Studenter presenterade cirkulära lösningar i Innovation Race for Sustainability

Logotyper: Framtidsinnovation, Science Park, Almi, Jönköping University, Swedbank och Europeiska Regionala Utvecklingsfonden

Den 17-19 oktober var det dags för den årliga studenttävlingen Innovation Race for Sustainability. En tävling där över 150 studenter samlades på Jönköping University, för att generera nya, hållbara lösningar åt några av länets etablerade företag.

Carina Blom, certifierad innovationsledare på Science Park, är mycket imponerad av det engagemang som studenterna visat under tävlingsdagarna.

De går in för uppgiften stenhårt! Självklart drivs de av själva tävlingsmomentet, men framför allt är det möjligheten att bidra till företagens hållbarhetsutmaningar och skapa en möjlig affär som tänder den riktiga gnistan. Företagen har stort förtroende och gillar studenternas sätt att tänka utanför boxen, säger Carina.

Medverkande företag:

Två av finalisterna står vid ett podie och presenterar sin idéFrån idégenerering till pitch på 24 timmar

Under tävlingens första dag fick studenterna träffa de medverkande bolagen, som presenterade sina verksamheter och de hållbarhetsutmaningar tävlingen skulle ta avstamp i. Dagen därpå började ett dygn av intensivt arbete med att generera, paketera och göra sina lösningar redo att pitchas för företagen. Längs vägen fick de bland annat coachning av Science Parks affärsutvecklare.

Efter de första presentationerna utsåg företagen varsin favorit som gick vidare till den stora finalen på onsdagseftermiddagen. Där väntade publik och en jury bestående av representanter från Science Park, Jönköping University, Startbright Invest och ZiGrid.

Det vinnande laget bestod av Jef Vloeberghs, Aneta Benedigova, Femke Van Verre, Juliette Nicolodi, Pauline Held och Carlotta Schäfer. De presenterade en innovativ lösning för återbruk av MP Bolagens kabelstegar, med fokus på cirkularet och social hållbarhet. I och med vinsten kammade de hem 15.000 kronor och boken ”Exponentiell klimatomställning” av Rebecka Carlsson.

– Vi är väldigt glada men också väldigt trötta! När klockan var 02-03 i natt hade vi fortfarande vissa saker vi behövde slipa vidare på. Men det var värdefullt att få chansen att pitcha på riktigt inför en jury, det gjorde det värt allt arbete, säger Carlotta Schäfer – en av medlemmarna i det vinnande teamet.

Jurymedlemmen Lovisa Skyborn från Starbright Invest ställer en fråga till studenterna

Lovisa Skyborn från Starbright Invest ställer en fråga till studenterna.

Juryns motivering:

”Vinnaren av årets Innovation Race for Sustainability är ett team som med en kreativ presentation fångade juryns intresse, genom att med oss på en virtuell rundtur. Teamet har en genomtänkt affärsprocess med tydliga roller och ett affärsupplägg i form av ett dotterbolag. Det finns ett holistiskt hållbart perspektiv – både miljömässigt, socialt och ekonomiskt – som går väl i linje med företagets värderingar och de tre befintliga grunderna. Vinnarna är team #6 och MP Bolagen.” 

MP Bolagens utmaning:

”Vi vill utforska ett sätt att återanvända produkter i stället för att ta ned dem och slänga dem i en container. Vi tror att många av våra produkter kan återanvändas, eftersom de till viss del är dolda och fyller sin funktion perfekt, trots att de är använda tidigare.”

En del av hållbarhetsprojektet Framtidsinnovation

Tävlingen arrangeras inom ramen för projektet Framtidsinnovation som drivs av Science Park i samarbete med Almi Jönköping och Jönköping University.

– Företagen har nu fått minst fem nya perspektiv på sina utmaningar inom hållbarhet och cirkularitet. Nu kommer vi tillsammans med dem vidareutveckla lösningarna, verifiera dem mot marknaden och förhoppningsvis jobba fram något som kan lanseras på marknaden, säger Carina Blom, Science Park.