva, bo, arbeta, utbilda, resa, växa, läsa, tänka, tycka i ett öppet samhälle. Vi behöver människor som vågar öppna dörrar.

Vad har du för tips till de som funderar på att driva eget?

Våga starta! Börja i liten skala och väx med företaget. Utnyttja kunskap och erfarenheter som redan finns, till exempel inom Science Park, olika företagarnätverk eller genom en mentor.


18 – Caroline Dahl

CarolineDahl

Vår nästa inspiration är Caroline Dahl, en kreativ entreprenör som framför allt arbetar som inredningsstylist och stickdesigner.

Vad är du mest stolt över i ditt arbete?

Det jag är mest stolt över just nu är att jag nu i höstas gick vidare till final i Show Up Fashion Award i Borås och fick chansen att visa mina stickade kreationer på Marketplace i Textile Fashion Center för en uppsjö branschfolk och en jury bestående bland annat av Lars Wallin och Margareta van den Bosch (från HM).

Hur resan från affärsidé till där du är idag sett ut?

Jag har länge velat jobba med inredning och design. Så när jag blev uppsagd från ett inte så kreativt arbete såg jag min chans att förverkliga min dröm. Jag började gå på nätverksträffar och kurser där jag lärde känna värdefulla människor som är till stor hjälp idag.

Vem och/eller vad inspirerar dig?

Jag inspireras av människan. Både av andra människor men också av hur människan fungerar och reagerar i olika sammanhang och på olika platser. Det är utifrån det jag jobbar när jag inreder – för att människorna som ska vistas i rummen ska trivas och må bra. Och det är människans kropp och form som är utgångspunkten i mina stickade kreationer.


17 – Helena Nordström

helena_nordstrom_placebrander_02-300x182

Helena Nordström har under flera år arbetat med marknadsföring och platsutveckling, bland annat på Destination Jönköping. Idag driver hon sitt eget företag Placebrander där hon sprider inspiration och kunskap om just platsmarknadsföring.

Vem och/eller vad inspirerar dig?

Människor som vågar göra verklighet av sina drömmar och som har förmågan att både tänka och att göra. Vi har precis på Placebrander Academy lyssnat på Jerry Engström som sade upp sig som marknadschef på Fjällräven för att satsa på sin dröm att bygga en friluftsby i Höga Kusten med verksamhet kopplat till friluftsliv. Han inspirerar genom sitt sätt att både ha marknadsanalysen på plats och förmågan att hugga i och GÖRA.

När är du som mest kreativ?

När jag får röra mig i sammanhang med hög kreativ höjd, skisser, design och nytänk. Jag har läst Graphic Design i England och den delen av mig finns alltid med på ett hörn. Jag har dessutom alltid älskat ny teknik och har alltid byggt sajter, nosat på programmering och varit lite av en tekniknörd.

Har du några inspirerande tips?

Efter att ha lyssnat på en av världens främsta experter inom Nation Branding bär jag just nu främst med mig följande.

  1. Allt du gör ska du kunna förklara för en 7-åring. Förenkla dina budskap! Alldeles för många krånglar till saker.
  2. Fundera på om det du gör förbättrar världen i någon form. Om det gör det, är du på rätt väg!


16 – Hillevi Magnell

hillevi_1

Hillevi Magnell är formgivare och entreprenör som driver Smålands Skinnmanufaktur tillsammans med sin sambo Johan. Produkterna hon skapar varierar från mindre accessoarer till större möbler och allting tillverkas i Småland. Just nu samarbetar hon mycket med Formbruket.

Vad är det bästa med ditt arbete?

Att få forma allt på det sätt jag vill och att jag får bestämma över min egen tid. Jag kan forma resan och  vara med i alla delar av processen och företaget.

Vem och/eller vad som inspirerar dig?

Min omgivning, de personer jag rör mig med. De ger mig inspiration till mitt arbete trots att man kanske inte tänker på det. Jag får också mycket inspiration av att vara i tillverkningsmeckat Småland, här har jag 40 minuter till fabriken. Resor inspirerar mig också, även om det bara skulle vara en kort tur till Göteborg över en dag. Jag har nog alltid tentaklerna ute utan att tänka på det.

Vad tror du är en viktig faktor för att lyckas med sitt företagande?

Jag har alltid trott på att jag kan klara av saker, och vågat slänga mig ut för att jag haft en tilltro till mig själv. Se till att ta fram den sidan hos dig själv! Ingen vet förrän man har testat, hur många affärsplaner eller strategier man än har. Våga riskera lite för att hitta en vardag som du trivs med. Jag brukade ha söndagsångest, men har det aldrig nu för tiden. Jag längtar snarare till måndag, vilket är otroligt skönt.


15 – Lisa Andersson

Lisa Andersson

Lisa Andersson har alltid varit inriktad på att starta eget och har tillsammans med sin fästman Erik testat på flera olika affärsidéer. Idag driver de Lisa & Erik, hälsocaféet som ligger i anknytning till Friskis&Svettis här i centrala Jönköping.

Hur resan från affärsidé till där du är idag sett ut?

Idén om ett hälsocafé kom 2012 då vi själva lade om vår livsstil. Vi kände oss sega och inte allt så fulla med energi som vi tyckte att vi borde vara. När nyår kom hade vi bestämt oss och efter en tid hade vi provat oss fram mellan träningsformer och dieter. Vi har alltid älskat att fika, det är lite som ett fritidsintresse för oss. Så vi tänkte ”allt som smakar gott ska också göra gott, det måste gå att göra goda grejer på bra grejer”. Vi utvecklade recept och började slipa på ett koncept.

Men det var först när vi bodde i Paris hösten 2014 som vi verkligen bestämde oss, vi flyttar hem och gör slag i saken. Efter en tid kom den fantastiska möjligheten att öppna i samarbete med Friskis&Svettis och vi tryckte på play.

Vad är det bästa med ditt arbete?

Att påverka. Att inspirera, upplysa och ge verktygen till att människor ska kunna må bättre och tillsammans få planeten att må bättre. Samtidigt som vi kan påverka en persons vardag genom härligt bemötande i caféet.

Vad har du för tips till de som funderar på att driva eget?

Känner du att du vill så är det rätt. Men idén måste fungera också. Det vet du så klart inte fullt ut förrän du testat, men det finns knep för att ta reda på redan innan: vilken är målgruppen och har de ett behov av din produkt som dem dessutom är beredda att betala för att få uppfyllt? Är det ärligaste svaret ja så är det bara att sätta upp mål och fokusera på idén, mindre på allt praktiskt runt omkring, det kommer du ändå att lösa.


14 – Deniesé Thorvaldsson

Deniesé

Nästa person att inspirera oss heter Deniesé Thorvaldsson. Hon driver Deniesé Thorvaldsson Design och arbetar som grafisk formgivare.

Vad är det bästa med ditt arbete?

Det bästa är att jag får möjligheten att arbeta med väldigt många roliga och varierande uppdrag, inget uppdrag är det andra likt! Jag får dessutom möjlighet att träffa många inspirerande människor.

Hur har resan från affärsidé till där du är idag sett ut?

Då jag redan i högstadiet bestämde mig för att jag skulle studera till grafisk formgivare bestämde jag mig även för att jag en dag skulle driva eget. Åtminstone testa. Min resa började med dessa tankar, men jag hade ingen aning om att jag redan 6 månader efter examen på Tekniska Högskolan i Jönköping skulle starta min eget företag. Men tack vare en fantastisk praktikplats som både trodde på mig och stöttade mig hade jag ett par projekt redan när jag startade upp firman. Det gav ringar på vattnet och jag har fått arbeta med många roliga uppdrag och kunder sedan dess.

Vad drömmer du om för framtiden?

I framtiden drömmer jag om att driva min firma på heltid med kunder runt om i Sverige. Kanske är vi några fler anställda i firman också.


13 – Gun-Britt Fransson

GunBrittFransson

Gun-Britt Fransson har sin bakgrund i bankvärlden och gedigen erfarenhet som idag kommer till användning i hennes firma GBF Redovisning & Deklaration i Jönköping.

Vem och/eller vad inspirerar dig?

Att få hjälpa människor, framförallt med information om skatter. När jag läser om andra människor som vågar ta klivet och göra saker, som att starta eget, blir jag också inspirerad.

Vad har du för tips till de som funderar på att driva eget?

Var noggrann och ta reda på all fakta du behöver ha. Se till att hitta samarbetspartners och mentorer som kan agera bollplank och som man kan ta hjälp av. Vad beredd på att du måste vara uthållig, både ekonomiskt då det ofta är tufft de första åren men även att du måste kunna tro på dig själv och din idé när det känns tufft. Var beredd på att lägga mycket tid, speciellt i början räcker det inte att arbeta 8-17.

Vad drömmer du om för framtiden?

Att fortsätta jobba även efter att jag sålt eller lagt ner mitt nuvarande företag, men då med något som inte har samma tidspress.


12 – Martina Ek

MartinaEk_FB

Martina Ek är nästa kreativa entreprenör som inspirerar oss. Hon designar och formger möbler och inredning, ett intresse hon haft sedan länge.

Vad är det bästa med ditt arbete?

Att se en tanke som man haft tillslut bli en färdig produkt. Alla timmar av arbete där man genomgått olika stadier betalar tillbaka sig på några sekunder när man får bra respons, och produkterna ser ut, känns och upplevs som man har tänkt sig.

Hur resan från affärsidé till där du är idag sett ut?

Tanken om att starta eget har funnits i många år men att ta steget till att verkligen starta eget var ganska långt. Genom att jag gick med i nätverket JANE (där jag träffade jag bl. a. Johanna Elmqvist som var ansvarig för Jönköpingsgalan och erbjöd mig att ställa ut mina möbler) fick jag den sista lilla puffen som behövdes för att komma igång.

Därefter var jag med på några av Science Parks träffar för de som är intresserade av att starta eget företag, och genom det fick jag Calle Andersson som kontaktperson. Science Park är ett jättebra bollplank för nya idéer och tankar. Dessutom är de extremt bra på allt det där praktiska som tillkommer när man vill starta ett bolag, det som inte alltid är lika kul som den kreativa processen.

Vad drömmer du om för framtiden?

Jag drömmer om att sälja in mina produkter till olika företag och att jobba på en designbyrå där jag får utlopp för min kreativitet.


11 – Petra Lindomborg

PetraL

Dagens inspiration får vi från Petra Lindomborg, VD och ägare för Rekryteringshuset.

Vad gör RekryteringsHuset?

RekryteringsHuset erbjuder rekrytering av tjänstemän, specialister och chefer till privat näringsliv och offentlig sektor. Vårt kännetecken är stort kvalitetsfokus i kombination med lång erfarenhet och inte minst ett brinnande engagemang som du bara kan få i det mindre ägarledda bolaget!

Vad inspireras du av?

Massor! Men i arbetet är det framförallt mötet med alla fantastiska kunder och kandidater. Jag drivs också av att ”få vara delaktig i utvecklingen av hela Jönköpingsregionen” genom att hjälpa våra kunder att attrahera och rekrytera rätt medarbetare så att de kan lyckas och bli framgångsrika i deras verksamheter. Det är oerhört motiverande och stimulerande att få göra skillnad på ett så positivt sätt!

Vad har du för tips till dem som funderar på att driva eget?

Kontakta Science Park för ett möte! Affärsutvecklarna är proffs på att ställa rätt frågor och på ett coachande sätt hjälpa dig att komma framåt med dina idéer. Du utmanas till att verbalisera dina tankar och får även verktyg att föra dem vidare till något mer konkret. Tack vare ett möte med Fredrik Göransson på Science Park för fyra år sedan är jag egenföretagare idag, och jag är jätteglad att jag vågade ta steget och realisera min dröm!


10 – Rebecca Ekström

image

Rebecca Ekström följde sitt hjärta och förverkligade en dröm. Idag driver hon Hälsa Rebecca och arbetar som Personal Trainer, kostrådgivare och hälsoinstruktör.

Hur resan från affärsidé till där du är idag sett ut?

Jag startade för 1,5 år sedan, då träffade jag Calle Andersson på Science Park. Det var ett bra möte som redde ut många frågetecken för mig. Han kommer nog inte ihåg det själv, men jag var så otroligt taggad innan så när jag kom ut från mötet blev jag alldeles matt. Det var så häftigt att känna ”wow, jag kommer verkligen kunna göra detta”. Sen har jag fått mycket personlig push av andra, och hjälp även från Nyföretagarcentrum.

Vilka är dina största utmaningar?

Att lägga jobbet på en lagom nivå, det blir lätt mycket jobb. Det är tufft att säga nej när man gör någonting man tycker är kul, och speciellt när det handlar om att hjälpa människor. Men så länge man brinner för det och älskar sitt jobb så fungerar det ju. Sen har jag en annan utmaning i att få folk att inte vara rädda för kolhydrater, haha!

Vem och/eller vad inspirerar dig?

Det finns många kvinnliga förebilder, både bland egenföretagare i allmänhet och de som är just i hälsobranschen. Jag tycker att det finns särskilt många otroligt duktiga och drivna kvinnor i Jönköping! Sedan inspireras jag väldigt mycket av uteträning, att vara i naturen.


9 – Sainabou Jeng

SainabouJeng

Sainabou Jeng är en ung entreprenör med många järn i elden. Samtidigt som hon studerar på Jönköping University och är ordförande i Vilja Female Career Network arbetar hon med att starta eget företag.

Du arbetar just nu med att starta upp ditt eget företag, vad är din affärsidé?

Jag håller på att starta upp ett ekologiskt klädmärke. Jag vill göra positiva förändringar som är hållbara både för miljön och människor runt omkring mig.

Hur har resan från affärsidé till där du är idag sett ut?

Jag upptäckte ett hål i marknaden och tänkte ”varför gör inte jag någonting åt det här?”. Så länge jag försöker är det inte ett misslyckande, ett misslyckande hade varit om jag inte ens provade. Eftersom jag studerar här i Jönköping känner jag till Science Park sen tidigare, så jag bestämde mig för att kontakta Calle Andersson via LinkedIn. Han svarade på bara några timmar och redan nästa vecka hade vi ett möte där jag fick berätta om min idé. Sedan dess har jag haft kontakt med honom, och följt med på en av Science Parks resor till Berlin.

Vad du drömmer om för framtiden?

Att fortsätta utveckla min verksamhet, jag vill få in mina produkter i olika butiker så att man lätt ska kunna få tag på dem. Och självklart att skapa så bra produkter som möjligt. Jag har en visionstavla hemma, där jag sätter upp mål och bilder så att jag kan se det jag arbetar mot och få drivkraft att kämpa. Varje halvår stämmer jag av hur det går med mitt arbete, vad jag gör just nu för att förverkliga och nå dessa mål.

När företaget är lönsamt skulle jag vilja lägga en viss procent av intäkterna på att bygga upp en skola i Gambia där mitt hjärta befinner sig. Jag tycker att skolan är otroligt viktig och en rättighet alla borde få ta del av. Det långsiktiga målet är att bli generalsekreterare för SOS Barnbyar.


8 – Katrin Bååth

Katrin Bååth LR

Dagens inspiration står Katrin Bååth för. Hon är en entreprenör som gör nästan allt kreativt mellan himmel och jord, framför allt arbetar hon som Art Director och stylist.

Vad det bästa med ditt arbete?

Det allra bästa med mitt jobb är att jag har förbaskat roligt varje dag. Och att jag just har bestämmanderätt i allt eftersom jag är egenföretagare. Jag kan vara ledig nästan när jag vill, jag kan tacka ja till vad jag vill – och framför allt tacka nej de gångerna det inte känns rätt i magen. Låter kanske konstigt men det är en ynnest att kunna säga nej till saker ibland.

Hur resan från affärsidé till där du är idag sett ut?

Jag var med på Science Parks resa till London för 3 år sedan, och det var där som allt kom till mig. Lite som en blixt från klar himmel bestämde jag mig på en timme eller något att jag ville starta eget. Sen sa jag upp mig någon månad senare och sen dess har tåget bara kört i snabb hastighet framåt så jag har helt enkelt varit tvungen att anpassa mig och hålla mig fast i spakarna. Jag är så glad att jag vågade göra det här. Och ångrar det inte en enda sekund.

Vad har du för tips till de som funderar på att driva eget?

Jag fick själv hjälp av Science Park för att sköta allt pappersarbete i början, jag avskyr allt som har med bokföring, blanketter och sånt att göra. Och redan vid första mötet med Science Park bestämde jag mig för att jag skulle se till att t.ex. betala mig fri från all bokföring för att kunna fokusera på det jag är bra på.

Vad drömmer du om för framtiden?

Jag drömmer om att få fortsätta göra exakt det jag gör. Jag lever mycket för visioner och nya mål och jag har en visionboard med massor av nya utmaningar, tankar, drömmar och idéer på, men de behåller jag för mig själv tills de slår in. Och är det en enda sak jag har lärt mig de här tre åren så är det just det – drömmar slår in och visioner blir verklighet. Klyschigt. Men förbaskat sant.


7 – Sarah Wikner

SarahWikner_Wivalco

Sarah Wikner är VD för Wivalco och brinner verkligen för sitt arbete med att ta fram ett interaktivt säljstödsverktyg.

Varför blev det just den här vägen för dig?

Jag forskade inom försäljning, marknadsföring och strategi på Jönköping University och såg behovet som fanns på marknaden men ingen lösning. Tack vare forskningen hade jag möjlighet att studera marknaden.

Jag blev inbjuden att hålla en presentation och sitta i en panel tillsammans med stora företag som Microsoft och Scania, och efter mycket positiv respons kände jag att här finns någonting att jobba på som många verkar ha intresse för. Först var jag tveksam över att kasta mig in i produktutveckling eftersom jag anade hur mycket jobb, pengar och uthållighet det krävde, inte bara med produkten med också med företaget. Men sedan kände jag att jag kommer att ångra mig resten av livet om jag inte gör detta. Jag vill hellre prova och misslyckas än att inte våga prova. Jag föreställde mig själv på min dödsbädd och kände att jag inte skulle förlåta mig själv då om jag inte provat.

Vilka är dina tips till de som funderar på att driva eget?

Oj, jag skulle kunna ge hur många tips som helst! Men detta är mina viktigaste tips:

  • Var några stycken som startar tillsammans, och se till att ha flera olika kompetenser i gruppen. Det underlättar. Ni måste även ha samma ambitionsnivå.
  • Testa din idé på målgruppen från början.
  • Var så snabb som möjligt i dina beslut, men var så klart noggrann. Ha riktlinjer klara, det är början till en bra strategi.
  • Var i en miljö som Science Park där du kan dela kunskap och tips med andra företag.

Vad drömmer du om för framtiden?

Att ta fram produkten och sälja den. Jag vill skapa ett starkt varumärke och bli en förebild.


6 – Maria Nycander

MariaNycander

Maria Nycander valde att starta eget samtidigt som hon studerade. Att det var just som copywriter och reseskribent hon ville arbeta var självklart.

Varför bestämde du dig för att arbeta som just copywriter och reseskribent?

Jag jobbade tidigare inom resebranschen men kände för att sadla om helt. Det här med att starta eget har alltid funnits i mitt bakhuvud, tillsammans med min kärlek för att skriva.

Resan från att jag fick min affärsidé till att jag startade företaget gick väldigt fort. Det var på nyårsafton för två år sedan som jag bestämde mig för att göra det, då hade idén om att starta eget som jag burit så länge på mognat sedan bara några veckor tillbaka. För mig var det till stor del ett beslut om hur jag ville leva mitt liv. Jag kom fram till att flexibilitet och frihet var viktigt för mig, och att få arbeta med mina intressen, utnyttja mina kompetenser och utvecklas.

När känner du dig som mest kreativ?

På morgonen, gärna tidigt. Ofta kommer idéer till mig när jag är på resande fot, även om det bara gäller en biltur till Göteborg. Även om jag inte jobbar just då får jag många idéer när jag är i rörelse.

Vad du drömmer om för framtiden?

Att fortsätta driva företaget och utvecklas mer. Det hade varit roligt att börja verka inom fler affärsområden med tiden, och att komma in mer på den utländska marknaden. Det är en väldigt bra sak med att driva sitt eget företag, att man kan utvecklas precis i den riktning man vill.


5 – Annie Grönblad

AnnieGrönblad_Sprancher

Annie Grönblad är den digitala marknadskommunikationsfantasten som fastnade för enkelheten och tydligheten med webbtjänsten Sprancher, där hon nu är marknadschef.

Vad gör Sprancher?

Sprancher är en webbtjänst riktad mot de som har en befintlig anställning men vill byta jobb. Vi skapar kontakt mellan de som vill ha något nytt och de som rekryterar. Man kan säga att vi är en köp- och säljsite för arbetsmarknaden, som en motsvarighet till Blocket eller Hemnet.

Hur har du tagit dig dit du är idag?

Jag började 2009 som innesäljare och sålde sponsrade länkar och förälskade mig då i digital marknadskommunikation. Jag lade mycket privat tid på att lära mig och utvecklade en kärlek och ett intresse för branschen. Under åren har jag arbetat som extern konsult till många stora varumärken. Det som är spännande nu är att jag får möjlighet att jobba med endast ett bolag, Sprancher, och se hur långt man kan ta det. Vi arbetar med ett gäng riktigt grymma människor, som verkligen är involverade i verksamheten. Man måste ständigt läsa på och det krävs att man har ett genuint intresse för att lyckas digitalt.

Vad drömmer du om för framtiden?

Jag drömmer om att göra Sprancher till någonting riktigt stort, som förändrar och förbättrar branschen. Vill att det ska bli lika naturligt att söka på Sprancher efter ny kompetens som det är naturligt att söka på Hemnet efter en bostad. Jag vill också att vi är ett företag som visar att man med små medel och enkel teknik kan påverka omgivningen positivt. Drömmen är att i framtiden kunna säga att vi hjälpte tusentals utsatta människor till ett bättre liv.


4 – Celina Burman


CelinaBurman

Dagens inspiratör heter Celina Burman. Som fyrbarnsmamma kände hon sig trött, sliten och förlorad i mamma-rollen. Då plockade hon upp sitt intresse för träning och startade en karriär som Personal Trainer.

Hur har resan från affärsidé till där du är idag sett ut?

Jag började så sent som i oktober, innan dess var det mest någonting jag gjort för mina vänner för att det är kul. I och med att jag har fyra barn kände jag att det var svårt att försöka passa in tidsmässigt i en färdig verksamhet som exempelvis ett stort gym. Därför blev egen firma det bästa alternativet. Jag hittade MPT Studio här i Jönköping, där driver jag min egen verksamhet men hyr plats av dem. Det är en härlig miljö.

Jag hörde om Science Park via en vän, och vände mig dit för att få hjälp med vad jag behövde göra för att starta eget. Där träffade jag Tobias Dahlberg som kunde vägleda mig just i detta första skede. Jag fick jättebra hjälp och det var skönt att ha ett bollplank. Det här med att starta eget och driva ett företag är ett helt nytt område för mig, det är ju att träna folk jag är duktig på. Men det har flutit på bra!

Vad du drömmer om för framtiden?

Att kunna jobba som PT på heltid. Jag har massor av tankar om att utveckla företaget på alla möjliga håll. Jag skulle vilja väcka idén om familjeträning, att börja med mamma och pappa som sedan kan inspirera barnen att röra mer på sig.


3 – Amanda Boqvist Thiel


Amanda

Amanda Boqvist Thiel är den unga entreprenören som startade ett UF-företag med några vänner. Ett företag hon idag brinner för och driver vid sidan av tre andra arbeten.

Triangle Trading heter ert företag, vad gör ni?

Vi utvecklar och säljer en egen produkt, vilken vi kallar Triangle, som motverkar trassliga hörlurar. Idén uppkom då vi som UF-företag försökte lösa just det här vardagsproblemet. Produkten har vi alltså framställt själva och den har inte funnits tidigare på marknaden. Idag har vi utökat vårt sortiment med andra spännande produkter. Efter studenten valde vi att starta upp företaget igen, helt enkelt därför att vi tycker att det är roligt, givande och för att vi brinner för företagande.

Vad har du för tips till de som funderar på att driva eget?

Mitt bästa tips till de som funderar på att driva eget är att våga ta chansen och följa sina drömmar. Man måste faktiskt inte gå in med 110% till en början utan man kan helt enkelt börja med att starta upp en firma att pyssla med på fritiden för att det är roligt. Därefter får man med tiden se hur det utvecklas, och utifrån det ta beslut om företagets framtid. Hur det än går står man som en vinnare. Då har man ju faktiskt vågat testa, vågat ta den där chansen och samlat på sig kunskap och lärdomar.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

Mina framtidsplaner är att läsa juridik på högskola och att resa runt och upptäcka världen. Därför vet jag inte hur länge jag kommer ha tid att driva just det här företaget, men i vilket fall har jag samlat på mig kunskap som jag kommer att ha nytta av hela livet. Nu när jag har fått mersmak för företagande är det någonting jag kan se mig själv göra i framtiden. Även om jag inte kommer att vara en del av just det här företaget i all framtid hoppas och tror jag att varenda person som äger ett par iPhonehörlurar så småningom också ska äga en Triangle.


2 – Helena Boström


HelenaBoström

Nästa person att inspirera oss heter Helena Boström. Hon driver Helena Boström Reklam & Design och hjälper olika verksamheter att synas via grafisk design och illustration.

Vem och/eller vad inspirerar dig?

Jag inspireras i första hand av mina kunders uppdrag. Jag är en visuell problemlösare och försöker uppfatta alla nyanser i såväl kundens uppdrag som i miljön runt omkring mig; former, färger och intryck som finns i vår omgivning. Att notera dem och omvandla till grafiskt fungerande material är min passion! Jag tycker om att ge kunden det dem behöver, men även påvisa det de inte ser att de behöver. Det är roligt att inspirera och komma med nya förslag.

Om jag måste nämna några namn så är jag imponerad av ”grunchens fader” David Carson. Träffade honom i Berlin förra året, en kreatör av rang! Iris van Herpens 3D-klänningar är överjordiska, Marie-Louise Ekmans biografi ”Två liv” kan jag rekommendera! Och Steve Jobs är ju förstås min guru!

Vad har du för tips till de som funderar på att starta eget?

Lyssna på din egen magkänsla. Och att alltid serva kunderna på bästa sätt, även det minsta jobbet för dig kan vara jätteviktigt för kunden och kanske till och med leda till större jobb för dig i framtiden. Tänk också på att ha ett tydligt visuellt uttryck.

Vad drömmer du om för framtiden?

Jag drömmer om att fortsätta jobba med det jag gör idag, jag brinner för det. Jag vill gärna utveckla ett nytt spår där man kan marknadsföra kundens varor eller tjänster genom konst, till exempel en skulptur av skruvar inför en mässa.


1 – Ina Nilsson


InaNilsson_InaPromotion

Den första entreprenören ni får lära känna i Science Parks inspirationskalender är Ina Nilsson, VD på Ina Promotion som arbetar med import av reklamprodukter.

Hur har resan från affärsidé till där du är idag sett ut?

Vi startade för nästan 8 år sedan, och utvecklingen har gått uppåt. I januari börjar en nyanställd hos oss som ska arbeta med marknadsfrågor. Över lag har det flutit på bra. Självklart har vi stött på några törnar i början, exempelvis blev det lågkonjunktur när vi startade företaget, samtidigt som dollarn ökade rejält vilket gjorde våra inköp väldigt dyra. Sedan är det alltid lite knivigt när man handlar med Kina, det är inte alltid så bra kvalitet på leveranserna. Men nu har vi lärt oss var vi ska handla så att vi slipper sådana problem. Jag har faktiskt aldrig varit i Kina, vilket är ett bevis på att det fungerar ändå. Mycket tack vare tekniken, att man till exempel kan ha videokonferenser och slipper posta prover och mallar.

Vem och/eller vad inspirerar dig?

Jag har sedan start haft en mentor som jag får bra push ifrån, han har alltid inspirerat. Efter att vi pratat får jag alltid drivkraft. Sedan inspireras jag av att se att det går bra för andra i branschen, och mina egna kunder.

Vad har du för tips till de som funderar på att starta eget?

Framför allt att våga! Våga kliva av en trygg anställning eller studier, och våga misslyckas för att sedan lära av dina misstag. Du måste också vara beredd på att ge det tid och ha tålamod, man får inte hjulet att snurra över en natt. Ofta tar det 1-2 år innan det sätter igång ordentligt.

Tillbaka till toppen